Gå til hovedinnhold

LIBOR

Hva er London Bank Offered Rate? Det er et daglig estimat fra de største bankene på lånekostnadene deres, som blir brukt som en benchmark for andre långivere og kredittinstitusjoner.

Det er ikke ett alenestående tall, men 150 ulik låneprosenter. Hvis du tar 15 ulike låneperioder på 10 forskjellige valutaer vil du få 150 forskjellige estimater. Låneperiodene er alt fra over natten, til 1 måned, 3 måneder, 1 år osv. Disse estimatene blir samlet inn av to karer som har ansvaret for å utgi et snitt på f.eks 3 måneders USD LIBOR hver dag etter lunch. Innsamlingen skjer elektronisk, men hvis det er store avvik plukker de opp telefonen og ringer banken for å dobbeltsjekke. Det er viktig at rentene som blir satt er pinlig nøyaktig ettersom nesten alle kredittinstitusjoner må forholde seg til denne renten hver dag. Billån, huslån, bedrifter, nær sagt alle som har lån har et element som regnes ut fra LIBOR med et påslag til banken eller utlåner. Hold dere fast: $360 trillioner i aktiva er indekslinket til LIBOR renten.

Barclays har innrømmet flere tilfeller av manipulasjon, først i perioden 2005-07 og deretter i 2008. I den første perioden markerte de alene og/eller sammen med andre banker høyere rente enn virkeligheten, samtidig som de hadde tatt posisjoner som tjente penger på høyere renter. Dette for å skru konkurrentene i rentemarkedet. I 2008 var det flere banker som gikk sammen og markerte LIBOR lavere for å gi inntrykk av stabilitet under finanskrisen for å unngå panikk, strengere reguleringer og kanskje nasjonalisering.

Barclays har blitt enige med myndighetene i US og UK om å betale en bot på $450 millioner som straff. Dette kan virke lavt når realiteten er at millioner av låntagere har blitt påvirket av skurkestrekene.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer