Aksjestatistikk desember – Optimistiske veddemål dominerer

De som handler gjennom Nordnet, Netfonds og Skandiabanken nettokjøpte aksjer for 155 millioner kroner i desember. Til sammen gjorde kunder av disse meglerhusene 295.000 transaksjoner og omsatt aksjer for 10,1 milliarder kroner på Oslo Børs.

Handelsaktiviteten blant investorene var god i desember, og vi ser totalt en økning i handelsvolumet på 38 prosent i forhold til desember 2012. Børsen fikk et pent løft på årets siste handelsdager og stengte på tilnærmet toppnotering. 2013 ble et godt børsår, med en oppgang på 23,6% for Oslo Børs Hovedindeks. Investorene ser nå ut til å ha posisjonert seg for fortsatt sterkt marked ved starten av 2014.

Av enkeltaksjene var Norwegian Air Shuttle den mest kjøpte med et nettokjøp på 76 millioner, fulgt av Norsk Hydro med 47 millioner og seismikkselskapet TGS Nopec med 36 millioner. Det er andre måned på rad at Norwegian og Hydro er på kjøpstoppen. Det børsnoterte fondet for optimister OBX Derivat Bull (gir ca. 2 ganger oppgangen i OBX-indeksen) var også blant de mest kjøpte verdipapirer i desember, med et nettokjøp på 53 millioner.

 

Mest kjøpte aksjer gjennom Nordnet, Netfonds og Skandiabanken i desember.

På salgssiden ser vi at det børsnoterte fondet for pessimister, OBX Derivat Bear, er på andreplass av de mest solgte verdipapirer med et nedsalg på 58 millioner. Salgslisten toppes ellers av Statoil med minus 83 millioner og farmasiselskapet Algeta der det ble nettosolgt aksjer for 52 millioner. Det er andre måned på rad Algeta er på salgstoppen etter at selskapet er i ferd med å bli kjøpt opp av den tyske farmasigiganten Bayer, og investorer ser liten sjans for ytterligere oppside i aksjen.

 

Mest solgte aksjer hos Nordnet, Netfonds og Skandiabanken i desember.

Statistikken bærer preg av opprydding i porteføljene og et optimistisk blikk på 2014. Blant de mest kjøpte aksjene finner vi Norwegian som har falt kraftig siste halvår av 2013 etter å ha vært en av første halvårs vinnere. Også Norsk Hydro og TGS har vært tapere i 2013, men kjøpes nå. Investorene tar tydeligvis veddemål på at disse aksjene skal komme sterkt tilbake i 2014. Statoil har vært en kjedelig aksje i 2013 og et flertall av oljeekspertene spår en flat oljepris også i 2014. Investorene ser ut til å ta konsekvensen av dette, og selger seg ut av Statoilaksjen.

Det er ellers veldig klart at et optimistisk syn er dominerende blant investorene når OBX Derivat Bull er på kjøpstoppen og Bear er på salgstoppen. Dette er et signal om tillit til markedet, og en positiv posisjonering i forkant av januar. Den såkalte «januar-effekten» pleier å innebære sterk børsutvikling i denne måneden. Det er tydelig at investorene nå er posisjonert for dette.

_________________________

 

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd.

For å få med deg alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter: @KarlNordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer