Gå til hovedinnhold

Stemningskifte på Wall Street

Stemningen på Wall Street snudde i går etter flere svake dager. Investorene virker usikre på fremtiden, spesielt når det gjelder inntjeningspotensialet til de største selskapene.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – fredag 19. januar

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,4%, eller innenfor intervallet [0, 0,8]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:10 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er opp 0,6 % siden Oslo Børs stengte torsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 0,8 prosent i snitt i går.

Stemningen på Wall Street snudde i går etter flere påfølgende svake dager. Investorene virker usikre på fremtiden, spesielt når det gjelder inntjeningspotensialet til de største selskapene. Apple, som er verdens mest verdifulle selskap, ledet an med en oppgang på nesten fire prosent, tett fulgt av Nvidia, et selskap som har vært blant de mest fremtredende de siste årene.

Mens Nvidia ser ut til å ha lyse utsikter for vekst, synes Apple å ha nådd et metningspunkt i sitt globale salg. Det er viktig å bemerke at investorers sentiment ofte er influert av både mikro- og makroøkonomiske faktorer, inkludert selskapsspesifikke nyheter og bredere økonomiske indikatorer. Usikkerheten i markedet, kan delvis tilskrives globale økonomiske utfordringer og geopolitiske spenninger.

Når vi ser på selskapene individuelt, står Apple overfor utfordringer relatert til markedsmetning og behovet for kontinuerlig innovasjon. Apples historie viser en evne til å tilpasse seg og innovere, men spørsmålet er om de kan opprettholde denne trenden i møte med økende konkurranse og markedsmetning.

Nvidia, derimot, er posisjonert i en sektor som forventes å vokse betydelig. Med deres fokus på AI og grafiske prosessorer, har de et potensial for betydelig vekst, gitt at disse teknologiene forventes å bli enda mer sentrale i fremtidens digitale økonomi.

Fastenal Co (7,2%), American Airlines Group Inc (6,9%), Southwest Airlines Co (6,8%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen. Discover Financial Services (-10,8%), Humana Inc (-8%), KeyCorp (-4,6%), endte på bunn.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,5 prosent i snitt fredag morgen.

Japanske Nikkei 225 dundret videre i nattens handel og økte dermed gapet til de andre globale børsindeksene i verden i 2024. De fleste store indeksene i Asia, med unntak av Hang Seng indeksen og Shanghai CSI 300, steg også fredag.

Det er grunn til å anta at den positive stemningen fra Wall Street i går kveld, sammen med oppgangen i Asia i natt, vil påvirke de europeiske børsene positivt i dag, inkludert de nordiske markedene. Nikkei 225, som nå nærmer seg sin høyeste notering noensinne, har steget med over syv prosent så langt i år.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 78,87 dollar per fat, opp 0,9 prosent fra torsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -4,3 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,53 NOK; 10,49 SEK; 6,85 DKK og 0,92 EUR, mens 1 EUR koster: 11,5 NOK; 11,41 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,37 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,16).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,34 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

I en tid preget av betydelige geopolitiske spenninger, har olje- og råvareprisene vist en overraskende stabilitet, en utvikling som avviker fra det historiske mønsteret der slike spenninger førte til markante prisøkninger. Denne stabiliteten kan primært tilskrives svake globale vekstutsikter som demper etterspørselen, økt oljeproduksjon utenfor OPEC, særlig fra USA, samt en voksende overgang til bærekraftige energikilder.

Selv om denne stabiliteten er bemerkelsesverdig, må man ikke overse den iboende volatiliteten i disse markedene og potensialet for rask endring, som kan skyldes fremtidige geopolitiske hendelser, teknologiske fremskritt, eller endringer i global økonomisk politikk.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer