Gå til hovedinnhold

Tek-drevet oppgang på Wall Street mandag. Blandet i Asia i natt

De asiatiske børsene går i ulike retninger tirsdag, dermed er det ingen klar drahjelp å få fra den regionen i dag. Hang Seng-indeksen, som var stengt i går, faller over to prosent.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – tirsdag 18. juli

  • Vi tror Oslo Børs åpner flatt, eller innenfor intervallet [-0,4, 0,4]%. Selskaper i fokus; AKRBP, NEL, BRG, SCHA, AKER, ATEA

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:33 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag.

USA

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg i snitt 0,6 prosent i går.

Teknologiaksjene førte an på Wall Street mandag, godt hjulpet av chip-gigantene NVIDIA, AMD, Intel og Qualcomm. Den geopolitiske spenningen i verden har i stor grad dreid seg om USA og Kina og teknologi, spesielt avanserte chips, de siste årene. Teknologikonflikten mellom USA og Kina, sentrert rundt avanserte chips, har vært en drivende faktor for geopolitisk uro de siste årene. USA frykter Kinas fremvekst som en dominerende aktør innen teknologi, noe som kan true deres egen stilling. Kina, på sin side, er avhengig av utenlandsk teknologi, spesielt fra USA, en sårbarhet som er blitt tydelig gjennom amerikanske sanksjoner.

På kort sikt kan konflikten skape uro i globale forsyningskjeder og påvirke aksjemarkedene. Dette kommer til uttrykk ved økte priser og utfordringer for teknologiselskaper, spesielt de mindre, som må håndtere et komplisert reguleringslandskap. På lang sikt kan teknologikonflikten føre til en mer fragmentert verdensøkonomi, med et økende proteksjonistisk miljø og en potensiell oppsplitting av internett (“splinternett”). For aksjemarkedene kan konflikten gi økt volatilitet, men også muligheter for investorer. De selskapene som klarer å navigere i det geopolitiske landskapet, eller som kan utnytte endringer i forsyningskjeder, kan fremstå som attraktive investeringsalternativer. Dette er et felt med stor usikkerhet, og det vil være viktig for investorer å følge utviklingen tett.

Enphase Energy Inc (6,6%), Lucid Group Inc (4,9%), ON Semiconductor Corp (4,7%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i Nasdaq-indeksen, mens American Electric Power Company Inc (-2%), Xcel Energy Inc (-1,6%), Illumina Inc (-1,6%), endte på bunn.

ASIA

De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,4 prosent i snitt tirsdag morgen.

De asiatiske børsene går i ulike retninger tirsdag, dermed er det ingen klar drahjelp å få fra den regionen i dag. Hang Seng-indeksen, som var stengt i går grunnet kraftig uvær, faller over to prosent i morgentimene, tynget av store eiendomsselskaper. Svakheter i Kinas eiendomssektor, som utgjør en vesentlig del av landets økonomi, har direkte og indirekte implikasjoner for verdensøkonomien og aksjemarkedet. På lang sikt kan vedvarende utfordringer i den kinesiske eiendomssektoren skape global økonomisk usikkerhet og redusert økonomisk vekst.

Renter, valuta og råvarer

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 78,67 dollar per fat, ned -0,8 prosent fra mandagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er opp 0,4 prosent i samme periode. 1 USD koster i skrivende stund; 10,04 NOK, 10,22 SEK, 6,62 DKK og 0,89 EUR, mens 2 -og 10 års renten i USA ligger på hhv. 4,72 og 3,79 prosent.

Gårsdagens skuffende BNP-tall fra Kina har sendt råvareprisene nedover, inkludert oljeprisen. På kort sikt kan lavere råvarepriser være positivt for verdensøkonomien, spesielt i en tid der prispresset er høyt. Det reduserer inflasjonspresset og gir sentralbanker mer fleksibilitet hva angår rentesettingen, noe som generelt er gunstig for aksjemarkedene. Lavere råvarepriser kan også være bra for forbrukerne da det kan føre til lavere priser på varer og tjenester, noe som kan stimulere etterspørselen og økonomisk vekst.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer