Altfor mange kjøper fond i banken

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Fondsundersøkelsen som vi i Norsk Familieøkonomi gjennomførte i høst viser at hele 62 prosent av de som sparer i fond kjøper fondene sine gjennom banken. Det er ekstremt mange, og jeg er ikke sikker på at alle disse kundene har tenkt gjennom hvilke andre muligheter de har.

Flerbankeri
Men hvorfor er det egentlig så mange som kjøper fond gjennom banken sin? Er det fordi det er der de tror de vil få best avkastning? Er det fordi det rett og slett oppleves som enklest? Eller møter kundene noen form for kjøpepress fra den bankselgeren de sitter i møte med? Finansdepartementet bekreftet nylig Finanstilsynets vedtak om at SpareBank 1 SR-Bank og Larvikbanken har solgt produktpakker ulovlig. De to bankene krevde at kunder måtte kjøpe bank-, forsikrings- og/ eller fondsprodukter for å få beste betingelser på boliglån, noe som er forbudt.

Norsk Familieøkonomi har lenge oppfordret til flerbankeri. Med det mener vi at du ikke skal binde deg til én bank eller leverandør, men velg forskjellige banker, forsikringsselskap og fondsleverandører ut fra hvem som kan tilby deg best pris, produkter og vilkår.

Fond underpresterer
Hovedproblemet med at folk kjøper sine fond gjennom banken er at en ofte ender opp med bankenes egne fond. Og over lang tid har vi vært vitne til at disse fondene underpresterer. De fleste bankene har også noen av de verste fondene. Både Nordea, DNB og SpareBank 1-gruppen besitter noen av de mest begredelige fond som finnes. Det mest uheldige er at det er i disse fondene, folkefondene som Odin Norge, DNB Norge og Nordea SMB, at det er flest småsparere til stede. Eksempelvis har Odin Norge over lang tid gitt under halvparten av den avkastning som du skulle hatt.

På toppen av dette betaler du en forvalter for å få pengene dine til å vokse, såkalt aktive fond. Men når vi sammenligner med indeksen, eksempelvis Oslo Børs, ser vi at du over tid alltid ville fått bedre avkastning ved å kjøpe en blåkopi av børsen, noe det knapt er knyttet noen kostnader til. Dette er grunnen til at vi anbefaler våre medlemmer å kjøpe indeksfond, passive fond.

Du skal ikke på noen måte føle deg tvunget eller bundet til å kjøpe de produktene som bankkontakten din presenterer for deg. Vær kritisk, still spørsmål til om de fondene banken din tilbyr er gode nok.

 

Norsk Familieøkonomi
Norsk FamilieøkonomiPartner
Norsk Familieøkonomi

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer