Gå til hovedinnhold

Utbytteaksjer som en del av en investeringsstrategi

I dette innlegget ser vi på utbytteaksjer og hva som kjennetegner en utbytteinvestor. Vi har også laget en egen side hvor du får full oversikt over utbytteselskapenes kommende utbetalinger og hvilke dato du må eie aksjen for å ha krav på utbytte: Få oversikt over vårens utbytteaksjer her.

Utbytteaksjer

Utbytte er en andel av overskuddet i selskapet som utbetales til en medeier/aksjonær. Investorer som jakter utbytteaksjer tenker ofte litt annerledes enn andre.

Vanlige «aksjeplukkere» er ofte opptatt av hvordan fremtiden ser ut og prøver gjerne å finne selskaper som har fått mye juling eller er helt i startgropen av noe. Utbytteinvestorer er mer opptatt av hvor mye penger selskapet faktisk tjener i dag, og hvor mye av dette som betales ut i form av utbytte. De tenker altså direkteavkastning eller yield som du kanskje har hørt om.

Direkteavkastning, eller yield, er hvor mye en gitt investering kaster av seg hvert år i cash. Har du investert 100 000 kr i en aksje og har en direkteavkastning på 5 %, vil du kunne forvente 5000 kroner i utbetaling på investeringen hvert år. Man kan da si at investeringen «yielder» 5 %. Hvis man sammenligner det med en investering i eiendom vil direkteavkastningen være utleieinntektene. Har du investert 2 000 000 i en leilighet som du leier ut for 200 000 kroner i året kan vi si at den gir en direkteavkastning på hele 10 % eller at den «yielder» 10 %.

Her er ikke verdistigningen på aksjene, eller i siste eksempel eiendommen, med når vi beregner direkteavkastning/yield. Vi kan kalle dette penger i hånda. Det er derfor ikke like farlig om selve boligen eller aksjekursen skulle falle i verdi. Du får jo fortsatt (sannsynligvis) utbyttene, eller leieinntektene, inn på konto hver måned, kvartal eller år. De fleste utbytteinvestorer har altså et veldig langsiktig perspektiv.

Utbytteaksjer som investeringsstrategi

I selskap som ikke betaler utbytte er du prisgitt at aksjen stiger i verdi. Dette har du som regel litt mindre kontroll på enn inntektene til selskapet. Hvis du sitter med en aksje som stiger i verdi, men som så faller tilbake på grunn av dårligere tider og ligger på samme kurs 10 år senere, har du ikke tjent noe. Har du derimot sittet med en aksje som også ligger på samme kurs som da du kjøpte for 10 år siden, og som har betalt utbytter på 5 % hele veien har det likevel vært en meget god investering, selv uten kursøkning. Denne tankegangen er med på å legge fundamentet for utbytteaksjer som en del av en investeringsstrategi.

Utbytteinvestorer kan deles i to kategorier

  1. De som investerer i stabile selskap som ikke påvirkes i veldig stor grad av konjunkturer og sykluser, som for eksempel matvarer. Disse selskapene har ofte en sunn utbytte-policy hvor noe av overskuddet går til å betale ut utbytte, og noe blir i selskapet slik at de forblir robuste og kan gjøre ytterligere investeringer.
  2. Den andre kategorien er de som jakter utbytteaksjer som betaler ut rubbel og bit av overskuddet i utbytte. Selskapene er, i tillegg, ofte høyt gearet/belånt slik at utbyttene kan bli veldig bra i gode tider. Seadrill er et godt eksempel på dette. Med mindre gjeld og litt mer sparing hadde neppe aksjekursen i Seadrill falt 90 %. Med denne utbytte-policyen, hvor i tillegg verdiene i selskapet knapt overstiger gjelden, blir risikoen for kursfall og store svingninger i aksjekursen høyere.

Skatt

Tidligere var det noe lavere beskatning på aksjeutbytte, men det har nå blitt likestilt med realisering av gevinst. Les mer om skatt på utbytte her.

Rent teoretisk skal aksjekursen reduseres med nøyaktig det samme beløpet som deles ut, men det viser seg ofte at kursen ikke faller like mye. Så hovedfordelen med selskap som betaler utbytte er at du som aksjonær har en fast inntektsstrøm som gjør at du slipper å redusere beholdningen for å frigjøre kapital.

Lær mer om utbytteaksjer på Shareville

Shareville er et sosialt nettverk for aksjesparere, og er en plattform hvor investorer kontinuerlig deler kunnskap. Der finner du blant annet en rekke investorer som følger en utbyttestrategi når de investerer. Du kan blant annet melde deg i gruppen Utbytteaksjer for langsiktig sparing for å holde deg jevnlig oppdatert. I denne gruppen kan du ta del i diskusjonene rundt utbytteaksjer og følge andre medlemmer i gruppa. Dette er for øvrig en av de største gruppene på Shareville, med over 12 000 medlemmer.

Lykke til med utbytteinvesteringene!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
6 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
07.10.2018 14:56

For alle som ønsker å finne norske utbytteaksjer:
https://www.utbyttejakt.com/

Gjest
Gjest
25.03.2018 21:49

Flott å bli nevnt av dere på Nordnet-bloggen. Også kjekt å se at vi utbytte-investorer kan fremstå som et godt alternativ til å drive med spekulering og trading.

Gjest
Gjest
22.03.2018 08:21

Siden dere nevner Zero så bør dere vel gjerne ta med endringen som er på gang for den kontotypen.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
22.03.2018 21:31

Ja, samme skatt som for ASK fra 2019 samt innføring av skjermingsfradrag.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
06.04.2018 11:58

Hei. Det blir littt omstendelig å skrive om kommende skatteendringer for Investeringskonto Zero og ASK i et slikt blogginnlegg. Vi vil skrive et eget blogginnlegg om de kommende skatteendringene. Endringene er omtalt litt ned på denne siden under “Endring i skattereglene fra 2019”: https://www.nordnet.no/tjenester/kontotyper/investeringskonto-zero.html
Hilsen Bjørn Erik Sættem, spareøkonom