Gå til hovedinnhold

Det kan bli verre før det blir bedre

Volkswagen er den store stygge ulven i aksjemarkedet nå. Kursen falt 20% i går og nye 20% i dag. Problemet er at de har sendt ut 11 millioner biler med feil utslippstandard, og det gjør at de måtte komme med en kraftig profit warning i dag. Ikke uventet, men aktører jeg har snakket med, mener hele selskapet er under risiko på denne smellen. Statistikk viser nemlig at selskaper som blir tatt i juks, som regel faller 7.5 ganger mer enn størrelsen på boten/juridiske kostnader. Andre bilmerker blir dratt med i dragsuget, og jeg synes det er rart at Kongsberg Automotive ikke faller mer enn 2%.

Skulle jeg gi noen generelle råd, så bør man være forsiktig når slike store selskaper blir tatt i juks eller opplever problemer av denne størrelsen. Det er sikkert mange som tenker at 40% fall i gode gamle Volkswagen kan by på en langsiktig god investering, men nå er de under lupen og lupen finner alltids mer grums. Ting tar også lengre tid enn to handelsdager på børsen. Nå må de gjennom rettsrunder og forhandlinger, kostnadene kommer til å bli høyere enn først estimert, og trenger de ny egenkapital kan de tvinges til en kriseemisjon. Selskapet er ikke friskmeldt før ledelse er byttet ut, de har gjort en rekapitalisering eller foretatt en settlement som ikke innebærer risiko for å vokse. Jeg tipper vi må inn i 2016 før noe av dette er på plass.

Fingerprint Cards AB på Stockholmsbørsen er blant vinnerne i dag igjen. Selskapet er et bevis på at positivt momentum avler positivt momentum. De har gjort et sterkt byks på inntjeningen i år, og det har kommet to kraftig oppjusteringer av estimatene. Selskaper som er i vinden og tjener penger, havner i en posisjon der de kan gjøre seg enda mer attraktiv gjennom nyinvesteringer, partnerskap og nye salg. Alt dreier seg om å ha vind i ryggen. Stikk motsatt av hva Volkswagen opplever.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer