Det ligger 16 milliarder på gata

Med den kommende aksjesparekontoen har norske småsparere tidens mulighet til å spare skatt. Men du må reagere før nyttår. 

Vi har gjort et enkelt regnestykke som viser at norske småsparere, som har verdier for 222 milliarder kroner i aksjer og aksjefond, nå har muligheten til å unngå å utløse gevinstskatt på rundt 16 milliarder kroner. Både nettavisen og E24 har omtalt saken i dag.

Det ligger med andre ord 16 milliarder kroner på gata. Dette er en gedigen gavepakke. Spørsmålet er om Ola og Kari gidder å bøye seg for å plukke opp pengene. Og har folk flest fått det med seg? Pengene ligger nemlig godt spredt blant ca 1,5 millioner småsparere rundt omkring i landet vårt. Folk i Oslo og Akershus sammen med rogalendinger i oljefylket kan spare mest ved å utnytte overgangsordningen for aksjesparekonto, mens Nord-Trøndere og Finnmarkinger sparer minst.

Så mye kan nordmenn spare i skatt ved å flytte til aksjesparekonto

Fylkesvis fordeling av estimert gevinstskatt spart ved realisering:

Fylke Sum (millioner kr)
Oslo 2 993
Rogaland 2 630
Akershus 2 328
Hordaland 1 436
Sør-Trøndelag 813
Buskerud 733
Møre og Romsdal 610
Østfold 594
Vestfold 583
Vest-Agder 471
Oppland 457
Telemark 406
Nordland 399
Sogn og Fjordane 321
Troms 320
Hedmark 283
Aust-Agder 251
Nord-Trøndelag 251
Finnmark 110
Sum total 15 989

Slik flytter du aksjer og aksjefond til aksjesparekonto

Bakgrunnen (er kanskje som kjent) at alle privatpersoner i Norge vil få muligheten til å opprette en egen aksjesparekonto. Fra 1. september og fram til nyttår vil det være mulig å flytte urealiserte gevinster fra aksjer og fondsandeler inn på den nye aksjesparekontoen, uten at det utløser skatt. Les mer om hvordan du går fram for å flytte aksjer og aksjefond til aksjesparekonto her.

Aksjesparekonto er en svært god løsning som lar vanlige folk spare i aksjer på samme måte som bare proffene har kunnet gjøre tidligere. Nå kan også småsparere selge aksjer og fond med fortjeneste og reinvestere så ofte de vil, uten å utløse skatt. Skatt betaler du først når du tar mer penger ut enn det du opprinnelig satte inn. Du kan lese mer om aksjesparekonto her.

Andre blogginnlegg om aksjesparekonto:

  1. Dette er reglene for Aksjesparekonto
  2. Dette kan du handle på Aksjesparekonto
  3. Slik flytter du aksjer og fond til Aksjesparekonto
  4. Mine 4 beste tips om aksjesparekonto
  5. 5 grunner til å ha mer enn en Aksjesparekonto

Hilsen Anders

Regnestykket:

Det er vanskelig å beregne gevinstene, men gitt at folk har spart relativt lenge, er sannsynligvis minst en tredjedel av verdiene i snitt gevinst. Ved utgangen av andre kvartal 2017 eide nærmere 361 000 norske privatpersoner aksjer notert på Oslo Børs til en verdi av 92 milliarder kroner. I tillegg viser tall fra Verdipapirforeningen at norske sparere har omtrent 130 milliarder kroner plassert i aksjefond. De anslåtte totale verdiene som kan overføres til aksjesparekonto i Norge blir dermed på hele 222 milliarder kroner.

Aksjeutbytter og gevinster over et visst skjermingsbeløp skattlegges som alminnelig inntekt, med 24 prosent skatt for personlige skatteytere for skatteåret 2017. Vi må også ta hensyn til skjermingsfradraget, som tilsvarer det du kunne tjent på risikofri rente i banken. For enkelhets skyld setter vi risikofri rente til 2 prosent. Det gir en effektiv skattesats på 22 prosent. Hvis vi antar at en tredjedel av nordmenns verdier i aksjer og aksjefond er gevinst, beløper dette seg til ca. 73 milliarder kroner. Med en estimert gevinstskatt på 22 prosent kan norske småsparere dermed slippe unna en skatteregning på 16 milliarder kroner, dersom de realiserer gevinstene de sitter med i aksjer og fond.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer