Dette ville vi gjort med 1 million

Nordmenn er mer fornuftige med penger vi har arvet enn penger vi har spart opp selv. Kvinner og menn prioriterer også forskjellig: kvinner vil ha nytt hus, mens menn sparer til pensjon, viser en undersøkelse Nordnet har gjort.

Vi bruker penger forskjellig om vi har spart de opp selv i motsetning til om vi har arvet pengene og det er også tydelige forskjeller mellom menn og kvinner. Dersom vi arver en million, prioriterer nordmenn i stor grad å betale ned på lån.  Dobbelt så mange kvinner som menn ville imidlertid kjøpt ny bolig mens over dobbelt så mange menn som kvinner prioriterer å spare til pensjon.

Jeg er positivt overrasket over at både menn og kvinner prioriterer fornuftige investeringer når vi plutselig får en større sum penger. Ferie og bilkjøp kommer for eksempel langt ned på listen. Det kan virke som vi føler større ansvar for pengene vi arver enn vi tidligere har antatt.

Når vi derimot etter mange år har spart opp en million selv, så sier både menn og kvinner at vi vil kose oss litt mer med pengene. Undersøkelsen viser at vi betaler ned mindre på lån i forhold til om vi arvet pengene. Ferie blir nå prioritert høyt av begge kjønn samtidig som det også blir noen flere fornyelser i bilparken. Imidlertid forsterkes ønsket fra kvinnen om ny bolig og mannen sparer enda mer til pensjon.

Når man sparer opp pengene selv, bruker vi pengene med en tanke om “fordi jeg fortjener det” i større grad enn om vi arver. Det synes jeg er helt greit fordi man i lengre tid har spart for å få råd til å kjøpe akkurat disse tingene.

Det er ikke så vanskelig å spare en million som du kanskje tror, dersom du tar tiden til hjelp. Hvis du sparer 1700 kr i 20 år i aksjefond, med gjennomsnittlig 8,5 prosent årlig avkastning, vil du kunne oppnå målet. Jeg vil spesielt oppfordre kvinner til å begynne å spare mer og tenke mer langsiktig i sparingen sin. Undersøkelsen bekrefter nemlig at kvinnene ikke prioriterer å spare til pensjon i særlig grad. Når vi vet at kvinner er pensjonstaperne av kjønnene i dag, skulle jeg ønske at flere innså at de må spare mer til pensjon på egenhånd.

Hva ville du gjort hvis du arvet 1 million?

Mvh Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer