Gå til hovedinnhold

Månedsbrev oktober 2023

Selv om aksjemarkedet hadde en forrykende september måned, har høsten slått inn for fullt både ute og i det globale aksjemarkedet. Kan vi forvente oss mer uro, eller er dette en fartsdump i et ellers godt aksjeår?

Å spå markedet er selvfølgelig umulig, og jeg skal ikke bevege meg ut på dette. Det man derimot kan fastslå, er at det alle tror sjeldent skjer. Det er bare å se på aksjeindeksene så langt i år. Med høy inflasjon, svakere vekst, høye renter og kriger i verden skulle man tro at aksjemarkedet hadde hatt et forferdelig år. Det har man jo ikke, snarere tvert imot. Oslo Børs styrer mot 10 prosent avkastning, Nasdaq 40 prosent og S&P-500 14 prosent. Om du hadde investert 100 000 kroner i hver av disse indeksene, ville du altså hatt 20 prosents avkastning på disse pengene samlet. Med denne avkastningen ville du doblet pengene på 3,6 år uten innskudd. Det er sånne regnestykker jeg klamrer meg til når aksjemarkedet spås å gå i nedoverbakke av diverse eksperter. Avkastningen kommer ujevnt, men over tid ser man at markedet stiger sakte, men sikkert oppover med noen opp- og nedturer.

Hva har vært driverne i Norge og USA for oppgangen i år?

I USA er det veldig enkelt å forklare oppgangen. AI, eller kunstig intelligens på norsk, er det som virkelig har drevet markedet. Med NVIDIA og Microsoft i førersetet har også andre store giganter fått drahjelp, til tross for dårligere tall enn tidligere. Apple, for eksempel, er opp 40 prosent så langt i år, til tross for ett års fallende inntjening. Med andre ord har de levert fire kvartaler på rad med lavere inntjening enn tidligere, noe som isolert sett virker rart og bidrar til at prisingsmultiplene har steget markant. Verdens største selskap handler altså i dag til 30 ganger neste års inntjening, som er fallende. Dette er noe å være obs på i dagens marked og bidrar til at de store indeksene “lurer” litt om man skal bruke dem som et helhetlig svar på om markedet for øvrig går bra. Medianaksjen derimot viser svakt negativ utvikling. Dette forteller meg at de 493 andre selskapene enn “the magnificent seven” ikke har hatt et godt år. Dette er ikke nødvendigvis negativt i seg selv, men øker investorenes risiko.

Kilde: www.leverageshares.com

I Norge kan oppgangen forklares med mer fundamentale data. Her er det helt sentralt å se på råvareprisen og ikke minst servicesektoren knyttet til den tunge industrien. Oljeprisen er faktisk ned 5 prosent for året, men den har lenge vært kraftig opp. Samtidig har gassprisen og ikke minst troen på råvarer vært sterk i Norge. Dette kan også ses i sammenheng med Equinor, Aker BP og flere andre olje- og gasskjempers inntjening i år, som har vært god. Når vi ser på frakten av råvarer, får vi en enda større forankring i tallene. Frontline har mer enn doblet seg så langt i år, det samme kan sies om Hafnia og flere gassfraktrederier.

Min portefølje

YTD performance: 15,2% Oslo børs: 7 % Dow Jones World index: 4,2%

Måneden ellers har ikke vært noe å skryte av. Jeg har i løpet av måneden solgt meg nesten ut av 2020 Bulkers med en ok gevinst, grunnet at markedet historisk har vært svakt inn i Q4 og i starten av året. Om dette er tilfellet i år, vet man aldri, men det er heller aldri feil å ta gevinst. Ellers har jeg fylt på i selskaper som har kommet med gode tall, men falt på disse. Her kan Sparebanken Midt-Norge nevnes, og jeg valgte å kjøpe litt på det fallet selskapet fikk etter sine tall. Ellers så mottar jeg som aksjonær i Mowi og Aker BP gode utbytter for kvartalet, som foreløpig settes til side da jeg ikke har noen veldig sterk overbevisning om retningen til en del selskaper. Det er sikkert mange rimelig prisede aksjer der ute, men det er også selskaper som begynner å bli dyre på multipler. Oljeselskaper er i dag ikke billige, men de støttes opp av gode utbytter og solid kontantstrøm. Dette er helt greit i dag, og jeg ser ikke helt noen grunn til å selge olje enda, med mindre noe eksternt skulle skje ute i verden. I dagens geopolitiske klima er risikoen heller på oppsiden enn på nedsiden, gitt at markedet allerede priser inn en resesjon i oljen

Pareto Bank

Sparebank 1 Midt Norge

Mowi

Sagax AB (ubetydelig)

Kitron (ubetydelig)

Aker BP

Kjøp:

Salg: 2020 Bulkers

Veien videre

Vi er i slutten av kvartalsrapporteringen, men med tanke på Oslo Børs, er det flere viktige selskaper som skal levere de neste ukene. Først ut er laksesektoren, som det knytter seg store forventninger til. Mowi kom med inntektsrekord den 8. november og setter således standarden for resten av selskapene i sektoren. I tillegg kommer alle fraktselskapene med tall som mange vil følge med interesse. Det største er Frontline, men også Golden Ocean, BW LPG og Hafnia vil være interessante for markedet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer