Høy puls i aksjemarkedet hjemme og ute

I forrige uke skrev jeg innlegget “Den rungende enighet” om at de fleste indikatorer peker mot at 2014 blir et bra aksjeår. Trendene fra det sterke 2013 ser ut til å fortsette. Oslo Børs handles i skrivende stund på All Time High nivå, og man ser det samme i flere vestlige markeder. Amerikanske indekser som S&P 500 og NASDAQ ligger i sterke opptrender, og markedene kan heller ikke sies å være dyrt priset. Basert på inntjeningsestimatene for 2014 handles tech-børsen NASDAQ på P/E 15,5 mot historisk snitt på 22,7, og den bredere S&P 500 handles på 2014 P/E 15,4 mot historisk snitt 16,2 siste 20 år. Oslo Børs er moderat priset på omtrent 12 ganger forventet 2014 inntjening, mot historisk snitt ca 11.

Man kan ikke si at dette er “boblete” prising, og oppfatningen er derfor at markedene kan fortsette oppover en god stund. I tidligere “bullmarkeder” har disse multiplene som regel steget til helt andre nivåer før racet har uttømt sitt potensial.

Oslo Børs Hovedindeks. Kilde Infront (Online Trader)
Oslo Børs Hovedindeks. Kilde Infront (Online Trader)

At de store markedene ser såpass sunne ut er gode tegn for verdensøkonomien, og vi befinner oss rett og slett i en ganske hyggelig periode. Det er greit å være investor nå.

Størrelsen på verdens kapitalmarkeder i forhold til totalen. Kilde Morgan Stanley/JP Morgan Funds.
Størrelsen på verdens kapitalmarkeder i forhold til totalen. Kilde Morgan Stanley/JP Morgan Funds.

 

Som vi ser av figuren over utgjør USA og Canada tilsammen mer enn 50% av verdens kapitalmarked. Europa og UK ytterligere 24% og Japan 8%. Norge syntes nesten ikke i dette bildet. Vårt marked er lite, men når de store økonomiene viser tiltagende vekst er det mye spennende å investere i. Jeg har trukket frem dette i det siste gjennom innlegg som “Ser du mulighetene bak horisonten“, og senest  “Hvordan handle i utlandet“. Mange nordmenn har lenge investert i utlandet gjennom aksjefond, men hvorfor ikke bruke mulighetene til å kjøpe også enkeltaksjer og børsnoterte aksjefond (se Den store ETF-guiden)?

Vi i Nordnet har tatt konsekvensen av dette og starter året med kampanjen “Love 2 Trade” som åpner for utenlandsk aksje- og ETF-handel fra minstekurtasje helt nede i 9 kr.

Første del av denne kampanjen tar opp de store kjente merkene (Love 2 trade Brands). Dette er interessant fordi jeg tror mange norske investorer egentlig kjenner disse selskapene vel så godt som mange av de norsknoterte selskapene. Hennes & Mauritz, Carlsberg, Volkswagen, Colgate, Harley-Davidson, BMW, Twitter, Facebook, Google, Microsoft, Apple, Netflix, IBM, McDonalds, Disney, Nike…. dette er kjente navn. La oss ta en kikk på et par:

Disney (notert på New York Stock Exchange). Kilde Infront.
Disney (notert på New York Stock Exchange). Kilde Infront.

Over ser du Disney – blant verdens ledende på “family entertainment” i alle former. Selskapet har en markedsverdi på 135 mrd USD (altså vesentlig større enn Statoil). Aksjen gikk 51% i 2013, betalte også 1,1% i utbytte, og handles nå til en P/E på 19,4.

Colgate - Palmolive (notert på New York Stock Exchange). Kilde Infront.
Colgate – Palmolive (notert på New York Stock Exchange). Kilde Infront.

Her er Colgate – Palmolive. Kjent for tannkrem, såpe og merker som Ajax, Softlan etc. Sjansen er stor for at du har ett eller flere Colgate-produkter i ditt hjem, og disse er i mange tilfeller konkurrenter til Orkla’s produktportefølje. Selskapet har en markedsverdi på oppunder 60 mrd USD, og handles for tiden på en P/E på ca 23. Aksjen steg 21% i 2013 og gav i tillegg et utbytte på 2,2%.

 

Vi kommer med flere aksjekommentarer de kommende dager. Kommenter og diskuter gjerne også på Twitter under området #L2TRADE.

 

_________________________________

Spørsmål eller kommentarer mottas med takk. Kommenter gjerne under artikkelen, eller send meg melding på Twitter.

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd.

For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter: @KarlNordnet

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer