Gå til hovedinnhold

Knallsterk USD – Vil det fortsette?

Dollar handles nå nær 7,80 som er det høyeste nivå den amerikanske valutaen har hatt mot norske kroner siden juni 2002. Oppgangen siden i fjor sommer har vært rask, og mange spør hva man skal mene om dette. La oss se nærmere på saken.

Da Norge droppet fastkursen mot dollar i januar 1970 var kursen 7,15. Siden den gang har gjennomsnittlig vekslingskurs vært 6,56 med høyeste kurs i mars 1985 på 9,48 og laveste kurs i juli 1980 på 4,82. Det statistiske standardavviket på USDNOK har i perioden vært 1,02. På dagens kurs er vi dermed mer enn ett standardavvik unna snittet mot dollar siden 1970, og dollarkursen er således høyere enn det den har vært 2/3 av tiden den har flytt fritt. Allikevel har den i perioder med flere års varighet vært betydelig høyere.

USD/NOK siden 1960. Kilde er Norges Bank.

Dollar-indeksen er generelt sterk

I Norge må vi dog ikke glemme at vi er et lite valutamarked, som i stor grad blir utsatt for svingninger utenfor vår kontroll. Om man ser US dollar mot en kurv av sine handelspartnere (Dollar-indeksen), så blir bildet tydelig av at dollaren nå styrker seg mot alle relevante valutaer. Amerikanske teknikere og strateger snakker om et begynnende langvarig bullmarked i dollar, og teknisk sett har dollar-indeksen brutt ut på oppsiden av en stor, langvarig bunnformasjon. Her ser man det (sakset fra amerikansk nettside):

Makroøkonomi og pengepolitikk styrer

Mens Norge hadde enestående makroøkonomiske forutsetninger i perioden i perioden etter finanskrisen med både høye oljeinvesteringer og høy oljepris ser vi nå en klart svakere tendens i begge disse. I USA er det motsatt. De har en hyggelig makroøkonomisk utvikling, og dette reflekteres gjerne i en stigende valuta.

Samtidig bidrar pengepolitikken sterkt. USA har avsluttet sin ekspansive pengepolitikk (QE), mens dette settes i gang i Euro-området, og Japan har holdt på en stund. Dette gir en sterkt styrkende effekt til dollaren.

Dollar mot 8 kroner

Konklusjon: Jeg har i hele høst vært svært bullish på USD mot NOK, og er det fortsatt. Ser ingen tekniske eller fundamentale tegn som endrer dette synet med det første, og tror det bare er et spørsmål om tid før vi er over 8 kroner. I dag meldte Norges Bank dog om at de skal selge valuta og kjøpe NOK for 700 millioner kroner hver eneste dag i februar. Dette fordi “petrobufferporteføljen har vorte større enn naudsynt”. Med andre ord fyller de på i statskassen med oljepenger. Dette kan legge en liten demper på kronesvekkelsen så lenge det pågår, men vi får se. Den underliggende trenden i dollaren er opp, og en trend varer inntil vi ser den bli brutt. Dette har jeg også sagt til Hegnar Online i dag.

_______________________________________________________________

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd. For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter@KarlNordnet Bør noen du kjenner også lese dette innlegget? Bruk linkene under for å dele det videre.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
09.12.2015 22:35

Høyeste historiske dagskurs er 9.88 den 26. februar 1985. Tallene over er kanskje månedsgjennomsnitt?