Gå til hovedinnhold

Derivatskolen: Straddle

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Tidligere har jeg beskrevet grunnposisjonene kjøpsopsjon (call) og salgsopsjon (put). Men nå skal jeg vise hva som skjer dersom du kjøper både en call, noe som gir deg en mulighet til gevinst hvis markedet stiger, og en put, som gir deg en mulighet til gevinst hvis markedet faller:

En straddle brukes når investoren mener at det underliggende instrumentet vil oppleve betydelig volatilitet. Det forutsetter at man kjøper en kjøps- og en salgsopsjon samtidig på samme underliggende aksje, med samme innløsningskurs og samme forfallsdato. En “straddle” er sett på som en nøytral strategi for handel med opsjoner, men man har en forventing om volatilitet i markedet/indeks eller underliggende aksje.

Ved å være lang både kjøps- og salgsopsjoner kan man da oppnå store gevinster, uansett i hvilken retning de underliggende aksjene beveger seg, forutsatt at underliggende er volatil, f.eks. ved forventing om nyheter eller begivenheter som medfører stor volatilitet. Straddles (og strangles – da selger man opsjonene og forventer lite volatilitet) kalles derfor volatilitetskombinasjoner.

Det er verdt å merke at opsjonspremien på en aksje som er volatil er høyere enn opsjonspremien på en mindre volatil aksje, så det vil være dyrere å kjøpe volatilitetskombinasjoner med underliggende som er volatilt. Dersom du forventer snarlig volatilitet, velger du opsjoner med kort tid til bortfall. Alternativt kan man velge opsjoner med lang tid til bortfall, men da betaler man også mer i tidsverdi i opsjonspremien.

Eksempel:

Norsk Hydro-aksjen har i dag en aksjekurs på NOK 32. Du forventer volatilitet i aksjen og velger å kjøpe en straddle. Du kjøper 10 kjøpsopsjoner og 10 salgsopsjoner med en innløsningskurs på NOK 32 og forfallsdato i desember.

Her er dine omkostninger for å etablere strategien:

Kjøpsopsjonen: antall opsjoner x antall underliggende aksjer x opsjonskurs

  • NHY5L32: 10 x 100 x NOK 1,5 = NOK 1.500

Salgsopsjonen: antall opsjoner x antall underliggende aksjer x opsjonskurs

  • NHY5X32: 10 x 100 x NOK 1,5 = NOK 1.500

Omkostninger u/kurtasje: 1.500 + 1.500 = NOK 3.000

Breakeven: Kost ± innløsningskurs

  • (NOK 1,50 + NOK 1,50) ± 32 = 29,00 og 35,00

Hvis aksjekursen stiger til over NOK 35,00 eller faller til under NOK 29,00, kan du benytte deg av en kjøps- eller salgsopsjon eller velge å selge den for en nettogevinst. Dersom man kjøper en straddle har man ubegrenset gevinst og begrenset risiko, da det maksimale tapspotensialet tilsvarer summen av den innbetalte opsjonspremien for de to opsjonene og vil oppstå dersom den underliggende aksjen ligger stille frem til bortfall.

Jeg prøver å unngå at dette blir for komplekst, men det er også verdt å merke at man kan tjene penger på en posisjon som dette selv ved uendret pris på underliggende: Dersom den implisitte volatiliteten stiger kraftig ila kort tid rekker ikke Theta å ta bort mer av verdien enn Vega har tilført – se her for rask introduksjon til grekerne.

Innlegget er IKKE ment å oppfattes som en kjøps- og/eller salgsanbefaling

i spesifikke verdipapir eller instrumenter for den enkelte leser.

Formålet er å gi informasjon og innsikt om hvordan man kan bruke derivater.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer