Gå til hovedinnhold

Derivatskolen: Derivater i praksis

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

I likhet med alle andre produkter hos Nasdaq kan man omsette derivater i børsens elektroniske ordrebok. Priser på opsjoner og futures ser du når du logger deg inn på din side hos Nordnet.

Som nevnt tidligere i derivatskolen så har alle derivater har et navn som er bygget opp rundt en kode. Et eksempel på koden til en opsjon er: STL5H140. I dette eksempelet er underliggende “STL” Statoil-aksjen. Årstallet er tallet rett etter navnet på underliggende; her betyr “5” 2015. Sluttmåned er alltid en bokstav: A-L er for kjøpsopsjoner med forfallsdato i januar til desember og M-X er for salgsopsjoner med forfallsdato i januar til desember. “H” er for august. Opsjonene vil deretter ha en innløsningskurs i navnet.

Dermed kan man se av dette eksempelet at det er snakk om en Statoil kjøpsopsjon med forfallsdato i august 2015 med en innløsningskurs på 140 kr. Koden skifter avhengig av parametere som gjelder hver opsjon.

Over kan du også se kjøps- og salgspriser (også benevnt som opsjonspremien) for alle seriene med bortfall i august (“H” = call og “T” = put). Dersom du ser mangler, eller synes spreadene er for store, ta kontakt med din megler i Nordnet som igjen vil etterspørre bedre priser hos våre børsmeglere. Merk at prisene endres avhengig av kursbevegelser i underliggende aksje:

Om dette skjer: Verdien på en kjøpsopsjon/call Verdien på en salgsopsjon/put
Underliggende stiger ØKER FALLER
Underliggende faller FALLER ØKER
Volatiliteten stiger ØKER ØKER
Volatiliteten faller FALLER FALLER
Tiden går… FALLER FALLER
Renten stiger ØKER FALLER

Hvor aktivt du må følge markedet avhenger av din porteføljes sammensetning. Noen posisjoner er relativt ufølsom for endringer i aksjekursene, mens andre er ekstremt følsomme. Hvis du har kjøpt en put eller call opsjon, vet du at tapet er begrenset til premien du har betalt. Likevel anbefales at en overvåker derivatposisjonene nøye for ikke å gå glipp av gevinster, eller er involvert i unødvendig tap, avhengig av at du ikke selger posisjonen til rett tid.


Innlegget er IKKE ment å oppfattes som kjøps- og/eller salgsanbefalinger 

i spesifikke verdipapir eller instrumenter for den enkelte leser.

Formålet er å gi informasjon og innsikt om hvordan man kan bruke derivater.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
12.08.2015 23:15

Hadde vært fint med noen eksempler der dere viser hvordan man kan regne seg frem til avkastningen man kan oppnå på litt forskjellige derivater. Hvor mye opsjonen stiger/faller når underliggende stiger/faller. Også hvor stor forskjell det vil gi å kjøpe f.eks 5H140 vs 5H142,5 om underliggende stiger fra f.eks 130 til 138.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
17.08.2015 10:34

Hei Jens Kristian, Takk for tilbakemelding. Det er vanskelig å gi deg et eksakt svar på ditt spørsmål da det er flere faktorer som spiller inn her for å fastsette en pris; f.eks. endring i underliggende (volatilitet) og tid til bortfall. Men dersom du har kjøpt callen STL5H140 og aksjen nærmer seg 138 ved bortfall, så er kjøpsopsjonen out of the money og vil være verdiløs på bortfallsdag. Hvorfor? Du har gjennom dine caller/opsjoner kjøpt en rett til å kjøpe Statoil til 140kr den 20 august 2015. Dersom aksjen da handler på 138 så vil du foretrekke å kjøpe den… Les mer »