Kl 19.10: Tålmodigheten

Lykkerusen i Seadrill tok fort slutt, og nå faller oljeprisen til ny lav for året. Den har faktisk ikke vært lavere siden 2009. Selv om John Fredriksen kjøper aksjer, og er villig til å forsvare investeringen sin, forandrer det ikke balansen i riggmarkedet desverre. Jeg tror det blir vanskelig å spille dette som investor, fordi kursbevegelsene er store, og det derfor er lett å få en kjip inngang. Fredriksen kommer til å være aksjonær selv om kursen dipper ned til 40 kroner, spørsmålet er om du kommer til å være det… 

EMGS steg kraftig i dag, og handelen ble derfor stanset av Oslo Børs. Under børspausen meldte selskapet om en storkontrakt utenfor Uruguay på $28 millioner. Dette øker visibiliteten betraktelig, og viser at selskapets teknologi fremstår attraktiv i et ruglete marked. Kristian Siem har meldt over 11% eierandel i selskapet, og det er flere som spekulerer om det er han som handler aksjer gjennom Arctic. De har kjøpt flere hundretusen aksjer hver dag siden flaggemeldingen. Kanskje det kan komme flere grep fra Londoninvestoren, som f.eks bytte ut styret med sine egne folk. Han har lykkes før, og dette anser jeg som veldig bullish for selskapet.

Forrige uke skrev jeg om utfordringen til DNO, nå som avtalen mellom Kurdistan og Baghdad var på plass. Bortfallet av en stor trigger, og for mange som hadde håpet på kraftigere kursreaksjon, kunne føre til massive salg. Aksjen har falt fra 17-18 kroner til 15 kroner i dag. Det er fortsatt en diskusjon om Kurderne får eksportere olje på egen hånd, og ikke via sentralmyndighetene, men de store linjene i avtalen er på plass. Aksjerspekulasjon skal ikke være lett.

I Barrons kan vi lese om boblen i det unoterte markedet. Vi kan trygt konkludere med at det ikke gjelder det norske OTC markedet, men IT selskapene fra Silicon Valley. Publikasjonen identifiserer 60 selskaper som er verdt over $1 milliard, som hadde vært børsnotert på 90 tallet, men som ikke er børsnotert i dag. Det har noe med noteringskostnader å gjøre også. Hvorfor gå på børs, når man får høy verdsettelse som unotert?

Husk at Nordnet lanserer flere gratis webinarer, med formålet å utdanne investorene. På onsdag kan du lære om hvordan du får mer ut av indeksfond, og på fredag er temaet eiendomsinvesteringer. 

Oppdatering kl 19.10: Nå er det selgere på banen i Norge, Europa og på Wall Street. Oljeaksjene på Oslo Børs ble vist ingen nåde, og ble solgt kraftig ned sammen med oljeprisen. Brentoljen er ned 4% i skrivende stund, og oilserviceindeksen i USA ned 3.7%. North Atlantic Drilling (NADL) er ned 16% i dag, til $1.55. Aksjen handlet i $10.96 den første September i år.

På Torsdag skal kongressen i USA diskutere hvorvidt de skal oppheve forbudet mot å eksportere crude oil. Loven har vært i effekt siden 70 tallet, og har som formål å hindre at aktørene selger ut og skaper prispress på hjemmebane. Nå er USA selvforsynte, og da kan denne gamle loven forsvinne. Resultatet er at amerikanerne nå kan konkurrere på verdensbasis med billig shaleoil.

I Australia har de konvertert solkraft med 40% effektivitet, noe som er en kraftig forbedring fra snittet på 15% for dagens solpaneler. Det er viktig at fornybar energi har en raskere prisfallskurve enn olje. Den største utfordringen mot miljøvennlig kraft, er den fallende oljeprisen.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer