Gå til hovedinnhold
Nettleseren du benytter deg av, støttes ikke lenger av Nordnet. Klikk her for å se hvilke nettlesere vi støtter og anbefaler at du bruker.

Skal du bruke Aksjesparekonto? Eller noe annet?

Interessen for aksjesparekonto har vært enorm. Bare hos Nordnet har vi nå opprettet ca 15 tusen aksjesparekonto så langt i september. En artikkel på dn.no viser at interessen blant våre konkurrenter også er stor.

Aksjesparekonto er en meget god nyhet for privatinvestorer. Men du bør tenke gjennom hvordan du bruker den. Mer avanserte privatinvestorer kan ha bruk for ulike kontotyper til ulike formål, og de ulike kontotypene vil alle ha sin plass fremover. Under forklarer jeg hvilke hensyn du bør ta.

Til å begynne med er det to spørsmål du bør stille deg:

  • Hva egner de ulike kontotypene seg best til?
  • Hvordan tar jeg i bruk Aksjesparekonto på best mulig måte?

I tillegg har problematikken rundt nye skatteregler for Investeringskonto Zero (Fondskonto). Her er det fortsatt usikkert hvordan endelig lovgivning blir, og for mer informasjon rundt dette henviser jeg til mitt blogginnlegg “Investeringskonto vs. Aksjesparekonto“.

Hva egner de ulike kontotypene seg best til?

Under har jeg listet fordeler og ulemper på et overordnet nivå. Vi har også laget en litt mer detaljert og teknisk oversikt over forskjellene mellom kontotypene her. Under har vi tatt utgangspunkt i reglene slik de ventes å være fra og med 2018.

Aksjesparekonto Investeringskonto Aksje- og fondskonto
Fordel: Skatt utsettes til penger tas ut av kontoen, unntatt utbytte All skatt utsettes til uttak Alle typer investeringer, også avanserte produkter
Ikke skatt før hele innskutt beløp tas ut Ikke papirarbeid ved skattemelding Skjermingsfradrag, som beregnes av innestående på slutten av året.
Skjermingsfradrag Større utvalg enn Aksjesparekonto 20% rabatt i formuesskattgrunnlag
20% rabatt i grunnlag for formuesskatt Belåning
Ikke papirarbeid ved skattemelding Shorting
Ulempe: Begrenset til aksjer og aksjefond innen EØS Ikke skjermingsfradrag Løpende beskatning av utbytte og gevinster
Løpende beskatning av utbytte Ikke rabatt i grunnlag for formuesskatt Papirarbeid ved skattemelding
Skjermingsfradrag beregnes av laveste innestående i året Ikke direkte, formelt eierskap av aksjer
Ikke unoterte aksjer Forsikringskostnad
Fradrag for tap kun ved opphør av konto Ikke sikret i Bankenes Sikringsfond men fortsatt sikret.
Passer spesielt godt for den som: Primært vil investere i aksjer og aksjefond Vil ha tilgang til flere muligheter, inkludert aksjer utenfor EØS og renteinvesteringer Vil ha tilgang til alle avanserte produkter, belåning eller shorting.
Ønsker å forvalte aktivt Er spesielt opptatt av å utsette utbytteskatt  For alle med eget AS.
Ønsker å realisere gevinster som i dag er på aksje- og fondskonto i overgangsvinduet Ikke betaler formuesskatt
Vil ha enkel løsning Vil ha enkel løsning

Hvordan tar du i bruk Aksjesparekonto?

Aksjesparekonto ble tilgjengelig fra 1. september 2017. Det er lagt opp til et overgangsvindu ut året. I dette vinduet vil aksjer og aksjefond fra aksje- og fondskonto (men ikke investeringskonto) kunne overføres til aksjesparekonto uten å utløse skatt.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
22.09.2017 11:32

Selv venter jeg også spent på IPS-2. Hvis den blir som foreslått, kommer mye av sparepengene mine til å gå dit. Men jeg fortsetter å ha Zero.
Slik det ser ut nå, vil disse 2 kontoene være nok for meg.