Gå til hovedinnhold

VerdiNTNU: Oppdatering

Her er en oppdatering på noen av de posisjonene vi har inngått siden oppstart.

Crayon

Crayon videreselger programvare og tilbyr løsninger for å optimalisere IT-bruk i bedrifter. Vi mener selskapet er svært godt posisjonert nå som bedrifters infrastruktur utvikler seg i retning av digitalisering og skylagring. Bransjen Crayon operer i er i stor grad drevet av stordriftsfordeler og Crayon kan vise til en markedsledende posisjon i Norden, samt global ekspansjon de siste årene. Noe av denne ekspansjonen skyldes en rekke oppkjøp, men selskapet kan også vise til svært høy organisk vekst på 19% i første halvdel av 2022. I Norden er Adj. EBITDA-marginene på godt over 30%, imens de internasjonale markedene ligger noe etter. Samtidig har tilsvarende marginer i disse markedene forbedret seg betraktelig de siste årene, med en økning på omtrent 20 prosentpoeng siden 2018. Vi antar at de internasjonale markedene vil komme på samme nivå som Norden innen noen år, noe som har vært tilfelle blant Crayons konkurrenter.


Videre utgjør videresalg av lisenser omtrent 75% av Crayons samlede Adj. EBITDA. Her kan selskapet vise til gunstige langårskontrakter med (stort sett) månedlige innbetalinger, og svært god evne til å holde på kundene. Årlig kunde-churn i de to produktsegmentene som utgjør videresalg av lisenser ligger på kun 1% og 4%. Samtidig har Crayon historisk sett hatt gunstige dynamikker i arbeidskapitalen, med negative endringer i arbeidskapital som en kildetil cash. Dette har endret seg noe med oppkjøpet av australske Rhipe, men vi er spente på å følge utviklingen videre. For OpFCF (eksl. M&A) stiller Crayon svært sterkt sammenlignet med peers, og utviklingen har vært enorm de siste årene. I 2021 tradet selskapet på 6.3% OpFCF yield og forventningene for 2022 ligger på rundt 8%. Dersom man tar dette i betraktning med synkende CAPEX som prosent av gross profit (proxy for Crayons revenue), samt positiv utvikling i NIBD/EBITDA, er selskapet svært gunstig posisjonert til å gjennomføre flere oppkjøp. Her mistenker vi at selskapet har mye å hente i USA grunnet størrelsen på markedet og de relativt lave marginene Crayon har der.

Sist men ikke minst øyner vi et lite håp om at teknologi-aksjer har nådd bunnen etter et tøft år på Oslo Børs. Vi synes heller ikke at fallet etter Q3-rapporten var berettiget og mistenker at investorer overreagerer på de umiddelbare effektene av Rhipe-oppkjøpet. Derfor var vi ikke vonde å be da aksjen kom på billigsalg.

Carl Christian Aspestrand Modum

Telenor

Inkluderingen av Telenor i porteføljen vår er ene og alene fordi aksjeprisen er ekstremt lav satt opp mot selskapets utbetaling av utbytte. Ledelsen har skapt svært lite av nevneverdig verdi de siste årene, og har måttet trekke seg ut av både Myanmar og India med tap. Pakistan ser de også ut til å ville trekke seg ut av og Bangladesh er fortsatt tvilsom. Noen positive momenter er allikevel fusjonene som er planlagt i Thailand og Malaysia. Disse vil kunne skape synergier for selskapets operasjoner i Asia og etablere Telenor som markedsleder. Videre er Telenor godt på vei med utfasingen av kobbernettet sitt i Norden, noe som medfører besparelser i CAPEX. Det går også rykter om at selskapet vil samle virksomheten i Asia under et eget selskap som skal børsnoteres. Dette vil kunne fremheve verdien til underliggende eiendeler, samtidig som at man kan få multippelekspansjon i Norden ved å sile ut risken koblet til Asia.

Tatt de høye inngangsbarrierene i telekom i betraktning med den svært lave aksjeprisen, ser vi dermed lite nedside og moderat oppside i aksjen. Derfor utgjør Telenor en trygghet i et ellers turbulent marked.

Carl Christian Aspestrand Modum

Borregaard (20. Oktober)

Det er flere grunner til at vi har valgt å investere i Borregaard. Først og fremst har vi tro på forretningsmodellen om å produsere bærekraftige biokjemikalier som kan erstatte oljebaserte produkter i tiden fremover. Og det er ikke bare ved idéen – de har hatt sterk inntekts- og marginvekst de siste årene med god kapitalavkastning. Videre opererer de i et marked med få direkte konkurrenter, og vi liker strategien om å flytte salgsvolumet mot mer spesialiserte produkter som kan selges til en betydelig høyere pris. Borregaard har også vist seg som en hard nøtt å knekke i tøffe tider. Det er imponerende å se hvordan de har klart å utligne kostnadsinflasjonen ved å skru opp prisene det siste året. I tillegg liker vi risikohåndteringen deres. De har inngått lange energikontrakter på lave nivåer og vi tror at den utvidede valutasikringsstrategien (om tatt i bruk) kan vise seg lønnsom de kommende årene ved nivået på den norske kronen nå. Aksjen er ned rundt 40% så langt i år, og vi tror det kommer hovedsakelig av det makroøkonomiske sentimentet og multippelkontraksjonen vi har sett for lignende selskaper. Borregaard knuste analytikerforventningene for Q2 i år, og vi krysser fingrene for at de fortsetter å levere gode tall i morgen og de kommende årene også.

Iver Gjørvad

Sandnes Sparebank

Generelt synes vi sparebankene er gode investeringer. Spesielt liker vi de større-regionale sparebankene med sterke merkevarer. Sandnes var spesielt attraktiv med lav PB og høy ROE, men generelt synes vi prisen på de fleste sparebanker er rimelig. Som en bonus gjør økende renter at bankene kan styrke rentemarginene, noe som vi har sett begynnelsen av i Q2 og Q3.

Mika Myrseth

Storebrand

Storebrand er en solid aksje med god inntjening. Selv om egenkapitalavkastningingen er dårlig sammenlignet med tilsvarende selskaper, tror vi tiden vil komme Storebrand til gode, etterhvert som renter styrkes og garanterte pensjonsavtaler løper ut. Gitt disse utsiktene synes vi dagens pris er billig. Uansett synes vi en PE på 13 (da vi gjorde kjøpet) er en god pris på dagens Storebrand.

Mika Myrseth

Følg Verdi NTNU sin portefølje på Shareville.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer