Gå til hovedinnhold

THIN: En risikabel investering, hvor markedet mener fremtiden er særdeles lys?

“Rule No.1: Never lose money. Rule No.2: Never forget rule No.1.”

Grunnen til at dette er så viktig skal undertegnede belyse med et eksempel:

Investerer du 100 000 NOK med 15% årlig avkastning vil du etter 20 år sitte igjen med ca. 1,64 mill NOK. En gevinst på over 1,5 mill NOK (pent).

Skulle du derimot tape 90 000 kroner det første året (av de 20) vil de resterende 10 000 NOK kun forrentes til en verdi på rundt 142 000 NOK. Forskjellen er med andre ord ekstrem.

THIN FILM sin markedsverdi ligger i dag på 1,28 mrd. NOK. Man kan derfor se for seg at THIN på eller annet tidspunkt bør tjene over 100 millioner kroner årlig.  Hadde THIN tjent 128 millioner årlig ville P/E vært på 10x.(invers P/E impliserer da 10 % årlig avkastning). Det interessante er at THIN ikke har vært i nærheten av dette foreløpig. Faktisk hadde THIN et resultat på -46,5 mill NOK i 2012.

Mens THIN fortsetter å tape penger (de tapte ca.14 mill i Q2 2013) så kunne du alternativt kjøpt et selskap til 1,28 milliarder som gir deg 128 millioner årlig i inntjening.  En alternativ løsning kunne vært å kjøpe EOC 2,5x ganger. Undertegnede og Vidar regner med at EOC vil tjene rundt 180 mill. NOK i 2014. Vi ganger deretter nevnte beløp med 2,5x og vips så har man plutselig 450 mill i årlig inntjening for 1,28 milliarder NOK. Etter to år har altså den alternative investeringen tjent nesten 1 milliard NOK (!!!). Etter 4 år nesten 2 milliarder (Og dette er penger som igjen kan investeres.). Poenget mitt er altså at man som langsiktig investor i THIN virkelig må håpe at THIN skal tjene betydelig penger i årene framover. Kort fortalt: Tiden jobber mot THIN aksjonærer, og for deres del håper jeg gjennombruddet kommer snart.

Det er fullt mulig at THIN plutselig skal tjene voldsomt mye penger, men for en investor uten spesielt god kunnskap til THIN sine produkter og markedsutsikter finnes det trolig bedre investeringer på Oslo Børs.

NB. Undertegnede har ingen posisjoner i THIN, men sitter langsiktig i EOC pt.

Photo credit: wok / Foter / CC BY-NC-ND

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
8 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
17.09.2013 18:41

Greit med noen sånne kommentarer innimellom. Men hvorfor skrev du ikke dette om Northland for tre måneder siden istedenfor, for eksempel. Skal ikke forsvare caset Thin, det klarer seg helt fint på egenhånd, men føler at noe farge er på sin plass. Thinfilm har de siste ukene gått ca 90 øre, eller 35%, fordi en aktør på størrelse med oljefondet ($729 mrd) har kjøpt 20% av selskapet, om den bevegelsen er i overkant for være opptil den enkelte. Ser man kun på P/E i slike case, vil man gå glipp av alle sammen, og investerer man ikke i teknologi så… Les mer »

Gjest
Gjest
17.09.2013 17:12

At du mener det å regne seg frem til «teoretisk riktig aksjekurs» er dumt for stå for din regning. Det finnes neppe EN pris, men det finnes svært mye data som støtter opp under hvordan en DCF klarer å fange opp verdsettelsen til et selskap. Jeg har ingen problemer med at folk spekulerer i THIN, men det er viktig at man er klar over man man begir seg ut på. Videre er det mye som tyder på at det er priset inn mye forventninger i THIN FILM – mao. Ikke noe jeg vil anbefale en langsiktig investor (Min mening). Til… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
17.09.2013 17:49

Ok Arne, jeg tar den siste der og beklager formuleringen min. Det var useriøst av meg, og egentlig bare et resultat av at du klarte å provosere meg litt. Jeg leste ditt innlegg som at du selger opp EOC (som du har aksjer i) på bekostning av THIN. Det er to aksjer som har totalt forskjellige grunnlag for sin prising. Du setter opp et regnestykke for prisingen av EOC og putter dette inn i en helt annen kontekst. Slik sammenblanding kan man ikke gjøre. THIN har potensielt et kjerneprodukt i en hel ny industri som er i ferd med å… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
17.09.2013 18:41

Dersom du tolker det som om jeg prøver å “bulle” EOC så tar jeg det på min kappe Lars, og det er noe jeg kan forbedre i fremtiden. Setter veldig pris på kritiske kommentarer, og særlig mtp. hva jeg kan forbedre for å gjøre bloggen bedre. Når det gjelder prising av THIN vs Prising av EOC mener jeg det er fult mulig å se disse opp mot hverandre, og det er her alternativkostnaden kommer inn. Eksempelet jeg bruker kan du også lese om i W.Buffett sine årsrapporter, dog to andre selskaper (fortsatt ikke samme bransje). Potensielt er riktig ord. Vi… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
17.09.2013 19:25

Historien har vist oss hvordan slike aksjer prises etter hvert som milepelene nærmer seg. Aksjen er et godt kjøp nå pga forventninger til forventningene som vil komme etter hvert som fokusen på selskapet øker.

Slike aksjer er et spill – og da skal man spille. Ikke regne P/E basert på tall som ikke finnes.

Spillet THIN har bare så vidt begynt tror jeg.

Men som du sier; Det er bra vi er forskjellige – da har vi både kjøpere og selgere.

Ha en fin kveld du også.

Gjest
Gjest
17.09.2013 17:00

Det å regne seg frem til teoretisk riktig aksjekurs generelt mener jeg blir omtrent like dumt som å regne seg frem til hvor lykkelig man burde være. Det går ikke an! Det er ikke slik markedet fungerer. THIN prøver seg på et helt nytt marked. Tradisjonell prising som P/E og P/B etc. blir fullstendig galt. Det er fair å ikke ha tro på dette Arne, men argumentasjonen holder ikke.

Gjest
Gjest
17.09.2013 16:41

@Lars : Hva er det du sikter til?

Gjest
Gjest
17.09.2013 16:36

Jeg leser denne bloggen fra tid til annen. Noen gode innlegg, noen litt rare. Dette innlegget er i en helt egen kategori og hvordan i alle dager har den kommet seg igjennom kvalitetssjekken??? Finnes det noen kvalitetssjekk??? Er det slik at man ikke har forstått noe som helst om hva aksjehandel handler om???