Aldri har nordmenn puttet så mye penger i en ny spareordning

Tidenes aksjerush: Interessen for den nye ordningen med aksjesparekonto har allerede overgått alle tidligere spareordninger. Vi har sett på tallene og snakker med norgessjef Anders Skar om suksessen.

Nordmenn går mann av huse for å ta i bruk den nye spareordningen aksjesparekonto, som ble innført 1. september. Vi anslår at antallet opprettede kontoer nå nærmer seg 140 000. Dette baseres på at rundt 110 000 kontoer er opprettet hos VPS, i tillegg til fondsforvaltere som har egne løsninger.

Så langt har Nordnet alene opprettet over 20 000 kontoer. Det tar naturlig nok noe tid før kontoene fylles opp med aksjer og fondsandeler som overføres, men allerede nå ser vi at snittkontoen er på rundt 150 000 kroner, og dette øker raskt. Basert på signaler fra andre aktører, tror vi dette er ganske representativt for bransjen. Det betyr at etter mindre to måneder, står det i størrelsesorden 20 milliarder kroner på aksjesparekontoer.

Norsk rekord

– Det er ingen tvil om at dette er norsk rekord når det gjelder å ta i bruk en ny spareordning kjapt, og det med god margin. Her hos oss har det vært helt vilt i september og oktober, og vi har måttet øke bemanningen på kundeservice, sier Anders Skar, Nordnets norgessjef.

Til sammenligning står det nå 47,5 milliarder kroner på BSU-kontoer, men det er etter at ordningen har eksistert i 25 år. Det første året, i 1992, ble det ikke satt inn mer enn rundt 500 millioner på BSU-kontoer. Aksjesparing med skattefradrag (AMS), som kom ti år tidligere, i 1982, hadde en svært trang fødsel. Nordmenn var lite vant til børs og aksjer, og det ble bare satt inn noen titalls millioner det første året. Sparing med Skattefradrag (SMS), som eksisterte fra 1975 til 1992, brukte på sin side 17 år på å komme opp i totale innskudd på 30 milliarder kroner.

– Jeg er oppriktig glad for at norske småsparere har forstått at aksjesparekonto er en kjempegod spareordning, og jeg venter at tegningen vil fortsette i høyt tempo i ukene fremover, sier Skar.

Selv om pågangen har vært stor, er det fortsatt store verdier som ikke er overført til aksjesparekonto. Norske privatpersoner har verdier for over 200 milliarder kroner i børsnoterte aksjer og aksjefondsandeler.

– Vi har prøvd å understreke hvor viktig det er at sparere som har store urealiserte gevinster i dag, benytter overgangsvinduet som gir mulighet til å overføre aksjer og fondsandeler til aksjesparekonto uten å utløse skatt. Vinduet ble i forbindelse med høstens statsbudsjett forlenget til å gjelde ut 2018. Det støtter vi selvsagt helhjertet, sier han.

Kort om aksjesparekonto

Aksjesparekonto er en ny kontotype for deg som sparer langsiktig i aksjer og aksjefond. Hovedfordelen med kontoen er at du kan handle så mye du vil uten å betale skatt før du tar gevinsten ut av kontoen. Du kan også ta ut innskutt beløp uten skatt. Du beskattes først når du tar ut gevinster. Det er også enkelt, i og med at tilbyderne ordner all skatterapportering.

Les også: Skal du bruke Aksjesparekonto? Eller noe annet?

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer