Oppdatert kl 15.53: Markedet i dag + Skatteparadis!

Storebrand blir holdt frem som “top pick” hos Pareto blant nordiske finansinstitusjoner, og aksjen har steget brått. Den begynte i går, og styrken tiltar i dag. Jeg tror både STB og DNB er kjøp på denne dippen, dog ønsker jeg å se videre utvikling i erstatningssaken. Kommer det tidlig aksept hos andre skadelidende, er det bare å kjøpe aksjen. Som sagt tidligere, ikke tenk på totalsummen de må ut med. Du føler deg alltid litt skrudd etter en transaksjon med banken, og i dette tilfelle klarer sikkert banken å komme best mulig ut av det igjen.

På tirsdag skrev jeg en kommentar på morgenrapporten om mobilstatistikk som viser en stor økning hos Android og Windows telefoner. Det kunne være et tegn på at Nokia solgte flere telefoner enn først antatt, noe som ville føre til en oppgang i aksjekursen. I dag er NOKIA opp +3.67%, og i går var den opp +2%. Aksjen har dermed steget fra under 21 svenske kroner til over 22 i denne korte uken.

Jeg har vært bearish til oljeprisen i snart et år, og selv om nivået er 10% lavere nå enn på samme tid i fjor, er det vanskelig å hevde at prisene faller. Faktisk har oljeprisen flatet ut, og handler i en snever tradingkanal. Kinesisk etterspørsel har kommet tilbake, og det må større krefter til for at oljeprisen virkelig knekker (ikke det at det er noe mål i seg selv, men viktig å følge med på, ettersom det betyr så mye for Norge). Iran sitter rundt forhandlingsbordet i Kazakstan med vestlige motparter akkurat nå, der de diskuterer atomvåpenprogrammet. Skulle de gå ut dørene den 6 April med nyheter om progresjon og avtale om ytterligere samtaler, kan oljeprisen falle tilbake. Rister du oppgitt på hodet, og slår en tung pekefinger ned på bordet der du har risset inn “Peak Oil” med brødkniven, vil jeg anbefale denne artikkelen; Shale gas revolusjonen i USA har lagt peak oil teorien død.

Ett av verdens største journalistiske prosjekt er i gang, der “The International Consortium of Investigative Journalists” undersøker 2.5 millioner dokumenter på 120,000 selskaper i skatteparadiser. Dette for å avsløre hvem som står bak kontoene, og kanskje prøve å forandre et system som uthuler rettstaten og er konkurransevridende ovenfor selskaper som opererer hvitt. Hittil har de funnet; 

  • Kassereren i Francois Hollande sin valgkampanje 2012.
  • Mongolias tidligere finansminister
  • Presidenten i Azerbaijan
  • Konen til tidligere visestatsminister i Russland
  • Barna til Marcos i Philipinene.
  • Spanias største kunstsamler

Dette er toneangivende mennesker i offentligheten, men den store massen er vanlige forretningsmenn som unndrar penger for å spare skatt. Min holdning til dette er at det er meninngsløst å risikere fengsel for å spare skatt på et overskudd. Husk at all profit blir beskattet med en prosentsats uansett, ergo vil du aldri tape penger på et overskudd. Er det virkelig verdt noen år på Ullersmo sammen med drapsmenn og ranere? Høres vanvittig ut.

Norge har hatt ett skatteamnesti, som har vært vellykket, der de som fører penger tilbake kun betaler en engangsskatt, for å gjøre pengene “hvite” igjen. Dette burde videreføres, og Norge kan være et foregangsland i internasjonale organisasjoner, for å få til tilsvarende ordninger i UK, Tyskland, Spania, Hellas osv.

En ting er grådigheten til forretningsmenn når ting går bra, men noe som er like sikkert er at frykten for offentligjøring og innstramninger får de samme til å angre bittert og dermed søke en vei tilbake. Jeg mener det er en stor samfunnsmessig oppside å lukke opp den porten for dem.

OPPDATERING kl 15.44: Det kan virke fristende å plukke halvparten av en post i DNB på lave 86, spesielt med tanke på at Wall Street krabbet seg over plusstreken og finansaksjene i USA går samme veien. Kommer det mer informasjon om utdeling av penger til forsmådde kunder, kan man alltids ta inn andre halvparten. Våpenprodusentene som jeg nevnte i morgenrapporten fortsetter oppturen, men her skal man være forsiktig. Kommer de en plutselig de-eskalinger (at partene tar et skritt tilbake), så vil de falle som en sten igjen. Alt de stiger på nå, er spekulasjoner om mulig konflikt på Koreahalvøya.

Flere profilerte investorer har gått inn i Clavis på lave kurser. Oppsiden ligger i at det kommer et selskap og kjøper dem, for å få tak i børsnoteringen eller… tja. hva annet ligger der? Kontanter for 0.5-0.9 kroner aksjen? Jeg ville vært forsiktig. Ser man på omsetningen, er Spetalen ganske alene om å kjøpe 1 million aksjer der i dag.

 

 

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer