Gå til hovedinnhold

Derivatskolen: Salgsopsjoner

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

I forrige uke skrev jeg om kjøpsopsjoner, som er en kontrakt som gir deg som investor mulighet til å kjøpe den underliggende aksjen i fremtiden til en bestemt pris. Neste innlegg på derivatskolen er da naturligvis salgsopsjoner.

Logikken bak en salgsopsjon (også benevnt som en PUT) er svært lik den som beskrevet for kjøpsopsjoner. En salgsopsjon er dermed en salgsrett; hvis aksjekursen faller så stiger opsjonen i verdi. Salgsopsjoner gir investoren rett til å selge en aksje til avtalt kurs når som helst frem til forfallsdatoen. Så hvis aksjen faller, så vil du kunne selge aksjen dyrere ved å innløse din opsjon, eventuelt kan gevinsten realiseres ved å selge salgsopsjonen i opsjonsmarkedet til en høyere kurs enn du betalte da du kjøpte opsjonen.

En salgsopsjon/put er også et egnet instrument for å begrense kursrisiko på en aksje eller portefølje. Man kan nærmest kjøpe forsikring på sine investeringer. Dette er ofte benevnt som en “protective PUT”. På den måten vil du sikre en minimumspris på aksjene dine samtidig som du ikke går glipp av gevinstpotensialet ved kursstigning på aksjen. Et eksempel:

Du bestemmer deg for å kjøpe 1 salgsopsjon på Statoilaksjen for du tror at den vil falle i fremtiden. Du vil kjøpe en salgsopsjon med en innløsningskurs (prisen du betaler for aksjen når du benytter deg av opsjonen) på 135 kroner slik at du kan selge Statoil i fremtiden til 135. 

1 opsjon gir deg rett til å kjøpe 100 aksjer og opsjonspremien er 5 kroner per aksje. Dersom du vil handle, må du betale 500 kroner. Fordi en salgsopsjon på norske aksjer er “amerikansk”, kan du benytte deg av opsjonen når som helst frem til forfallsdato 3 måneder fra nå av, men det gir deg ingen gevinst hvis du gjør det før aksjekursen er under 130 kroner (135 – 5), som også er ditt breakeven (B/E) punkt.

Hvis aksjekursen på bortfallsdato er over 135, er opsjonen “out-of-the-money”, noe som betyr at den ikke har noen egenverdi. Du har da tapt de 500 kronene du betalte for opsjonen. Hvis aksjekursen er under 135, er den nå “in-the-money”, noe som betyr at den har egenverdi og kan benyttes i dag. Dog tjener man ikke penger på den før kostnadene (opsjonspremien og handelsavgifter) er dekket.

Salgsopsjoner gir deg en mulighet til å tjene penger i et fallende marked, mens eventuelt tap er begrenset til opsjonspremien og handelsavgifter.

Som privat investor kan man godt kjøpe en salgsopsjon, og opsjonen vil dermed forbli en uforpliktende kontrakt. Men en investor med noe mer erfaring og kjennskap til produktene og til markedet kan også godt selge en salgsopsjon til en annen investor. Å selge en opsjon kalles også å skrive en opsjon eller utstede en opsjon.

Når opsjonskjøperen (den du selger til) får en salgsrett, har du som selger påtatt deg en kjøpsforpliktelse. For denne forpliktelsen mottar du opsjonspremien. For deg som velger å selge opsjonen er gevinstmuligheten begrenset til premien, mens tapet i verste fall er ubegrenset og kan bli mange ganger større enn premien. Ettersom NASDAQ OMX Derivatives Markets alltid ønsker at opsjonsselgeren kan innfri den ubegrensede risikoen, kreves det at opsjonsselgeren stiller sikkerhet.

Lykke til! Dersom du har spørsmål eller noe er uklart, så skriv det gjerne i kommentarfeltet.


 Innlegget er IKKE ment å oppfattes som kjøps- og/eller salgsanbefalinger

i spesifikke verdipapir eller instrumenter for den enkelte leser.

Formålet er å gi informasjon og innsikt om hvordan man kan bruke derivater.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
19.12.2019 09:59

hei ! hvordan utstede en opsjon på f.eks en put opsjon ?