6 grunner til at Spania vil gå ut av Euroen først.

Rentene i Spania nærmer seg nivået under klimakset i EU krisen i fjor høst, og Matthew Lynne har sett på hva som skiller Spania fra resten av gjeldstyngede EU nasjoner. Det er faktisk vært å lese, her følger en oppsummering på Norsk:

  1. Den spanske økonomien kan ikke reddes hvis den kollapser, fordi den er for stor. Hellas sin økonomi er 230 mrd EUROS, og svært lite i forhold til resten av unionen. Det koster EU 23 mrd å skyte inn 10% av GDP’en til Hellas. Spania derimot må gjøre den tyngste jobben selv.
  2. Med 24% arbeidsledighet og demonstrasjoner hver dag mot “austerity”, virker spanjolene slitne. På hvilket tidspunkt innser majoriteten av befolkning at EU pakten vil være en tvangstrøye for nasjonen, og de vil ha større sjanser med pesetas?
  3. Spania har ekte industri å falle tilbake på. Eksport som andel av GDP er på 26%, det samme som UK, Frankrike og Italia. De vil bli konkurransedyktige med nytt valutaregime.
  4. Det fleste EU land har valgt medlemskap enten av øknomiske eller politiske grunner, men Spania er ikke like knyttet økonomisk til unionen som man skulle tro. Hvis det er rene politiske grunner til at de støttet dette prosjektet, kan de forlate det like raskt hvis det blir en økonomisk hemsko å være medlem.
  5. Spania sine ambisjoner er globale, ikke bare lokale. Deres største handelspartnere er spansktalende land i Sør-Amerika.
  6. En seriøs debatt har allerede startet internt i landet om hvorvidt de burde forlate Euroen til fordel for Pesetas. Slik er det ikke i f.eks Hellas, der SV brødrene Syrizas kun vil reforhandle, men ikke forlate valutasamarbeidet.
Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer