Gå til hovedinnhold

Derivatskolen: Protective put

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Jeg har tidligere skrevet litt om salgsopsjoner, og nevnte da litt om protective puts; hvor en investor kan kjøpe en salgsopsjon på underliggende aksje for å beskytte en posisjon ved å minimalisere eventuelle tap.

Men man kan også beskytte porteføljen, gjerne da ved bruk av indeksopsjoner. Er hovedvekten av aksjer i porteføljen din norske, er det smart å bruke en norsk indeks (forutsatt at din portefølje er ganske korrelert med indeks). Hos Nasdaq har vi en indeks som heter OMXO20 som består av de 20 største norske selskapene notert på Oslo Børs (iflg Bloomberg så er det 99.8% korrelasjon mellom OMXO20 og OBX indeksen).

Med et enkelt kjøp av en OMXO20 put (salgsopsjon), har du rett til å selge indeksen og dermed har en forsikring for din portefølje i f.eks. noen måneder fremover eller i løpet av tiden du ønsker. Du trenger ikke å justere din aksjeportefølje.

Eksempel: OBX’en er rundt 535. Et alternativ da er å se på en put på indeksen med innløsningskurs 535 som går til forfall i desember. Dersom din portefølje er verdt ca NOK 200 000, så kjøper du 4 stk. OMXO205X535 (4 x 535 x 100 multiplikator) som gir en underliggende verdi på NOK 214 000. Da har du en balansert og forsikret portefølje.

Om markedet igjen skal ned, så er din portefølje forsikret ved 535-nivå og eventuelle tap under dette er begrenset for din portefølje. Puten vil bli stadig mer verdt jo lenger ned markedet går og din porteføljes totale verdi er tilnærmet uforandret (mest sannsynlig vil put’en verdi øke noe på grunn av høyere volatilitet).

Hvis aksjemarkedet går opp igjen, så er premien du har betalt for put’en tapt, men noe er hentet inn igjen ettersom du er fullt eksponert på oppsiden gjennom din aksjeportefølje.

Er markedet stabilt rundt samme nivå, vil din put langsomt miste verdi, men du er da tross alt (gjennom opsjonens løpetid) forsikret mot nedgang.

Det fleste kjøper forsikring på sine eiendeler og betaler da en forsikringspremie, men det er ikke mange som benytter muligheten å kjøpe forsikring på porteføljen sin. Nevnte eksempel vil koste ca NOK 5 500 + kurtasje som er å anse som en forsikringspremie på din portefølje.

Innlegget er IKKE ment å oppfattes som en kjøps- og/eller salgsanbefaling

i spesifikke verdipapir eller instrumenter for den enkelte leser.

Formålet er å gi informasjon og innsikt om hvordan man kan bruke derivater.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer