Gå til hovedinnhold

Derivatskolen: Covered Call

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

I de kommende innleggene vil jeg skrive om de mest brukte investeringsstrategiene for enkeltopsjoner.

Covered calls er kjent som en av de enkleste strategiene, som innebærer at du som investor selger en kjøpsopsjon på en aksje som du eier eller samtidig kjøper.

Man vil vanligvis bruke en covered call dersom man har en langsiktig posisjon som man ønsker å beholde, men din markedstro er i hovedsak nøytral. Som et resultat, kan du velge å skrive eller utstede (dvs selge) en call mot din eksisterende posisjon og motta premien som gir deg en avkastning i et stillestående marked og en liten buffer mot tap i et fallende marked.

Eksempel: Du kjøper/eier idag 1.000 DNB-aksjer som for øyeblikket omsettes til 125,00 NOK. Du tror ikke at aksjekursen kommer til å gå opp de neste tre månedene, så du vil utstede en covered call hvor du selger 10 kjøpsopsjoner med forfall i november til en avtalt kurs. Ved å selge en kjøpsopsjon, gir du da kjøperen en rett men ikke plikt til å kjøpe til avtalt pris, mens du som utsteder har du en plikt til å selge aksjer – dersom din markedstro viser seg å være feil.

I markedet i dag så kan du selge 10 DNB kjøpsopsjoner med avtalt kurs på 125,00 NOK (DNB5K125) til en premie på 5,00 NOK. Ved salg av kjøpsopsjoner får du:

10 kjøpsopsjoner x 100 kontrakter pr. opsjon x opsjonspremie 5,00 NOK = 5.000 NOK

De 5.000 NOK er nå dine.

Når det nærmer seg bortfall og DNB overstiger 125,00 NOK så vil kjøperen benytte seg av opsjonen. For deg vil ikke dette fremstå som noe tap før aksjen er over 130,00 NOK. Hvis aksjekursen ikke overstiger 125,00 og kjøperen ikke vil benytte seg av opsjonen, har du fortsatt 5.000 i premie og DNB-aksjen på din VPS konto. Så dersom din markedstro er feil og aksjekursen stiger over 130,00 NOK er ikke en covered call netto innbringende fordi du da kunne tjent mer ved kun eie med aksjene. Men dersom din retningstro er riktig og det er viktig for deg å sitte med aksjen, så har du mottatt en premie som kompensasjon for den fallende aksjekursen.

Tabellen nedenfor viser nettoresultatet vil være på ulike aksjekurser på bortfallsdagen.

For å kunne selge/skrive/utstede salgsopsjoner må man opprette mulighet for verdipapirbelåning, samt at det er større krav til sikkerhetstillelse. Tapet som kan oppstå for en utsteder av en call (naken) er tilnærmet ubegrenset, fordi aksjen teoretisk sett kan stige uendelig høyt. Merk at en covered call gir en begrenset beskyttelse mot nedsiden.


Innlegget er IKKE ment å oppfattes som en kjøps- og/eller salgsanbefaling

i spesifikke verdipapir eller instrumenter for den enkelte leser.

Formålet er å gi informasjon og innsikt om hvordan man kan bruke derivater.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
4 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Tolu Adekoya
Tolu Adekoya
12.02.2021 18:03

Kan man selge covered calls på alle aksjer man eier minst 100 av?

Gjest
Gjest
03.09.2015 23:31

Et annet aspekt ved covered call er fleksibiliteten mtp innløsningspris: er man nøytral til moderat bullish på DNB, kan det lønne seg å selge call 130 i stedet for call 125. Man mottar en litt lavere premie (3,5?) men man får større oppside hvis aksjen stiger. Breakeven vil da være 125-3,5 = 121,5.

En annen ting som jeg synes er verdt å nevne er at covered call har identisk risiko/avkastningsprofil med utstedelse av naken put med samme strike price, som oppfattes av mange som svært risikabelt. De to strategiene er identiske.

Med Pål sitt eksempel: DNB@125-call125@5 = -put125@5

Hilsen Simone

Gjest
Gjest
28.08.2015 13:31

Hei, av ren nysgjerrighet så lurer jeg på hva hensikten med dette er? Er ikke dette ren og skjær “gambling”? Er det noe verdiskapning her i det hele tatt eller er det kun et veddemål mellom 2 parter der den ene tjener og den andre taper?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
28.08.2015 14:08

Hei Christian,
Jeg vil påstå at ved riktig bruk av opsjoner, så er det det motsatte av “gambling”. Ved bruk av ulike kombinasjoner av opsjoner kan en investor oppnå en avkastning som svarer til ønsket risikonivå og markedstro. Covered Call (og Protective Put som jeg skriver mer om neste gang) er en kombinasjon av en aksje og opsjon som er egnet for å begrense kursrisiko.

Mvh,
Pål