Oppdatert kl 15.38: Det er vanskelig å ikke være optimist!

SUBC fortsetter sin oppgang frem mot kvartalstallene neste uke, og aksjen ble notert til 131.5 tidligere i dag. Det er selvfølgelig vanskelig å si noe om potensialet på oppsiden, og da får man heller selge når aksjen stopper opp.

First Solar var opp +4% i går, og det kan ha vært et signal som trigget REC kjøperne. Som jeg skrev tidligere i uken, var det gode muligheter for at REC ville stige så fort volatiliteten i solsektoren på Wall Street roet seg. 

Morgan Stanley (via @finansakrobat) er ute med et notat til kundene sine, der de peker på en mulig “overshoot” i aksjer. Enkelt forklart er det når markedet får høye multipler, gjerne langt over historisk snitt. De lister opp flere grunner til at aksjer kan fortsette himmelferden:

  • Historisk har aksjer gjort det bedre enn obligasjoner, men de siste årene har det blitt tegnet $1.4 trillioner i obligasjonsfond, mens investorene har trukket ut $0.9 trillioner fra aksjefond. Det kan reverseres!
  • Momentumpengene kommer tilbake, og har kjørt opp enkelte aksjer, forvi analytikernes prismål. Norwegian er et eksempel, selv om analytikerne har vært flinke med å opprevidere fortløpende.
  • FED har uttrykt mål om å ikke bremse før arbeidsledigheten når 6.5%. Snur man det på hodet, kan du spørre deg selv om hvilket nivå på S&P500 skaper 6.5% arbeidsledighet? Det er nok mye høyere.
  • Den eneste trusselen mot oppgangen, er at makrotall kommer utenfor “intervallene” som er etablert. Veldig sterke arbeidstall, 300k non farm f.eks, vil få aktørene til å frykte nedtrapping av QE, mens svake tall vil skape frykt for en ny dipp. Det beste vil være om makrotallene kommer inn akkurat slik de har gjort det siste året.

Mye bullish kommentarer i dag. Til og med Paul Krugman i NY Times har om de påståtte bobletendensene i Aksje og obligasjonsmarkedet. Han tilbakeviser påstandene med følgende argument (kortversjonen):

  • Obligasjonsmarkedet vil alltid reflektere rentenivået i markedet og utsiktene til forandring. Styringsrentene skal ikke opp på lenge, selv om QE blir avsluttet tidligere. Inflasjonen er altfor lav.
  • Aksjemarkedet er nå høyere enn på slutten av 1990 tallet, før IT boblen sprakk. Enkelte investorer kan selvfølgelig få høydeskrekk av mindre, men hva har egentlig skjedd med bedriftenes overskudd? Husk at aksjemarkedet skal være en funksjon av overskuddet til børsnoterte selskaper, og de tjener nå 2.5X mer enn hva de gjorde ved forrige boble.

OPPDATERING kl 14.40: Oljeprisen faller neste -2% i dag, og det kan skyldes den sterke dollaren. USD/YEN stiger kraftig, og det trekker med seg andre valutakryss. Fortsetter det slik inn i ettermiddagen, skal vi ikke se bort i fra at oljeaksjene kommer for salg igjen. Det er dessverre for lite oppdrift i totalmarkedet til å hjelpe individuelle sektorer.

Josh Brown argumenterer for at en korreksjon, når den en gang kommer, vil bli en rask og brutal affære. Grunnen er at verdipapirbelåning igjen har blitt populært, og på et år har giring i aksjemarkedet vokst med 28%. Så lenge markedet stiger, er det selvfølgelig ikke noe problem, men skulle vi se en 5-10% korreksjon kan den bli forsterket på grunn av store tvangssalg. Det er noe å tenke igjennom for de som handler med belåning i det norske markedet også. Man rekker sjelden å trekke seg ut i tide, og føler man at risikobildet øker, bør man ta ned belåningen.

OPPDATERING kl 15.38: Noe som faktisk kan være en contrarian indikator, er short interessen i indeksfutures. Det er nå rekorlav antall shorts på de amerikanske aksjeindekene, et klart tegn på at få prøver å treffe toppen. Hvor mange ganger har markedet knekt når “alle” var short?

 

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
10.05.2013 14:39

Postet nylig en kort white paper på markedsprisingen nå på min nettside: http://www.klarmanite.com. Linken finnes også på min twitterside (@klarmanite). Ser både på prising generelt og på Norge spesielt. Hvilke metrics er gyldige? Hva er bare tull?