Kl 16.15: Utbytte eller managementavtale?

John Fredriksen foreslår utbytte i Marine Harvest. Det føyer seg inn i rekken av aksjonærvennlig politikk. Det er to måter å behandle aksjonærer på.

1. Betale ut overskuddslikviditet som utbytte, konsekvent.

2. Drive et management selskap, som er “leid” inn av det børsnoterte selskapet til å utføre oppgaver som står i stillingsbeskrivelsen til ledelsen fra før av. Det siste er EAM Solar, der ledelsen i et privateid selskap, tar prosenter av utviklingen og avtaler inngått. I shipping er dette veldig vanlig, og der tar ledelsen prosenter ved kjøp av båter, og noen ganger kommisjon på rene befraktningsavtaler. Det er selvfølgelig helt fritt om noen ønsker å være aksjonær i et slikt selskap, men da bør man vite hvordan noen priviligerte skummer fløten som egentlig skulle tilfalt alle aksjonærer.

John Fredriksen har ingen managementavtaler, og ønsker å bli rik sammen med de andre aksjonærene, ikke på bekostning av dem.

Selv om markedet stiger, er vi kun tilbake på nivået der uken startet. Det er dog et bedre bildet på indeksen, enn hva som gjorde seg gjeldende på onsdag. Husk at smallcap aksjer alltid blir solgt først og hardest, og fortvil derfor ikke hvis du sitter i “feil” papirer akkurat nå. Det beste du kan gjøre er å selge ut og ta en ny vurdering. Ikke tenk at aksjen skal over et visst nivå før du selger, eller at du skal “tjene tilbake” noen slanter du har tapt. Aksjen er verdt det som markedet er villig til å betale til enhver tid, og ikke noe mer. Det ligger ikke noen teoretisk verdi i aksje, kun aksjekurs ganget med antall aksjer. Transaksjonskostnadene er i dag minimale, og derfor kan du like enkelt gå inn igjen hvis du bestemmer deg for å selge.

OPPDATERING kl 16.15: Styrken på OSEBX overrasker meg litt, men mye skyldes en rebound i Statoil som melder om et nytt storfunn i dag. Hvis man er bearish totalmarkedet, men liker Norwegian, kan man kanskje gjøre en spread mellom Statoil og Norwegian. Kjøp NAS og gå short STL, slik reduserer man markedsrisikoen. Når det er sagt er det ingen andre sammenhengsforhold mellom de to, og jeg vet ikke hvordan aksjene historisk har tradet mot hverandre, så en mer nærliggende strategi vil være å shorte OBX indeksen og kjøpe NAS. Jeg ville brukt mer tid på kjøpet enn salget, og kanskje spredd volumet ut over tre dager. Det er godt mulig du får Norwegian nede på 240 tallet på mandag.

 

 

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
19.04.2013 16:41

Hva med long NAS og short SAS ? 🙂

Gjest
Gjest
19.04.2013 18:56

Når du omtaler John Fredriksens aksjonærvennlige politikk, så bør det bemerkes at det er en tredje måte og det er å gi opsjoner.(Utvanning av andre aksjonærer)
Se Seadrill 3 mill. nye opsjoner innløst til ca. 40/aksje. Er jo et brukbart utbytte, og ikke akkurat aksjonærvennlig.
mvh

RS