Kl 16.07: Er seismikk ett tegn?

Det ble som forventet en sterk dag for seismikk, med TGS opp +11% og PGS +3.75%. Leit at jeg var for konservativ på PGS i går, men hvem kunne vite at TGS skulle komme med positiv PW i dag. Det har ikke vært noen gode intradagsmuligheter i noen av selskapene ettersom de åpnet høyt.

Når det gjelder totalmarkedet lurer jeg på om mitt moderate bearish syn fra nyttår har vært feil. Jeg har som sagt ventet på en break out på oppsiden eller en liten flush før man går inn. Markedet gjør som det har gjort de siste 9 månedene, siger sakte men sikkert høyere. Vi er i dag på all time high på hovedindeksen.

I de neste ukene går vi inn i en ny resultatsesong, og forventningene fra et samlet analysekorps er at finans fortsatt vil vise sterkest vekst, mens olje og oljerelatert vil være blant de svakeste sektorene. Det hadde vært enkelt å skrive at dette er dårlig nytt for en oljetung Oslo Børs, men jeg er redd mye av nedsiden er tatt ut de siste seks månedene, da sektoren er underperformed. Snur man rundt på det, kan det heller være smartere å vedde på at oljesektoren overrasker på oppsiden. Eksempelet er TGS som måtte informere markedet om at de tjener mer penger enn de nedjusterte estimatene.

 

Morgan Stanley har beskrevet fem problemstillinger verden må takle i 2014. Personlig ble jeg ikke skremt av noen av dem, men det er fint å være klare over hva som ligger foran oss.

  • FED må klare å gjennomføre en vellykket nedtrapping av stimuliprogrammet. Er det ikke akkurat hva de gjør nå, og det ser jo bra ut?
  • Viktig år for Abenomics i Japan, der kraftig stimuli fra sentralbanken må bli fulgt opp av skattekutt og strukturelle reformer. Det er vel stimuliprogrammet som har drevet markedet høyere, hvorfor skal ikke det fungere i 2014 også?
  • EU må rydde opp i bankvesenet, og fjerne risikoen som ligger i gamle og sure lån. For en time siden kom det en fordelaktig melding om at de går mot bankunion med felles regler.
  • Kina må gå fra eksportøkonomi til reformdrevet innenlands etterspørsel. Det går i rykk og napp, men er det ikke på riktig vei?
  • Strukturelle reformer i Emerging Markets. Jeg får sitere Dambisa Moyo i går; Vi gjør en feil ved å bruke EM definisjonen, det er for mange land med forskjellige utgangspunkt og utfordringer.

Goldman Sachs er også ute med sine spådommer, og essensen i deres prognose er at målene deres for 2014 kan bli utfordret av en raskere oppgang i lange renter og marginpress hvis lønningene stiger som følge av lavere arbeidsledighet.

Oppdatering kl 16.07: Da har jeg lest hele Morgan Stanley analysen av Netflix nedgraderingen, og der var det nyttig informasjon til de som ønsker å gjøre traden jeg foreslo. Meglerhuset går mot strømmen og peker på utfordringer selskapet kan møte tidlig i 2014.

Hovedsaklig baserer de det negative synet (prismål -10% fra dagens kurs) på økt konkurranse i det amerikanske markedet. Amazon Prime, HBO og Hulu er på krigstien, og Netflix er de som allerede har en stor markedsandel. De mener også at vekstmulighetene lokalt ikke er så store, ettersom de allerede har et stort fotavtrykk i USA. For å nå målene sine må 42 millioner bredbåndkunder (av 92 millioner totalt i USA) se på Netflix de neste 12 månedene. Selskapet hadde mest sannsynlig 33 millioner abonnenter i utgangen av 2013 (det er ikke langt til 42 millioner, men 30% vekst i år er mye)

Disse argumentene ødelegger ikke tradingcaset ettersom aksjen godt kan stige i forkant av Hous of Cards premieren, men deretter få press på seg resten av året pga. disse utfordringene. Det er dog viktig å ha i bakhodet at dette derfor ikke bør bli en langsiktig trade hvis den kortsiktige ikke fungerer. Spill på aksjen 1-2 uker før lansering, og så ut.

 

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer