Gå til hovedinnhold

Blandet på Wall Street. Ny nedtur i Asia

De amerikanske børsindeksene endte blandet onsdag. Russell 2000-indeksen, som består av små- og mellomstore selskaper, steg med én prosent, mens Dow Jones indeksen falt 0.2%.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – torsdag 28. september

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,1%, eller innenfor intervallet [-0,3, 0,5]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 06:57 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er ned 0,2 % siden Oslo Børs stengte onsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 0,3 prosent i snitt i går.
  • Norwegian Cruise Line Holdings Ltd (5,8%), Generac Holdings Inc (5,5%), Carrier Global Corp (4,5%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Nextera Energy Inc (-8,2%), Newmont Corporation (-5,4%), Organon & Co (-3,8%), endte på bunn.

De amerikanske børsindeksene endte blandet onsdag. Russell 2000-indeksen, som består av små- og mellomstore selskaper, steg med én prosent, mens Dow Jones Industrial Average falt 0,2 prosent. Den brede S&P 500-indeksen endte omtrent uendret. Investorene venter nå nye viktige makrotall, deriblant BNP -og PCE tall som slippes i dag. BNP og PCE er sentrale makroøkonomiske indikatorer som gir innblikk i et lands økonomiske helse og forbrukeradferd.

Mens BNP måler den totale verdien av varer og tjenester produsert og reflekterer økonomisk vekst eller nedgang, er PCE et mål på husholdningenes forbruk og fungerer som en nøkkelindikator for inflasjon. Begge disse tallene er avgjørende for investorer fordi de kan signalisere fremtidige pengepolitiske endringer, påvirke aksje- og rentemarkedet, og gi et bilde av den generelle økonomiske retningen.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,7 prosent i snitt torsdag morgen.

Stemningen i Asia var negativ torsdag, så vi kan forvente liten støtte fra denne regionen i dag. Nikkei 225 faller hele to prosent i morgentimene. Til tross for dette, er den sammen med den amerikanske Nasdaq-indeksen blant årets klare vinnere. Det er også verdt å merke seg at de kinesiske børsene vil være stengt de neste fem handelsdagene på grunn av feiringen av Golden Week.

Golden Week i Kina, en av de lengste ferieperiodene, har historisk sett drevet opp innenlandsk turisme og stimulert forbruket. Før ferien ser man ofte en økning i økonomisk aktivitet, mens selve uken kan by på roligere tider med børser og mange bedrifter stengt. Dette påvirker både den lokale og globale forsyningskjeden, spesielt for bedrifter avhengige av kinesiske leverandører. E-handel har også sett en økning i popularitet under Golden Week i nyere tid.

Finansmarkedene kan oppleve økt volatilitet før og etter ferien, men uavhengig av de økonomiske virkningene, forblir Golden Week en tid for kulturell feiring og familiegjenforening i Kina.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 94,92 dollar per fat, opp 1 prosent fra onsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er opp 6,7 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund; 10,74 NOK, 11,06 SEK, 7,1 DKK og 0,95 EUR, mens 1 EUR koster; 11,3 NOK, 11,62 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 5,13 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,6).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,34 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Oljelagrene i USA falt ytterligere forrige uke, noe som førte til en markant prisøkning. Amerikanske oljelagertall har historisk vært sentrale for det globale oljemarkedet fordi USA er verdens største oljeforbruker, og enhver endring i landets lagre påvirker direkte global etterspørsel og prissetting.

Fra å være et barometer for økonomisk aktivitet til å reflektere forsyningsbekymringer under oljekrisene på 1970-tallet, har lagertallene også fått fornyet relevans med USAs skiferoljerevolusjon. Dette forvandlet landet fra en stor importør til en nøkkelspiller i global oljeforsyning, gjør at deres lagerdata forblir avgjørende for verdensøkonomien og oljepristrender.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer