Gå til hovedinnhold

Hvordan investere i Afrikas vekst?

Fremtiden tilhører Afrika, i alle fall om man tar en titt på FNs prognoser for verdens befolkning. Det afrikanske kontinentet har den yngste og raskest voksende befolkningen, og flere av landene er blant verdens raskest voksende økonomier. Det må vel være åpenbart for en aksjeinvestor å være med på dette, eller ikke?

Mange har kommet med spørsmål om investeringsmuligheter i Afrika. Normalt sett er det lett å finne egnede fond, og gjerne billige indeksfond. Men med Afrika er det faktisk litt vanskeligere.

Indeksfond dårlig egnet for å fange Afrika-vekst

Problemet er at Afrika er veldig underutviklet når det kommer til aksjemarkeder. Faktisk har det historisk sett bare har vært to aksjemarkeder av betydning: Sør-Afrika og Egypt, med Sør-Afrika som det desidert største. Dette er neppe det Afrika-hungrige investorer faktisk er ute etter. Rangerer man Afrikas aksjemarkeder etter børsverdier står Sør-Afrika for mer enn 70%, Egypt for 7%, Nigeria 7% og Marokko 6%. Ingen andre markeder er over 2% i markedsvekt. I tillegg er det praktisk vanskelig å investere i flere av disse markedene, og det må en forvalter ta hensyn til. Dette gjør at Sør-Afrika og Egypt utgjør hele 94% av referanseindeksen MSCI Emerging and Frontier Markets Africa Index.

Reelle problemer med å få investert

Vanlige aksjefond må ha en viss sikkerhet for at aksjer de vil ha går an å få kjøpt, at eiendomsrett respekteres, at valuta kan veksles fritt, og liknende. I store deler av Afrika er det faktisk ikke slik. Når jeg skulle skaffe info til denne artikkel kom jeg borti mye av det samme. Det er rett og slett ikke lett å få informasjon om disse markedene, og det vil nok ta en stund før man kan sammenligne de med vestlige børser. Men det er mye interessant info, og mangler ikke morsomme bilder og historier. Underholdende, men frister det til å investere?

Noen fond er tilgjengelig

Det fins aktivt forvaltede fond der forvalterne i varierende grad avviker fra indeksvekting, og forsøker å finne interessante selskaper i flere land. Gjennom Nordet tilbyr Nordea, Carnegie, Simplicity og JP Morgan Afrika-fond, men ingen av disse har mindre enn 50% i Sør-Afrika. Nå er ikke nødvendigvis det galt og eksempelvis Simplicity-fondet har en sterk utvikling siste år. Men det har 80% av plasseringene sine i Sør-Afrika. Bred Afrika-eksponering er vanskelig å finne.

Det fins også børsnoterte indeksfond (ETF’er) notert i USA som investerer i Afrika. Kun fondet AFK har hele Afrika som investeringsområde, og har ganske god spredning over regionen. Avkastningen er dog begredelig. Dette reflekterer imidlertid også styrkingen av USD mot afrikanske valutaer. I Europa (Tyskland) fins en Afrika top 50 ETF som også kan være et alternativ.

Men er det verdt det?

Det er vanskelig å si at det er det. Noen av fondene nevnt over har gode tall å vise til, men basert på avkastningshistorikk er det egentlig lite som tyder på at man finner en skjult skatt ved å investere i Afrika. Den godt spredte ETF’en AFK handles faktisk nær 5 års lav, samtidig som verdens aksjemarkeder er midt i et bullmarked. Det fins fond med bedre historikk om man graver lenge men flere av disse er små, har svært kort historikk og/eller investerer bredere i verden gjennom såkalte ”Frontier markets”, dvs et større utvalg av uutviklede markeder.

Oppsummert kan man altså si at Afrika er et spennende kontinent som er inne i en kraftig vekstperiode, men det kan være noe vanskeligere å finne fond som gir deg en posisjonering mot dette enn det folk generelt tror. I mine øyne er derfor Afrika-investeringer et område for de spesielt interesserte. Men det er jo intet galt i å være spesielt interessert i et område eller en sektor. Investorer må bare vite hva de investerer i og dermed ha realistiske forventninger. Lykke til.

_________________________________

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd. For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter@KarlNordnet Bør noen du kjenner også lese dette innlegget? Bruk linkene under for å dele det videre.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Romeo
Romeo
26.03.2021 17:04

Jeg fant JUMIA og kjøpte en god del.

Gjest
Gjest
17.03.2015 12:06

Interessant innlegg! Det var på tide at Afrika ble diskutert.