Gå til hovedinnhold

5 steg for å komme i gang med aksje- og fondssparing

Det trenger ikke være tidskrevende eller slitsomt å komme i gang med sparing i aksjer og fond. Det kan være vanskelig å vite hvor langsiktig og hvor mye penger du skal investere og hvilken spareform som passer deg best. Her får du 5 tips til hvordan du kommer deg i gang.

Sett ambisjonsnivået ditt

Tenk over hvor mye tid du er villig til å bruke på investeringene dine og tilpass ambisjonen din etter dette. Er du for ambisiøs kan det bli vanskelig å sette av tid til investeringene dine på lang sikt. Legger du deg på et ambisjonsnivå du kan opprettholde i lengre perioder sikrer du at investeringene dine blir fulgt opp.

Det er en myte at alle investering i aksjer og fond er vanskelig og tidskrevende. Vil du bruke minst mulig tid på sparing og investering kan du sette sammen en variert fondsportefølje som du følger opp noen ganger i året. Setter du sammen en diversifisert (variert) aksjeportefølje kan det holde å sjekke den noen ganger i måneden. Det er imidlertid vanlig at man blir nysgjerrig og sjekker oftere.

Velg spareform

Ønsker du å se over investeringene dine relativt sjeldent kan fond være et godt alternativ. Veldig forenklet kan fond forklares som en Twist-pose med investeringer. Du kjøper selve fondet, mens en profesjonell forvalter velger hva som skal være i posen.

Alt du trenger å gjøre er å velge hvilket marked du vil fokusere på. For eksempel kan du velge blant norske, utenlandske, bærekraftige, høyrisiko eller lavrisiko fond. Så tar en ekspert seg av jobben med å finne gode investeringer for deg. Velger du et indeksfond er det en datamaskin som velger verdipapir basert på hvilke aksjer som ligger i respektive indekser. Det kan være smart å eie flere fond. Eier du for eksempel et fond som fokuserer på norske aksjer, et fond med utenlandske aksjer også så videre, får du god risikospredning i porteføljen din.

Synes du aksjer virker spennende og kunne tenke deg å bruke mer tid på investeringene dine er det en mulighet. Du blir da din egen fondsforvalter og slipper å betale den lille avgiften som vanligvis går til fondsforvalteren, men du betaler kurtasje ved handel av aksjene. Det er viktig å huske at aksjer krever mer av deg som investor. Lag derfor en portefølje med aksjer i ulike bransjer og markeder slik at du får god risikospredning og slipper å følge med til enhver tid.

Se også: 4 tips for å redusere risiko i porteføljen din

En aksje gir deg deleierskap i et selskap. Det har alle som eier aksjer i selskapet. Jo flere aksjer du eier i det samme selskapet, desto større eierandel får du.

Bestem hvor mye penger du skal investere

Bare du kan bestemme hvor mye du har råd til å investere. Se over økonomien din og ta en beslutning på hvor mye du kan investere. Husk at selv små beløp kan bli mye på lang sikt, men jo mer du setter av, desto større blir kapitalen din på sikt.

Når du har bestemt deg for hvor mye du skal investere er det smart å sette en tidshorisont. Hvor lenge skal du spare investeringene dine? Dette kommer an på hvilke mål du har. Sparer du for eksempel til en ferie neste år, eller til huskjøp om 5-10 år? En tidsplan vil hjelpe deg å sette ditt risikonivå. Sparer du på lang sikt vil du bli mindre utsatt for svingninger.

Automatiser sparingen din

En måte å spare disiplinert på er å automatisere sparingen din. Om du allerede har en konto hos Nordnet kan du enkelt sette opp månedlig sparing med avtalegiro.  Da setter du over et fast beløp en gang i måneden. Å spare månedlig i fond er en av de mest vanlige formene for investeringer. Når du månedlig kjøper fondsandeler sprer du også risikoen din. Men hovedfordelen med avtalegiro er at det blir noe av sparingen din.

Finn inspirasjon på Shareville

Er du usikker på hvilke aksjer og fond du vil investere i kan Shareville være smart sted å starte. Shareville er et investeringsnettverk med  200 000 medlemmer. Man kan si at det er som Facebook, men for investorer og sparere. Les kommentarer fra de beste og diskuter investeringer i alle bransjer og markeder.

Med topplistene Shareville Relax kan du enkelt og raskt se hva de beste investorene har kjøpt av både fond og aksjer.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
08.08.2018 12:55

Hei! Jeg ønsker å selge meg ut av et relativt dyrt fond og kjøpe meg opp i andre billigere fond. Bør man selge hele fondet med en gang eller gradvis? Siden man bør kjøpe fond gradvis taper man jo potensielt penger ved å ha et relativt høyt beløp det på aksjesparekontoen over lengre tid hvor det ikke er renter? Finnes det andre løsninger?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.08.2018 11:01

Hei,

Hvis du er langsiktig og ønsker å være i markedet bør du vente med å selge deg ned til du har bestemt deg for hva fondet skal erstattes med. Velg da gjerne også bytt-fond funksjonen for kortest mulig tid ute av markedet.
Er du usikker på markedet og ikke føler at du må være eksponert, er det absolutt en mulighet for å både selge seg gradvis ned og deretter gradvis opp igjen.

Hilsen Spare- og Investeringscoach Stian Andersen.