Gå til hovedinnhold

Svak nedgang i Asia i natt. Gevinstsikring på Wall Street

Investorer over hele verden benyttet gårsdagen til å sikre gevinster etter en lengre periode med oppgang. Gevinstsikringen ble trigget av Fitchs overraskende nedgradering av USA.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – torsdag 3. august

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned 0,3%, eller innenfor intervallet [-0,7, 0,1]%

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:40 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag.

USA

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -1,5 prosent i snitt i går.

Investorer over hele verden benyttet gårsdagen til å sikre gevinster etter en lengre periode med oppgang. Gevinstsikringen ble trigget av Fitchs overraskende nedgradering av amerikansk kredittverdighet. Til tross for gårsdagens nedtur på Wall Street, er indeksene godt i pluss så langt i år. Nasdaq-indeksen, som domineres av teknologi- og vekstaksjer, har ledet an fra starten av året og er opp hele 33,5 prosent i perioden. Den blir etterfulgt av den brede S&P 500-indeksen som er opp 17,6 prosent.

Nasdaq-indeksen er en viktig indeks for investorer å følge med på av flere grunner:

  • Teknologi- og vekstsektorrepresentasjon: Nasdaq-indeksen inkluderer mange ledende teknologiselskaper og er derfor en god indikator på ytelsen til denne sektoren.
  • Risikoappetittindikator: Bevegelser i Nasdaq-indeksen kan gi en indikasjon på investorenes risikoappetitt, ettersom indeksen inneholder mange vekstselskaper.
  • Internasjonalt fokus: Selv om Nasdaq er basert i USA, har den globale innflytelse, siden mange av selskapene opererer internasjonalt.
  • Innovative selskaper: Nasdaq er populær blant innovative og nye selskaper, noe som gir innsikt i nye trender og teknologier for de som følger med på indeksen.
  • Likviditet: Nasdaq er en av verdens største børser, noe som gir høy likviditet til aksjene som er listet der. Dette gir investorer fleksibilitet til å kjøpe og selge aksjer etter behov.

Walgreens Boots Alliance Inc (3,7%), Johnson & Johnson (0,6%), International Business Machines Corp (0,6%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i Dow Jones indeksen indeksen, mens Intel Corp (-3,9%), Walt Disney Co (-3,1%), Boeing Co (-2,8%), endte på bunn.

ASIA

De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,2 prosent i snitt torsdag morgen.

Børsene i Asia, med unntak av i Hong Kong og Kina, fortsatte sin nedadgående trend torsdag. Derfor er det ingen støtte å hente fra den regionen i dag. Oppløftende makrotall fra Kina (PMI-tall) satte en stopper for videre børsfall i Kina og Hong Kong. For øvrig har makrotallene fra Kina skuffet så langt i 2023.

Makrotallene fra Kina er viktige å følge med på for investorer av flere grunner:

  • Størrelse på økonomien: Kina har verdens nest største økonomi. Dette gjør at endringer i Kinas økonomi kan påvirke det globale økonomiske landskapet.
  • Global handelspartner: Kina er en stor handelspartner for mange land, noe som betyr at endringer i Kinas økonomi kan påvirke disse landenes økonomi.
  • Produksjonskraft: Kina er en global leder innen produksjon. En nedgang i Kinas produksjon kan føre til mangel på varer over hele verden.
  • Marked for varer og tjenester: Med verdens største befolkning er Kina et stort marked for varer og tjenester. Endringer i kinesisk forbruk kan påvirke bedrifter som opererer i Kina.

Renter, valuta og råvarer

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 83,28 dollar per fat, ned -1,2 prosent fra onsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -0,3 prosent i samme periode. 1 USD koster i skrivende stund; 10,29 NOK, 10,71 SEK, 6,81 DKK og 0,91 EUR, mens 2 -og 10 års renten i USA ligger på hhv. 4,89 og 4,13 prosent. To års renten er ned ett basispunkt fra mandagens nivåer, mens ti års renten er opp fire punkter.

Rentekurven i USA har flatet noe ut etter gårsdagens ratingkutt frå Fitch’s, noe som isloert sett er positivt gitt at rentekurven forsatt er invertert (korte renter er høyere enn lange renter). Spørsmålet alle stiller nå er om den amerikanske økonomien vil oppleve en myk landing, eller om det er en hard landing som venter oss.

I økonomisk sammenheng er begrepene “hard landing” og “myk landing” ofte brukt for å beskrive hvordan en økonomi går fra en periode med høy vekst til en periode med lavere vekst eller ingen vekst. Forskjellen mellom de to er altså hvordan overgangen fra høy til lav vekst håndteres – enten kontrollert og gradvis (myk landing), eller brått og med betydelige negative konsekvenser (hard landing).

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer