Gå til hovedinnhold

Ta kontroll over pensjonen din med tre enkle steg

For mange er pensjonen en slags økonomisk blindsone som får lite oppmerksomhet. Det er synd, for det er mye du kan gjøre for å påvirke og øke din fremtidige pensjon! Det er verken vanskelig eller tidkrevende, og med noen få smarte valg kan du få mer ut av pensjonssparingen din i fremtiden. Vi forklarer hvordan.

Del 1: Pensjonen fra folketrygden utgjør nesten halvparten av din lønn.

Pensjonen din består helt enkelt av tre deler. Den største delen kommer fra staten, og kalles alderspensjon fra folketrygden. Folketrygden tilsvarer nesten halvparten av lønnen din, hvis du har en noenlunde gjennomsnittlig inntekt. Lavtlønte får en større andel, mens høytlønte får en mindre andel.

Hvor mange år du jobber og lønnsnivået ditt, bestemmer størrelsen på alderspensjonen fra folketrygden. Du kan ikke selv bestemme hvordan disse pengene skal investeres.

Enkelt forklart: Hvor tidlig og hvor lenge du er aktiv i arbeidslivet, påvirker din alderspensjon fra folketrygden.


Del 2: Pensjon fra arbeidsgiver: husk å sjekke sparesats og aksjeandel.

Den andre delen av pensjonen din kommer fra arbeidsgiver, og kalles tjenestepensjon. Den utgjør normalt 10 til 30 prosent av sluttlønnen din, avhengig av hvor god pensjonsordning bedriften din har. Minimum sparesats er 2 prosent av lønn, mens maksimal sparesats er 7 prosent av lønn (opptil 7,1 G, som utgjør omlag 840.000 kr i 2023/2024). Husk å sjekke hvilken sparesats du har på din arbeidsplass!

Helt enkelt: Du som jobber i en privat bedrift får automatisk en egen pensjonskonto hos din arbeidsgivers pensjonsleverandør (f. eks DNB, Storebrand, Nordea m. fl.) hvor pensjonsinnskuddet ditt settes inn hver måned.

Mange er ikke klar over dette, eller at de har muligheten til å ta et aktivt valg og selv velge leverandør for pensjonssparing via arbeidsgiveren. Men, det handler om mer enn bare å velge en leverandør. Det handler om å ta et valg som kan gi dine pensjonspenger bedre vekstmuligheter frem mot pensjonsalder.

Husk å velge en aksjeandel som er tilpasset din alder og risikovilje.

Hos Nordnet har du to valgmuligheter som kan forme din pensjonsfremtid.

1. Enten så kan du velge Nordnet alderstilpasset pensjon, en automatisk spareløsning som tilpasses din alder, der du ikke trenger å løfte en finger. Perfekt for deg som ikke ønsker å velge fond på egen hånd. Aksjeandelen er 100 prosent frem til 55 år, og vil gradvis trappes ned mot pensjonsalder og i utbetalingsperioden. En høy aksjeandel i oppsparingsperioden gir en høyere forventet pensjonsutbetaling.

2. Eller så kan du velge blant over 2000 fond og børsnoterte fond (ETFer) for å sette sammen en pensjonsportefølje som passer perfekt for deg. Ønsker du lavest mulige kostnader, kan du velge Nordnets egne indeksfond, hvor de fleste har en total årlig kostnad på 0,19 %. Les mer om egen pensjonskonto hos Nordnet her.

Så enkelt er det å flytte pensjonen din

  • Sjekk hvilken pensjonsordning du har gjennom din jobb. Har du en minimumsordning, er behovet for privat sparing større.
  • Sjekk hvilken aksjeandel du har på din pensjonskonto. Er du ung og har mange år igjen før du skal starte pensjonsuttaket, bør du ha en høy aksjeandel, gjerne 80-100 prosent.
  • Alt du trenger å gjøre for å flytte din pensjon til Nordnet er å trykke på knappen «Flytt egen pensjonskonto», følge stegene og signere med BankID. Det tar bare noen få minutter.


I Norge er tjenestepensjon obligatorisk. Du kan undersøke hvordan dine pensjonspenger er plassert ved å logge inn på nettsidene til din pensjonsleverandør. Alle som mottar lønn, får pensjon fra arbeidsgiver i privat sektor. Dette gjelder også deltidsansatte, sommerjobbere og sesongarbeidere – fra fylte 13 år. En del arbeidsplasser har også AFP, avtalefestet pensjon, som gir ekstra månedlige pensjonsutbetalinger for kvalifiserte personer. I offentlig sektor er det litt strengere krav til varighet på arbeidsforholdet før man får pensjonsopptjening, som hovedregel tre år totalt. Offentlig tjenestepensjon er i gjennomsnitt bedre enn i privat sektor.

Del 3: Privat pensjonssparing

Den tredje og siste delen er din private pensjonssparing. Hvor mye du bør spare avhenger av hvilken pensjon du forventer å få og hvor komfortabelt du ønsker å ha det som pensjonist. Å spare mellom fem og ti prosent av lønnen din er en god tommelfingerregel. Da vil din private sparing bli en god tilleggspensjon. Hva du skal investere i og hvilken konto-type du bør velge, avhenger av flere faktorer. Hvor lang tid er det for eksempel til du skal leve livet som pensjonist, hvilken avkastning forventer du å få, og hvilken risiko er du villig til å ta? Mange leverandører – inkludert Nordnet – tilbyr enkle og praktiske valg som passer de fleste. Månedlig sparing i kombinasjonsfondene Nordnet One er gode og enkle alternativer.

Regneeksempel: Slik får du 1 million kroner i ekstra pensjon.

Sparer du 1.000 kroner måneden i 30 år i et aksjefond, for eksempel et globalt indeksfond, kan du regne med å ende opp med ca 1 million kroner i ekstra pensjon. Vi forutsetter 6 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning, etter kostnader. Beløpene er før skatt og før inflasjon.

Finansielle instrumenter kan både øke og synke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du investerer.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Einar Dahl
Einar Dahl
10.05.2024 17:02

Nordnet skriver:
“Regneeksempel: Slik får du 1 million kroner i ekstra pensjon.
Sparer du 1.000 kroner måneden i 30 år i et aksjefond, for eksempel et globalt indeksfond, kan du regne med å ende opp med ca 1 million kroner i ekstra pensjon. Vi forutsetter 6 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning, etter kostnader. Beløpene er før skatt og før inflasjon.”
To kommentarer:
Nordnet kaller det “Regnestykke”, men viser ikke regnestykket!. Så det blir bare stående som en løs påstand.
Videre: “I million kroner i ekstra pensjon”: Pensjon regnes vanligvis pr år. Er det virkelig tilfellet her???