Gå til hovedinnhold

Tykk tåke i finansmarkedene

– Høye aksjemarkeder, høy rente, uforutsigbart geopolitisk bakteppe og valg i USA gir stor usikkerhet, sier Torje Gundersen i DNB Asset Management.

I et direktesendt webinar med tittel «Er det grunn for optimisme for finansmarkedene i 2024?» snakker forvalter Torje Gundersen om det som har skjedd i rente-, valuta- og aksjemarkedet. Han gjør også selvransakelse av investeringsåret. Gundersen leder teamet som har ansvar for DNB Asset Management’s markedssyn og forvaltning av aktive forvaltede porteføljer samt DNB`s kombinasjonsfond.

– Aksjemarkedet gikk omtrent 22 prosent i dollar i 2023, og vi var undervektet aksjer. Det var jo en feil, men vi investerte i de riktige sektorene slik som energi og teknologi ved DNB Teknologi, og vi hadde ingenting i børsnotert eiendom, sier Gundersen.

Han forteller at det dermed endte ganske greit.

– I tillegg fikk vi god avkastning på renteinvesteringene, og fikk god uttelling for overvekten innen høyrente-kredittfond, sier Gundersen.

Han peker på at det var bare et fåtall selskaper, de såkalte «Magnificent Seven», som sto for brorparten av aksjemarkedets avkastning i 2023. Dette var i stor grad selskaper som kan dra nytte av kunstig intelligens.

Gjennomsnitts avkastningen var ni prosent og inntjeningsveksten var negativ, sier Gundersen.

Samtidig steg «Magnificent Seven» med omtrent 89 prosent i gjennomsnitt.

– Inntjeningen har ikke holdt følge med verdiutviklingen, det betyr at aksjemarkedet har blitt dyrere på tross av en fortsatt ganske høy rente, sier Gundersen. På slutten av 2023 så falt de lange rentene og markedene begynte å øyne rentetoppen og at det kunne komme mange kutt i styringsrentene i USA.

Tykk tåke legger seg over markedene

Det er alltid usikkerhet i markedene, det er bare at i noen tilfeller så blir usikkerheten mer åpenbar.

– Det geopolitiske har høyere risiko enn på lenge. Ukraina-krigen har vært med oss en stund og den ser ikke ut til å løye, men det har også blusset opp krig og konflikt i Midtøsten. Det er absolutt en fare for spredning, sier Gundersen. I tillegg går globaliseringen i revers, det betyr at produsenter av varer heller setter opp produksjonen i nærmarkedene enn for eksempel i Kina. – En globalisering i revers kan påvirke selskapenes lønnsomhet og inflasjon, sier Gundersen.

Markedet kan leve med usikkerhet.

Torje Gundersen

Flere land i Midtøsten er, som kjent, veldig viktige olje- og gassprodusenter. En eskalering kan få konsekvenser for energimarkedene. – Det gir en halerisiko på oljeprisen. En høy oljepris er ikke bra for verdensøkonomien, det kan kvele veksten og da kan store deler av aksjemarkedet falle. Derfor er det verdt å eie noe energi, sier Gundersen. I tillegg er det valg i mange land, de flestes øyne er riktignok rettet mot det amerikanske presidentvalget, og Trump kommer oftere i media igjen. – Det er slitsomt å være forvalter når en president kan gå på do midt på natten og tvitre noe som får oljeprisen til å flytte seg 10 dollar fatet, sier Gundersen.

Kan tåle usikkerhet

– Markedet kan leve med usikkerhet, men når ny informasjon kommer, så kan det riktignok påvirke prisene raskt, sier Gundersen.

Det betyr at forvalterne må løpe dit de tror ballen vil være, ikke dit den er nå.

– Nå forventer markedene masse rentekutt, den amerikanske sentralbanken har signalisert tre, mens markedet forventer sju, rentekutt i inneværende år, sier Gundersen. I tillegg har aksjekursene, som nevnt, gått foran inntjeningsveksten. – Det er ikke penger på gaten i aksjemarkedet, men hvis vi ser litt under overflaten, så er det interessante sektorer og deler av markedet som ikke er høyt priset, sier Gundersen.

Han går gjennom teamets vurderinger av «ingen landing», «myk landing» og «hard landing», hvor myk landing er det mest sannsynlige. Deres vurdering er at førstnevnte vil være gunstig i pengemarkedet fordi det vil føre til høyere renter, myk landing-scenarioet vil gi gunstige forhold for aksjemarkedet, mens i hard landing vil høyere renterisiko være gunstig fordi styringsrentene blir hardt kuttet. I «hard landing»-scenarioet vil derimot aksjemarkedet kunne bli relativt hardt rammet.

– Vi har kjøpt eiendomsaksjer opp til nøytralvekt, dette er en sektor hvor rentesensitiviteten fortsatt er til stede, sier Gundersen.

Han peker også på at de i lengre tid har hatt ønske om å ha en tematisk eksponering mot det grønne, men at det ble stanset av den høye prisingen i 2021.

– Nå har vi fått muligheten til å investere til fornuftige priser, og fylte opp den tematiske eksponeringen mot slutten av 2023 gjennom DNB Miljøinvest, avslutter Gundersen. Her kan du se opptak av webinaret «Er det grunn for optimisme for finansmarkedene i 2024?» med Torje Gundersen og Marius Brun Haugen.

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer