Kl 11.33: Ikke bli for negativ!

En kjent og kjær leser minnet meg på at Intex eier 10% av egne aksjer, og ved sletting betyr det mer kake på de resterende aksjonærene. I tillegg er det positivt at det er kineserne som nå skal forholde seg til myndighetene på Filipene, og ikke nordmenn, ettersom kinesisk forretningspraksis har større tyngde og kapital i ryggen.

Når det gjelder totalmarkedet: Hva er annerledes i år enn for 12 måneder siden, og hvorfor skal du ikke bli for negativ?+ OPPDATERING kl 16.25:

  • En av de positive effektene av lavere råvarepriser er mindre fare for inflasjon. Det betyr at sentralbankene kan pumpe inn mer penger uten at inflasjonen spiser det opp.
  • Kredittveksten hos forbruker øker faktisk. Se på den egen Mastercard regning f.eks.
  • Husprisene i USA har faktisk stabilisert seg til tross for sterkere dollar, noe som tyder på bedre innenlands etterspørsel.
  • Amerikansk industriproduksjon er bedre -> se bilindustrien. De har omstilt seg og leverer nå knallresultater.
  • Jobbmarkedet skaper nye jobber hver måned, selv om det bare er 100-200k. Sensommeren 2008 tapte de 5-800.000 jobber hver måned.
  • Wall Street rykker fra igjen. Bankene har den beste balansen, og er en drivmotor for vekst. Den globale veksten må fortsatt ledes av den største forbrukene -> USA.
  • Tyskland modnes for ideen om høyere inflasjonsmål, det åpner for mer “spending” og stimuli.
  • PE mulitplene på S&P 500 ligger mer enn 15% under historisk snitt. Det betyr at aksjer fortsatt er billig.

Disse punktene hjelper deg ikke med å tjene penger i dag eller i morgen, men det kan gi deg et grunnlag for beslutningen om å kjøpe aksjer hvis markedet kollapser videre. Verdensøkonomien og spesielt USA, ser bedre ut i dag enn de gjorde for 12 måneder siden, uavhengig om Hellas forlater Euroen eller ikke.

OPPDATERING kl 16.25: Selv om markedet har dratt seg over nullstreken, og det er flere aksjer som gjør det OK, er det vanskelig å innkassere dette som en seier for optimistene. Indeksen har så vidt begynt å ta igjen det vi falt i går. Når det er sagt, er jeg veldig for optimisme, og mente senest i går at en “bounce” var forestående. Kanskje det er best å bruke denne styrken til å komme seg i cash. Hvordan ser det ut hvis Wall Street vender ned i dag igjen?

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer