Kl 20: Solen skinner igjen

Det ser unektelig ut til at rallyet er i gang i Europa, og det er muligens aktører som posisjonerer seg før ECB møtet på torsdag og arbeidstallene på fredag. Det vi trenger nå, for å skyve indeksene høyere, er at flest mulig tviler på en varig oppgang og enten selger seg ut eller shorter. Dette vil fuele videre oppgang, da disse må snu seg rundt igjen. I mine øyne er det nok pessimisme der ute til at dette kan bli tilfellet. 

PGS har sin første skikkelig “opp” dag på flere måneder, både på høyt volum og tydeligvis gode kjøpere, kun små downticks. Det er tryggere å kjøpe den på 40 kroner på vei opp, enn på 38 kroner på vei ned. Hvis man kan bruke ordet “tryggere” i denne sammenheng.

Norsk Hydro har falt fra over 38 kroner til under 35 kroner, i September måned. Nå stiger aksjen til 36 kroner igjen, og i dag oppgraderte Bank of America Alcoa aksjen til kjøp. Det kan være noe av bakgrunnen til den relative styrken i dag.

IEA har oppgraderte viktigheten av solenergi, til at det blir den viktigste energikilden i verden allerede i 2050. Vi har tidligere denne uken lest at flere spår dramatisk prisfall i årene som kommer (ettersom teknologien blir mer effektiv), og solkraft blir tilnærmet gratis for privatforbruk allerede i 2020. Det vanskelig er selvfølgelig hvordan man skal tenke som investor. Ja, hele bransjen vil se en stor vekst, men prispresset og konkurransen kan føre til at du ikke tjener så mye penger på å kjøpe f.eks REC. Kanskje man heller burde kjøpe TAN, som er en ETF som tracker flere solprodusenter.

Oppdatering kl 20: Investorene tør rett og slett ikke kjøpe riggaksjer. Det er nemlig ikke bare Seadrill som faller som en sten, men Transocean har falt fra $45 i sommer til $31.78 i dag. Milliarder er barbert bort, og det tristeste er at det kan bli mye verre. Problemet er at alle de store selskapene har ufinansierte byggeprogrammer som krever utstedelse av obligasjonsgjeld eller nye egenkapital. Gjennom de siste fem årene har de nytt godt av fantastiske markedsforhold og lånt penger til en billig penge. Tenk å bestille rigger til $600 millioner og alt du må betale er noen skarve prosent rente på et konvertibelt lån. Men hva skjer nå? Investorene ser at riggratene faller, ergo priser de inn en større risiko på at de ikke klarer å betale, og rentene stiger. Det betyr at regnearkene må oppdateres med med høyere finansieringskostnader. Hva med konvertible obligasjoner? Det er kanskje ikke så morsomt å utstede konverter når aksjekursene har barbert seg 30-40%.

Jeg tok frem GoPro tidligere i uken, og da var aksjen på lave $81. I dag trader den på $93.50.

Når det gjelder totalmarkedet, ser det ut til at rallyforsøket feiler, og vi nok inn i morgendagen for å se om det kommer flere kjøpere på banen. Jeg er fortsatt sterk i troen på at denne uken blir bedre enn forrige, men Draghi & Co sitter med nøkkelen fortsatt.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer