Gå til hovedinnhold

Har du enda ikke fått øynene opp for investeringskonto?

Det mange ikke er klar over er at Nordnet består av to selskaper: Nordnet Bank NUF med dets bankprodukter, og forsikringsselskapet Nordnet Livsforsikring AS. Kontotypen Investeringskonto Zero tilbys av forsikringsselskapet. I dette intervjuet med forsikringsselskapets daglige leder, Tommy Dilling, blir du bedre kjent med mulighetene som finnes blant forsikringsproduktene for deg som kunde.

Tommy Dilling (43) var med på å etablere Nordnet Livsforsikring i 2014 og har fungert som daglig leder siden. Tommy er gift, har ett barn, og er brennende interessert i sparing og investeringer. Han kjøpte sine første aksjer allerede i 1996. Tommy har bakgrunn som advokat, og har jobbet i Nordnet i over 10 år. Han har også arbeidet med Nordnets svenske virksomhet, og var sentral da Nordnet etablerte sin danske bankfilial. Nå jobber han hver dag for å legge til rette for at kundene skal få de beste spare- og investeringsproduktene.

– Jeg føler meg privilegert som får lov til å jobbe med det jeg brenner for, hver eneste dag. Det er utrolig hva man får til med så mange dyktige og engasjerte medarbeidere samlet på et sted. Jeg er stolt over det vi har fått til her i Nordnet, og jeg gleder meg til videre utvikling de kommende årene.

Tommy Dilling

Investeringskonto Zero vs. alternativene

I de siste årene har det vært mye snakk om aksjesparekonto, og ikke så mye om andre kontotyper slik som investeringskonto. Hva tenker du om det?

– Det er ikke til å legge skjul på at aksjesparekonto får mye fokus i media. Jeg tror at når støvet får lagt seg etter aksjesparekonto-stormen, og man får tid til å se på produktegenskapene til de ulike kontotypene, vil man se hvor attraktiv Investeringskonto Zero er. Min oppfatning er at mange av de som sparer på en aksjesparekonto i dag vil være tjent med å bruke en investeringskonto.

Hva anser du som de største fordelene med en investeringskonto?

– Med Investeringskonto Zero kan du som investor redusere risikoen i porteføljen din, ved å spre investeringene dine på flere markeder og flere instrumenttyper. På investeringskonto kan du handle renteprodukter, kombinasjonsfond og amerikanske aksjer. Denne fleksibiliteten er det mange som ikke er klar over at de mister ved å velge en aksjesparekonto. På denne måten fremstår også en aksjesparekonto om et mer «offensivt produkt», hvis man er opptatt av sparing med utsatt beskatning.

Mer om skattereglene for Investeringskonto Zero.

Du er jo opptatt av sparing, og sparer aktivt selv. Hvilke kontotyper bruker du personlig?

– Hoveddelen av sparingen min skjer naturlig nok på investeringskonto som følge av fleksibiliteten. Når jeg sparer til barn har jeg blant annet valgt å benytte meg av denne kontotypen, da jeg mener det er denne som egner seg best for dette. Samtidig benytter jeg meg også av aksjesparekonto i den noe mer kortsiktige sparingen min.

Hvordan velger du å plassere sparepengene dine?

– Et produkt jeg selv har plassert en andel av midlene mine i er Nordnet Smarte Porteføljer. Dette er et produkt jeg har stor tro på for tiden som kommer. Jeg har også investert en større andel i aksjefond, noe renteprodukter, samt enkeltaksjer som “krydder” i porteføljen.

Ekstrainntekt på utlån av aksjer

Det tas stadig nye steg for å utvikle Nordnets produkter og tjenester. I 2011 var Nordnet de første som fjernet administrasjonsavgiften på investeringskonto. Nå, som første aktør, er det lansert et utlånsprogram for aksjer på investeringskonto. I Sverige vant Nordnet nyvinningsprisen for «årets spareinnovasjon 2018» i det anerkjente tidsskriftet «Privata Affärer».

Ønsker du å øke eksponeringen din ytterligere, kan lese mer om verdipapirbelåning på investeringskonto.

Hvordan har tilbakemeldingen vært på utlånsprogrammet?

