Langt borte finnes ikke mer

I går var jeg så heldig at jeg fikk delta på et seminar der Thorvald Stoltenberg holdt foredrag. Det er en imponerende mann, med en erfaring de fleste av oss ville trengt flere liv for å oppnå. Samtidig er han en litt pussig og morsom fyr, som gjør at han formidler sin erfaring og sine meninger med en innlevelse som gjør at du virkelig hører etter og tar inn over deg hva han sier.

Tema for foredraget var “Langt borte er ikke mer. Hva gjør vi da?” Med det så mente han at verden har blitt så liten at ting som skjer på andre siden av jorden, kan få innvirkning på oss i Europa eller her til lands omtrent samtidig. Man har ingen tid til å vurdere hvordan man skal angripe en problemstilling før man sitter med den i fanget og med et krav om at beslutningen skal tas umiddelbart.

Denne beslutningsprosessen hadde kanskje vært enklere om man kun hadde ett organ som skulle ta beslutning, men når man, som tilfellet er i EU, har mange kokker som lager mye søl og ikke noe organ med absolutt myndighet til å ta beslutninger, så blir beslutningsprosessene vanskelige.

Det ble etterlyst tettere samarbeid, regelverk og direktiver både for EU og for Norden. Norden i en samlet union ville kunne stå sterkt og øverste ledelse burde rulleres mellom landene. Bare med virkelig samarbeid vil vi klare å håndtere problemstillinger, muligheter og utfordringer fra fjernt og nært, når vi bare har noen sekunder til å snu oss rundt på.

Spennende tanker. Et Europa og et Norden som trekker i samme retning har større mulighet til å konkurrere med Kina enn om vi bruker all energi på å beskytte våre egne interesser først og fremst.

Nå er jo jeg trønder og har blitt oppflasket med temaer som Godfotteori og samhandling. Kanskje fungerer en fotballtreners filosofi til og med på internasjonal politikk?

Mvh

Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer