Kl 16.54: Archer og totalmarkedet!

Oppdatering kl 13.02: Kjedelig bevegelse i Archer. Den startet året på 4.50 kroner og gikk til nærmere 6.60 kroner der en emisjon på $250 millioner ble satt til “utvalgte” aksjonærer. De som kjøpte i markedet etter emisjonen, burde ha lest meldingen nøyere. Alle pengene ble brukt til å betale gammel gjeld, og de var såpass i beita for pengene at meglerforbindelsen fikk betaling i aksjer tilsvarende $5 millioner og ikke cash. I dag la de frem en kvartalsrapport som viser selskapet fortsatt har store utfordringer, og alle som tok i emisjonen og i etterkant er nå i tap på posisjonene sine.

De fleste vet at jeg er bullish aksjemarkedet, men det betyr også at jeg hele tiden må lete etter negative argumenter for å sjekke om jeg tror på dem eller ikke. Denne presentasjonen tar for seg de viktigste indeksene, gull, inflasjon, reallønn, kjøpekraft osv. Forfatter mener vi står foran tidenes korreksjon og peker på overkjøpte indekser drevet av inflasjon, ikke reell avkastning (rar påstand hvis du ikke peker på en stor multippelekspansjon). Han sier at reallønnen er fortsatt på historisk lavt nivå i forhold til prisutvikling, noe som skader retail sales/privat forbruk. Bla igjennom de ulike slidesene, og se om du blir overbevist.

Sjefen på fraktderivat desken i Clarksons, skriver ofte morsomme fredagsblogger, og i dag tar han for seg motivasjonen til oppvoksende generasjon og signalene vi gir med skattesystemet. Noe forenklet konklusjon, men innholdet er underholdende.

Oslo Børs trader sidelengs inn i helgen, noe jeg ventet allerede i går ettersom nyhetsflyten tørket opp. De fleste OBX aksjene som var opp i går, er marginalt ned i dag. Dog må ikke dette misforstås med en bearish bevegelse, da ville vi sett mye skarpere utslag. Velger du å ta penger av bordet i dag, kan det sikkert vise seg å være fornuftig. Neste uke vil by på kjøpsmuligheter igjen.

Oppdatering Kl 16.54: Det var ingen som tjente penger på å bli bearish i dag, for de amerikanske indeksene klatrer mot plusstreken igjen, kort tid etter åpning. Jeg vet det er en populær sport å spå topper i markedet med påfølgende korreksjoner, og likene ligger strødd etter det siste årets bullmarked. Det er ingen grunn til at nestemann skal ha større suksess enn alle de andre som har bommet tidligere. Personlig er jeg optimistisk til markedet, men frykter utflating, og en skarp korreksjon tror jeg ikke noe på.

Det hjelper at finansaksjene leder oppturen igjen, og en klassisk finte i et bullmarked er oppgang når de fleste har gitt opp eller tatt helg. På grunn av økning i volatiliteten den siste uken, så regner jeg med at flere sitter på sidelinjen enn tidligere.

The Economist har dedikert sitt siste nummer til den raskest voksende verdensdelen i dag, nemlig Afrika. Les denne introen så ender du kanskje med å plukke med deg en utgave fra Narvesen i helgen. Et kontinent som trenger alt, og vil ha stigende behov ettersom middelklassen vokser frem, med en befolkning der hovedtyngden er i lave 20 årene. Det høres mer spennende ut enn Europa (og Norge) der flesteparten treffer pensjonsalder snart og den yngre generasjonen helst ikke vil jobbe.

God helg! 🙂

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
3 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
01.03.2013 15:39

Hei. Stille i kommentarfeltene her etter layout ble endret.
Jeg oppfordrer herved lesere til å komme med tanker og kommentarer. Bloggen blir da mer levende og interresant. Tror også det motiverer skribenten mer enn total radio silence. Selv har jeg ikke nok kunnskap til å komme med noe særlig meningsfylt. Takk uansett for en god blogg jeg besøker daglig og god helg!

Gjest
Gjest
01.03.2013 18:27

Mange bra poenger her. Helt enig med Afrika-argumentasjonen. Vet du om noen gode måter å være eksponert for dette markedet?

Gjest
Gjest
04.03.2013 10:37

Takk for en god blogg, Richard. Godt poeng med Afrika der, ganske besnærende egentlig. Vet du om en god måte å få eksponering mot det markedet?