Kopparbergs Bryggeri – kvartalsrapport for 3. kvartal – det beste resultatet i selskapets historie!

Kopparbergs Bryggeri slapp tall fredag 28. november. Her kommer en oppsummering av de viktigste trekkene i rapporten, samt mine kommentarer. 

Hovedmomenter i rapporten er følgende:

  • Resultatet etter finansielle poster ble 136,6 millioner svenske kroner (2014) mot 112,5 millioner svenske kroner (2013). Tilsvarer vekst på over 21 prosent.
  • Nettoomsetning ekskludert drikkeskatt ble på 1 366,5 millioner svenske kroner (2014) mot 1 234,2 millioner svenske kroner (2013). Dette tilsvarer vekst på 10, 7 prosent i omsetning.
  • Fortsatt fremgang på eksportmarkedene.

Bronsman uttaler følgende om rapporten, i følge et utdrag fra www.na.se:

(- “Periodens resultat är det bästa någonsin, kommenterar Peter Bronsman, ved på Kopparbergs bryggeri, resultatet i Q3-rapporten. På Systembolaget fortsätter Kopparbergs päroncider att vara den mest sålda cidern och Sofiero det mest sålda starkölet. Även vår satsning på Craft Beer, där marginalen är högre, har visat en positiv utveckling” fortsätter Bronsman.

Resultatet vid Q3-rapporten förra året var plus 112,5 miljoner kronor. Att bryggeriet bara ökar i produktion och vinst är en medveten strategi från bolaget.

– “Vi kan ännu bättre. Vi vill växa i Kopparberg ännu mera och fortsätta att öka vår produktionsvolym”, sade Peter Bronsman till NA i samband med bokslutet 2013 och de senaste rekordsifforna.)

Bronsman uttaler videre at de fortsatt øker volumet i Storbritannia, selv om de opplever økt konkurranse. Til og med land som Spania og Hellas opplever volumvekst. Videre skyldes resultatforbedringen bedre produktmiks og en bedre valutasituasjon. Førstnevnte skyldes antakeligvis selskapets satsing på cider, som har høyere marginer enn for eksempel øl.

Mine kommentarer:

Ved den opprinnelige analysen av Kopparbergs nevnte jeg at jeg ville følge med på nettomarginen for å se utviklingen i denne. Nettoresultatet ble på 83,3 millioner kroner. Da er skatt og minoritetsinteresser fratrukket. Dette tilsvarer en nettomargin på 6 %. Det er en positiv fremgang fra året 2013, hvor nettomarginen var rundt 4 %. Dermed har Kopparbergs prestert på et viktig område. Selskapet klarte også en forbedring av driftsmarginen, som for perioden januar til september 2014 ble 56 %.

Andre viktige momenter:

  • Inntekten før skatt kom inn på 136, 6 millioner kroner. Justert for minoritetsinteresser ble det 112, 5 millioner kroner.
  • Fortsetter veksten inn i fjerde kvartal, gjetter jeg på at Kopparbergs setter ny rekord og at resultatet, etter finansielle poster ender på rett i underkant av 150 millioner svenske kroner. Fratrukket minoritetsinteresser regner jeg med at resultatet før skatt blir på rundt 120 millioner svenske kroner for kalenderåret 2014.
  • Med en inntekt før skatt på årsbasis estimert til rundt 120 millioner kroner, prises selskapet til ca. 13,75x inntekt før skatt.
  • EBITDA for perioden januar til september 2014 endte på 178,5 millioner. Opp fra 144 millioner fra samme periode i fjor. Jeg anser det som høyst sannsynlig at at EBITDA for hele 2014 kommer inn på over 200 millioner svenske kroner. Dette betyr at, gitt en EBITDA på over 200 millioner kroner, så prises hele Kopparbergs til en EV/EBITDA- ratio under 9,5x.  
  • Videre, hvis Kopparbergs Bryggeri klarer 90 millioner i årsresultat – hvilket jeg anser som sannsynlig – gir dette en EPS på i underkant av 4,40 kroner per aksje. For 2013 utgjorde EPS 3,46. Med en EPS på 4,40 kroner per aksje, prises selskapet til en P/E2014 på 18,2, gitt en aksjekurs på 80 kroner. 

Overnevnte er kun spådommer om resultatet for 2014. Jeg er ingen god spåmann, men det essensielle her, er at kvartalsrapporten viser at Kopparbergs Bryggeri jobber godt på flere områder. Jeg liker særlig godt at driftsmarginen har blitt forbedret og at nettomarginen har blitt forbedret. Selskapet har allerede en høy driftsmargin, men det er særlig viktig at nettomarginen fortsetter å øke. Jeg synes fortsatt at nettomarginen burde ytterligere opp. Allikevel, det gode resultatet gjør at selskapet ser mer attraktivt ut på disse nivåene, men etter den siste tids oppgang, er fortsatt prisen stiv, i mine øyne. 

Allikevel, på tross av godt resultat, så har jeg foreløpig ikke kjøpt aksjer i selskapet og sitter fortsatt passiv på sidelinjen.

 

Robin Øvrebø
Robin Øvrebø
Langsiktig, verdiorientert investor

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
02.12.2014 20:33

Spennende lesing, Robin!