– Aksjeutånsprogrammet har blitt den suksessen vi håpet på da det ble lanserte. Kundene ser ut til å være veldig fornøyde med muligheten for en ekstrainntekt på investeringene. Det var fantastisk å kunne dele ut 1,3 millioner kr til de som har lånt ut aksjene sine via investeringskonto for tredje kvartal, noe vi gleder oss til å fortsette med i tiden som kommer.

– Investeringskonto er et undervurdert produkt, som forsvinner i “støyen” av aksjesparekonto.

Tommy Dilling

Hva tror du om fremtiden til Investeringskonto Zero?

– Det viktigste for meg er at kundene våre finner frem til spareformen som passer best for dem. Personlig synes jeg, kanskje ikke overraskende, at Investeringskonto Zero står seg svært godt sammenliknet med andre spareformer. Det er først og fremst kontotypens fleksibilitet i kombinasjon med utsatt beskatning som gjør spareformen attraktiv.

– Investeringskonto har vært, og kommer til å være et satsingsområde for videre utvikling i tiden som kommer. Jeg gleder meg til å kunne utvikle denne kontotypen basert på våre kunders tilbakemeldinger, og utviklingen i bransjen generelt.

Til slutt, hva er det Nordnet Livsforsikring tilbyr kundene sine?

Nordnet Livsforsikring er et spisset forsikringsselskap som i dag tilbyr to forsikringsprodukter: forsikringsproduktet IPA og Investeringskonto Zero. Når Nordnet tok over Netfonds, overtok Nordnet Livsforsikring AS Netfonds Livsforsikring AS, og styrker med det Nordnets posisjon som tilbyder av investeringskontoer i det norske markedet. Dette gjør at vi kan fortsette jobben med å forbedre produktutvalget og tilpasse oss kundenes behov.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
15 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
15.08.2022 21:23

IKZ > * !

Gjest
Gjest
15.12.2021 12:34

Hei, jeg erfarer at uttak fra ASK til IKZ kan gi en dobbelt beskatning . Ved uttak fra ASK skatter du 31,6 % på gevinsten. Når du evt tar ut det samme beløpet og setter det inn på egen bankkonto , så må du skatte av det samme beløpet en gang til hvis du har gevinst etter formelen : ( Uttak / kontoverdi) x ( kontoverdi – anskaffelsesverdi) = Skattepliktig beløp
Gjelder samme beregning hvis det er vesentlig rentefond som har stått der 1/1. Er det garanti for innskudd/ kontanter inntil 2 mill som i bank på IKZ?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
15.12.2021 14:19

Hei Svein Erik. Jegb forsto ikke helt formelen din. Men det er ingen dobbeltbeskatning i verken ASK eller Investeringskonto ved uttak. Se skattereglene for de ulike kontotypene i vår kontovelger: https://www.nordnet.no/no/tjenester/kontoer/velg-riktig-konto
Rentefond beskattes med 22 %, både på Investeringskonto og på Aksje- og fondskonto (VPS-konto).
På investeringskonto er det ingen garanti fra Bankenes Sikringsfond. MEn pengene her er likevel trygge. LEs mer om garanti og sikkerhet for de ulike kontotypene her: https://www.nordnet.no/no/info/sikkerhet-og-garanti

Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
15.12.2021 14:34

Hei, og takk for svar og vedlagte linker! Formelen har jeg fått fra en av konsulentene hos dere. Bakgrunnen for spørsmålet mitt er at jeg har bestemt meg for å ta litt gevinst på ASK kontoen med begrunnelse i øket utbyttebeskatning fra 22.( /31,68/35,2) . Beløpet satte jeg inn på IKZ . Jeg tenkte at dette kanskje var dumt siden det evt. blir skatt på dette beløpet ved uttak senere hvis kontoen har gått med overskudd / utbytte.I ettertankens lys tenkte jeg at det hadde blitt mindre skatt totalt hvis jeg satt ASK uttaket direkte på egen bankkonto.

