Gå til hovedinnhold

De tre mest populære grafene for teknisk analyse

Når vi jobber med teknisk analyse er grafen vår beste venn, dermed er det en selvfølge at vi må gjøre oss godt kjent med de tre mest populære graf typene og hva slags informasjon de viser oss.

Vi skal se nærmere på de tre mest populære graftypene:

  • Line chart
  • Bar chart
  • Candlestick chart

Line chart

En line chart er en enkel graf med linjer som kun viser fra ene closing prisen, til neste closing pris.

Ved å dra en linje mellom disse punkene ser vi den overordnede prisbevegelsen som en aksje har hatt over en gitt tidsperiode.

EUR/USD daglig graf – Line Chart
EUR/USD daglig graf – Line Chart

Ovenfor ser vi et eksempel på en line chart. Her har jeg valgt EUR/USD som et eksempel. Dette er en graf med daglig tidsperiode (24 timer), hvert punkt på grafen viser dermed dagens closing pris.

I eksemplet nedenfor har jeg zoomet inn på grafen og dratt en vertikal linje på per dag slik at det er lettere å illustrere closing prisen per dag.

EUR/USD daglig graf, illustrerer closing pris – Line Chart
EUR/USD daglig graf, illustrerer closing pris – Line Chart

Bar chart

En bar graf er litt tyngre å lese, men den gir oss mye mer informasjon som kan være relevant for oss når vi analyserer en aksje. Denne grafen gir oss åpning og closing prisen, og gir oss den høyeste og laveste prisen var den gitte tidsperioden.

La oss se hvordan en bar graf ser ut:

EUR/USD daglig graf – Bar Chart
EUR/USD daglig graf – Bar Chart

Men hvordan leser vi en bar?

Bar forklart
Bar forklart

Ovenfor ser vi et bilde av hvordan en bar er satt opp. Som vi kan se er baren bygget opp av åpning og closing prisen, og laveste og høyeste pris. Dersom åpning prisen er lavere enn closing prisen har vi en bullish bar, og dersom åpnings prisen er høyere enn closing prisen har vi en bearish bar.

Candlestick chart

En candlestick graf viser akkurat samme informasjon som en bar graf, men denne grafen er, i motsetning til en bar graf, mye lettere å tyde ettersom informasjonen formidles klarere. Denne graftypen er desidert en teknisk analytikeres favoritt!

I en candlestick graf fremkommer også åpning og closing prisen, og den formidler også hva den høyeste og laveste prisen var ved en gitt tidsperiode. I tillegg brukes også kroppen til candlesticken (kjent som body) og shadow (wicks).

Slik ser en candlestick graf ut:

EUR/USD daglig graf – Candlestick Chart
EUR/USD daglig graf – Candlestick Chart

Er ikke denne graftypen rålekker? Det er en grunn til denne er den tekniske analytikerens favoritt graf.

Men denne kan fort virke overveldende fordi det er mye informasjon å prosessere, så la oss se på hva en candlestick er bygget opp av.

Som vi kan se er det mye likt fra Bar chart. Det nye som blir introdusert og som man må fokuserer på når det kommer til candlesticks, kontra bar chart, er kroppen og skyggen. Vi kommer til å kalle roppen videre body, og skyggen for wicks. Dette kommer vi tilbake til når vi skal se på Japanese candlesticks!

Hvorfor er candlesticks graf anbefalt å bruke?

  • Candlesticks er enkle å tolke
  • Candlesticks er enkle å bruke! Øynene dine tilpasser deg nesten umiddelbart til informasjonen i bar notasjonen.
  • Candlesticks er gode til å identifisere markedsvendepunkter – reverseringer fra en uptrend til en downtrend eller en downtrend til en uptrend. Don’t worry about it, vi skal selvfølgelig se mer på dette også!

Spørsmålet du kanskje stiller deg selv er, hvor i alle dager skal jeg finne grafene og de forskjellige grafs typene?

Ikke tenk på det, selvfølgelig skal du få svar på det også.

Jeg benytter meg av Tradingview, dette er en semi gratis tjeneste hvor du kan finne alt ifra aksjer på Oslo børs til Shanghai Stock Exchange, Forex, råvarer, og tilogmed Crypto hvis det er din cup of tea.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Zdenek Sopousek
Zdenek Sopousek
16.11.2023 12:12

Angående Traidingview, som er meget bra, men det viser seg at Oslo Børs aksjer er forsinket ca. 10-15 minutter. I så måte nokså ubrukelig, dessverre og veldig irriterende.