Gå til hovedinnhold

Utbytte-
­guiden
2022.

Få oversikt over vårens utbytteaksjer.

Utbytte-
­guiden
2022.

Få oversikt over vårens utbytter.

Utbytteaksjer er populære siden de tillater passiv og stabil inntekt for aksjonærer. Hvis utbyttet reinvesteres, kan det gi enda større utbytte til neste år. Som igjen kan reinvesteres året etter. Dette kan være en enkel og smart strategi for deg som investerer langsiktig i aksjer.

På denne siden har vi samlet nyttig informasjon om utbytteinvesteringer og strategier. Du kan når som helst finne frem til utbytteaksjer i våre aksjelister ved å sortere på utbytte.lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu

Merk at dette er ment som inspirasjon og ikke må anses som investeringsanbefalinger.

  • Lær mer om utbyttestrategier.
  • Få oversikt over utbytteutbetalinger og ex-datoer.
  • Finn informasjon og inspirasjon til å bli en bedre utbytteinvestor.
  • Handle utbytteaksjer med Aksjesparekontoåpnes i nytt vindu eller Investeringskonto Zeroåpnes i nytt vindu

Nyheter og kunnskap.

Lær mer om utbytte, investeringsstrategier og mye mer.

Hva er utbytteaksjer?

I dette innlegget på børsskolen går vi nærmere inn på hva utbytte faktisk er. Du får også vite mer om begreper relatert til utbytte, og hvor du finner informasjon om hvert enkelt selskap sin utbyttepolitikk.

→ Lær om utbytteaksjerlenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu

e

Attraktive utbytteaksjer på Oslo Børs.

Bjørn Erik og Mads har besøk av Christoffer Callesen, forvalter i aksjefondet Fondsfinans Utbytte. Tema er utbyttestrategier og attraktive utbytteaksjer på Oslo Børs.

→ Lytt til episoden som podcastlenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu

Hvorfor er utbytteaksjer lønnsomt?

Selv om de lange statsrentene er på vei oppover, er investeringer i utbytteaksjer fortsatt veldig god butikk. Rentene vil gå opp og ned på sikt, men solide utbyttemaskiner vil gi deg som investor stabil avkastning på sikt, skriver investeringsøkonom, Mads Johannesen.

→ Mer om typiske utbyttebransjerlenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu

 

Grunnleggende om utbytteaksjer.

Investeringsøkonom, Mads Johannesen, gir deg en innføring i hva utbytteaksjer er, og hvilke fordeler og ulemper det er at selskaper utbetaler utbytte.

Månedlig kontantstrøm med utbytter.

Dette er et gjesteinnlegg skrevet av en populær utbytteinvestor. Du får et innblikk i investeringsstrategien til en kunnskapsrik utbytteinvestor.

→ Les merlenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu

Utbyttefond - lavere risiko, samme avkastning.

Er du ute etter en investering som normalt gir mindre svingninger enn aksjemarkedet for øvrig, men like god avksastning? Da kan utbytteaksjer, utbyttefond eller utbytte-ETFer være aktuelt.

→ Les merlenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu

Utbytte skal være forutsigbart.

Landkreditt Forvaltning er mer enn gjennomsnittet opptatt av å investere i selskaper som betaler utbytte - og har etablert seg som en nisjeforvalter med fokus på utbytteselskaper.

→ Les merlenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu

Utbytteaksjer som en del av strategien.

Utbytte er en andel av overskuddet i selskapet som utbetales til en medeier/aksjonær. Det gjør at du som satser på utbytteaksjer må tenke litt annerledes enn andre. Her ser vi på hva som kjennetegner en utbytteinvestor.

→ Utbytteinvesteringerlenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu

Hva er utbytteaksjer priset til i dag?

I anledning utbyttesesong har Mads Johannesen utarbeidet en liste over selskaper som tilfredsstiller kravene til å være konsistente utbytteaksjer. Denne listen består av blant annet av bank, men kommer til å utvides hvert eneste kvartal.

→ Les merlenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu

Podcast.

Hør på denne #pengepodden-episoden med fokus på utbytteinvesteringer.

Shareville.

Nordens største nettverk av influencere innen sparing og investering.
Lær av andre og få aksjeinspirasjon fra andre vellykkede utbytteinvestorer.
Ta del i utbyttegruppen.

Utbytteaksjer for langsiktig sparing. lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu

Svar på vanlige spørsmål.

Du må eie aksjen dagen før ex-dato. Denne datoen referes ofte til som ink-dagen. I tabellen over viser vi de ulike datoene selskapene handles uten rett til utbytte. Du må altså eie aksjen dagen før datoene i oversikten (ex-dato).

I forbindelse med utbytteutbetalinger refereres det ofte til "ex-dato" ("eks-dag"). Dette er den første børsdagen selskapet handles uten rett til å motta utbytte. Det vil si at hvis du kjøper aksjen denne dagen (eller senere), så vil du ikke ha rett på utbytte når utbetalingen skjer. Eier du derimot aksjen den foregående børsdagen (ink-dag) så vil du motta utbytte.

Det er på generalforsamlingen at aksjonærene fastsetter utbyttet, basert på styrets forslag.

Hvis du eier aksjen samme dag som avstemmingen skjer, har du rett til utbytte. Dette kalles "ink-dag". Ink-dagen bestemmes på generalforsamlingen, og er dagen før den såkalte "ex-dagen" som det ofte refereres til i børsmeldinger.

Vanligvis vedtas utbyttet på generalforsamling og betales ut i løpet av noen dager etter det.

Du finner direkteavkastningen til et selskap ved å dele utbytte per aksje med aksjekursen. Direkteavkastning er bare et av mange nøkkeltall du har muligheten til å benytte for å fatte en investeringsbeslutning. Lær mer om nøkkeltall her.lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu

Eier du aksjer og mottar utbytte vil dette som hovedregel være skattepliktig som alminnelig inntekt. Hvilke aksjer du eier – og hvordan du eier dem – har imidlertid mye å si på hvilken skatt på utbytte du skal betale her i Norge. Les mer om skatt på utbytte her,.lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu

Dette må du vite om risiko og avkastning.

Dette er ikke og skal ikke tolkes som en investeringsanbefaling eller anmodning om å tegne, kjøpe eller selge verdipapirer. Når du tar en investeringsbeslutning må du basere den på din egen vurdering og ta hensyn til dine mål og din økonomiske situasjon.

Det er alltid risiko forbundet med investeringer i finansielle verdipapirer. Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert. Historisk utvikling er ingen garanti for fremtidig avkastning.