Gå til hovedinnhold
Nettleseren du benytter deg av, støttes ikke lenger av Nordnet. Klikk her for å se hvilke nettlesere vi støtter og anbefaler at du bruker.

#pengepodden – Investeringsselskap, skatt og fritaksmetoden

I denne #pengepodden-episoden får du høre et opptak fra et webinar med Brækhus Advokatfirma om investeringsselskaper, skatt og fritaksmetoden. Fristen for å levere skattemeldingen for AS er 31. mai.

I episoden får du vite hvilke type investeringer som er innenfor fritaksmetoden, og som dermed gir utsettelse av beskatningen, og hvilke som ikke er det. I studio er Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet, Toralv Follestad og Kim Fosshaug, begge partnere og advokater i Brækhus Advokatfirma DA.

Episoden sendes både som podcast og som video/webinar på vår YouTube-kanal, siden det vises noen foiler. For å få full uttelling bør du nok se webinaret (ovenfor) for å se foilene som blir vist. Foilene kan lastes ned nederst på denne siden.

Vi starter enkelt, så de første minuttene vil også være relevant for lyttere som ikke har et investeringsselskap i dag, men som lurer på om det kan være lønnsomt og smart å etablere et. Investeringer som er innenfor fritaksmetoden listes opp. Her kan AS benyttes som «sparegris», dvs ingen løpende skatt:

  • Aksjer (ikke-noterte og børsnoterte) hjemmehørende i EU/EØS
  • Aksjefond hjemmehørende i EU/EØS
  • Opsjoner og andre derivater med aksjer som underliggende objekt innenfor EU/EØS

Investeringer utenfor fritaksmetoden listes opp. Her får eieren av ASet en dobbeltbeskatning:

  • Aksjer og aksjefond hjemmehørende utenfor EU/EØS
  • Boligeiendom
  • Bankinnskudd, rentefond, rentepapirer

Nærmere om fritaksmetoden

Her går skatteadvokatene mer i detalj og forklarer grensene for hvilke verdipapirer som er innenfor fritaksmetoden og ikke. Fritaksmetodens formål er å unngå kjedebeskatning, skape nøytralitet mellom inntekter gjennom (kvalifiserte) investeringer og lønnsinntekter. Fritaksmetoden har ingen betydning for formues-, gevinst- og utbyttebeskatningen av fysisk person.

Fritaksmetodens anvendelse på utenlandske enheter

Her diskuteres tilsvarendevurderingen, hjemmehørende- og substanskravet. Investeringsfond nevnes også.

Kildeskatt, kreditfradrag og refusjon

Anledningen til kreditfradrag kan oppstå i de tilfellene der skattyter er gjenstand for dobbeltbeskatning, altså skatt i utlandet og i Norge på samme inntekt.

Det er visse muligheter for å sende inn krav i kildestaten som redegjør for faktum og rettslig grunnlag som underbygger redusert sats/fritak.

Foilene kan lastes ned her:

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Abonner via Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
02.06.2024 16:18

Veldig bra podcast! Hvordan står det da med Nordnet sine egne fonder? Enkelte av disse har jo ISIN fra Irland, f.eks. IE00BNNLSM87, Nordnet Teknologi Indeks. Da kan man jo tenke i retning “lavskatteland innenfor EØS”. Er disse likevel omfattet av fritaksmetoden?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
05.06.2024 16:35

Hei Michael. Irland, i likhet med Luxembourg, er et meget vanlig land i registrere aksjefond. Disse er som hovedregel innenfor fritaksmetoden. F eks er de de norskforvalterede aksjefondene Arctic Nordic Equities og Arctic Norwegian Value Creation, registrert i Irland, og har ISIN som begynner på «IE».
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom i Nordnet