Gjest
Gjest
16.01.2020 09:18

«– Investeringskonto har vært, og kommer til å være et satsingsområde for videre utvikling i tiden som kommer. Jeg gleder meg til å kunne utvikle denne kontotypen basert på våre kunders tilbakemeldinger, og utviklingen i bransjen generelt«

Under har dere fått to konkrete tilbakemeldinger fra deres kunder. Vil dere følge opp dette i henhold til din kommentar over?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
16.01.2020 12:02

Hei Arne,
Spørsmålene kommer ikke til å gå ubesvart. Tommy har vært på ferie men er tilbake på kontoret i dag, så det kan forventes svar fra han innen ikke alt for lang tid.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
16.01.2020 15:53

Hei Arne, der traff du spikeren på hodet. Sånn går det når mine kolleger publiserer blogginnlegget mens jeg sitter på stranda i Thailand. Nå er jeg tilbake på kontoret, og ser frem til å medvirke på nordnetbloggen fremover.

/Tommy Dilling, Nordnet

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
03.07.2020 10:04

Hei. Ser at svaret var litt vagt på forespørselen om å følge konkrete tilbakemeldinger. Jeg er enig i de som etterspør en valutakonto for Investeringskonto Zero. Om man ønsker å fremme fordelene med Investeringskonto Zero, så burde man og legge til rette for valutakonto, Jeg tror det ville bidratt til enda mer bruk av den kontoen.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
28.08.2021 10:24

Hei! Jeg er ikke sikker på om jeg forstår dette 100% så derfor spør jeg. Ikz kontoen er det formelt sett eid av Nordnet. Jeg som har denne kontoen og kjøper og selger aksjer(trader) daglig. Hvordan blir denne aktiviteten ansett er handlene mine ansett som næringsdrivende og bør jeg registrere et firma for dette eller er dette noe som går som en hobby. Jeg driver dette bare som en hobby bare så det er nevnt. Jeg synnes det er spennende og interessant å holde på med dette. Selfølgelig så er målet å øke verdien av mine innvesteringer over tid. På… Les mer »

Gjest
Gjest
13.01.2020 08:30

Hei Tommy,
Det jeg savner mest på min investeringskonto zero er en valutakonto. For oss som bruker denne kontoen til å handle amerikanske utbytteaksjer er det helt håpløst at utbyttet veksles til NOK, og at en igjen må veksle dette til USD når utbyttet skal reinvesteres. Skjønner at Nordnet tjener gode penger på denne valuttavekslingen, men ønsker dere å gjøre denne typen konto mer attraktiv er dette en ting dere må få på plass så raskt som mulig.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
16.01.2020 15:41

Hei, takk innspill!
På kort sikt vil vi ikke tilby valutakonto på Investeringskonto. Dette er foreløpig forbehold aksje- fondskonto. Vi setter pris på tilbakemeldingen, og dette er noe vi kommer til å ta med oss videre når vi skal gjøre prioriteringer for videre utvikling.

/Tommy Dilling, Nordnet

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
18.01.2020 12:56

Hvorfor ikke? Aksje og fondskonto er det vel ingen som bruker lenger (ASK for norske aksjer og Investeringskonto for utenlandske)

Gjest
Gjest
10.01.2020 21:18

Hei Tommy! Jeg håper Nordnet kan ta opp i sin kontakt med myndighetene/finansdepartementet muligheten for å få tatt ut innskutt beløp skattefritt slik som man får på ASK. I utgangspunktet skal det ikke være noen tekniske vanskeligheter med å gjennomføre dette og det er nok bare gamle regler som henger igjen, og jeg tror rett og slett ikke at de relevante lovmakere kjenner til at det er en forskjell. Jeg vil tro det er et mål for de også å gjøre kontoene så like som mulige (ref. samkjøring i skattesats og innføring av skjermingsfradrag). For meg er dette det siste… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
16.01.2020 15:47

Hei Roger, takk for tilbakemeldingen!

Jeg er helt enig – vi skulle gjerne hatt denne egenskapen på Investeringskonto allerede. Midt inntrykk er at myndighetene, med Skatteetaten i spissen, nå er mest opptatt av å følge opp at tilbydere av Investeringskonto har implementert de nye skattereglene for kontotypen på riktig måte.

/Tommy Dilling, Nordnet

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
18.01.2020 12:58

Hei. Takk for svar. Ser den, men håper dere kan sette fokus på det i deres kontakt med skatteetaten fremover. Som nevnt tror jeg lovmakerne ikke vet om dette og det er ingen logisk grunn til at det skal være en forskjell mellom ASK og Investeringskonto på dette området.