God kvalitet i derivatmarkedet!

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Det har blitt reist noen spørsmål rundt spreadene i Nasdaq’s norske derivatmarked. Vi har sammenligninget vårt derivatmarked og Oslo Børs’ som jeg vil presentere senere i dette innlegget.

Først og fremst vil jeg påpeke følgende fakta som er relevant for Nordnets kunder ettersom dere hovedsakelig gjør deres handler gjennom den elektroniske ordreboken.

I første kvartal 2016 var 72,6% av all omsetning i Nasdaq’s norske derivatmarked på skjerm, i motsetning til 43,1% på Oslo Børs. Dersom man bare ser på opsjonene (aksje og indeks), så  var 75,6% av Nasdaq’s omsetning på skjerm mens bare 46,2% fra Oslo Børs. Det betyr vi er mer avhengig av å ha gode priser på skjerm, ettersom det er der hovedvekten av vår omsetning kommer fra. På Oslo Børs skjer over halvparten av all derivatomsetning utenfor den elektroniske ordreboken, hvilket i seg selv er greit, men likevel ikke optimalt for dere som bruker av det elektroniske markedet.

I første kvartal 2016 så hadde Nasdaq over 25% markedsandel på aksjeopsjoner og 24,8% markedsandel på indeksopsjoner. Det er fantastiske tall som vi er veldig stolte av. Det hadde ikke vært mulig å få en så stor markedsandel på under 12 måneder uten at det er kvalitet i ordreboken.

Så apropos kvalitet i ordreboken: vi har analysert data fra og med 25.01.16 til og med 15.04.16 for å sammenligne «speads» og «coverage» i de forskjellige underliggende. Her er resultatene:

Spreads:

Grafene under viser sammenlignbare spreader fra Nasdaq (grønn) og Oslo Børs (gul) målt i kroner. Ved en spread på 0 er kjøps- og salgskurs den samme.  Som du vil se så er det variasjoner på begge markedsplassene, men det vil være vanskelig utafra dette å påpeke at den ene markedsplassen er signifikant bedre enn den andre.

Spread

Coverage:

Grafene under viser tiden der det er både bid og offer i markedet i løpet av åpningstiden i den nevnte tidsperioden. Igjen er det vanskelig å differensiere mellom markedene, men vi har allerede tatt kontakt med våre marketmakers i SDRL og NAS og spurt om de kan forbedre sin tid i markedet.

Coverage

Dersom dere som brukere av dette markedet ikke er fornøyd med spreads eller at det mangler priser, vennligst ta kontakt med Nordnet meglerne og de formidler dette videre til oss.

Vi ønsker å forbedre oss, og er veldig takknemmelig for tilbakemelding fra dere for å vite hva vi kan gjøre bedre for å bli det foretrukne derivatmarkedet i Norge.


Calculation methods:

Spreads:

The time weighted average spread (RTWAS) is a measure of the average spread over the course of the day

which takes intoaccount the amount of time the spread is wide or narrow rather than just doing a plain

average. The TWAS is calculated for each contract. To get the TWAS for the underlying we calculate the

mean over all contracts for each date.

Coverage:

Coverage is the time there is both a bid and ask quote in the market and can be 0-100% of the market

hours. The coverage is calculated for each contract. To get the coverage for the underlying we calculate

the mean over all contracts for each date.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
03.05.2016 13:44

God kvalitet i derivatmarkedet! Siden våren 2015 har Oslo Børs ført løpende statistikk over kvaliteten i derivatmarkedet til Oslo Børs sammenliknet med Nasdaq sitt tilbud av norske derivater. Statistikken bekrefter at konkurranse er positivt for sluttkunder! I et marked med to aktører har begge markedsplasser lykkes med å få sine market makere til å stille smalere spreader. Statistikken viser at spreadene i single stock options er forbedret med ca 15% siden våren 2015, noe som innebærer bedre priser for sluttkunder og det er positivt. Denne statistikken er veldig viktig ettersom total kostnad ved en handel består av både spreadkostnad og… Les mer »