Gå til hovedinnhold

Snur Oljeservice?

Etter en skogbrann vil solide trær med tykk bark står igjen som de nye kjempene i skogen. Et tykt lag aske dekker skogbunnen og fungerer som utmerket gjødsel for ny vekst. Ser vi konturene av dette gjennom brannrøyken i Oil-Service sektoren nå?

Fundamentalt er utgangspunktet dårlig

Fundamentalt er det liten tvil om at de fleste selskapene i denne sektoren er inne i en meget negativ utvikling, og trolig fremdeles har det verste foran seg. Vi ser sterkt fallende utnyttelsesgrad i seismikk, rigg, supply etc. Samtidig er det fortsatt betydelig kapasitetsvekst i sektoren da “alle” bestilte båter, rigger og utstyr i de gode årene bak oss. I sum gir dette som forventet kraftige fall i rater og inntjening.

Selve regnskapstallene fra selskapene har i stor grad ikke blitt dårlige ennå. Mange selskaper jobber med gjennomføring av kontrakter som har blitt inngått på gode betingelser de siste årene. Problemet er at det ikke blir mulig å få nye kontrakter på disse betingelsene, og at selskapene samtidig skal betale for ny kapasitet de har bestilt, men nå ikke bruk for.

Alt dette vet vi. Avisene er fulle av det. Det er nå konsensus.

Men det er tekniske tegn på vending

Også under tidligere nedgangskonjunkturer innen Oljeservice har det sett kølmørkt ut. Men er det noen som ikke har fått med seg at det er dystert for denne sektoren nå? Kan det tenkes at investorene allerede har priset det inn i aksjene? Flere selskaper prises til under bokførte verdier, slik at ødelegging av aksjonærverdier allerede er diskontert. Men kan aksjene snu før man ser lyset i tunnellen?

Ja, det har skjedd før. Et typisk tegn er at aktiviteten innen fusjoner og oppkjøp tar seg betydelig opp, og dette er allerede i gang. Ved tidligere lavkonjunkturer i oljeservice har nettopp denne aktiviteten bidratt til god aksjeavkastning, og at sterke selskaper kommer styrket ut av nedturen. Jeg hørte rett før påske en av norges ledende oljeservice-analytikere si at han ikke skulle gjøre samme feil som i 2003 og være ekstremt negativ på bunnen av syklusen.

Kanskje historien gjentar seg? Kanskje er det for tidlig? Ikke vet jeg om aksjene skal snu her, og det er strengt tatt ingen som sitter med fasiten. Men jeg ser følgende: Tekniske tegn på vending i OSX, den amerikanske Oil-Service indeksen. Tekniske tegn på vending i en rekke aksjer i sektoren.

OSX toneangivende Amerkiansk Oljeservice-indeks. Kilde, Infront.

Chartet viser “dobbel bunn”, en klassisk tekniske bunnformasjon. Noen vil også se en annen klassiker, “omvendt hode-skulder”, og jeg vil ikke benekte den tolkning heller. Indeksen her gitt kjøpssignal etter begge formasjonene. Den har også brutt nedtrendlinjen, samt at 10 dagers glidende snitt har brutt opp gjennom 50-dagers i et såkalt “bullish cross”. Kjøpssignaler, og tegn på mulig taktskifte i sektoren.

Liknende tegn ser jeg i en del norske oljeservice-aksjer. Er tiden inne for å ta noen posisjoner?

Trå forsiktig – vær selektiv

Dette er ingen generell kjøpsanbefaling. Vi gir ikke slike. Risikosport og spekulasjon er ikke for alle, kun de som følger spesielt godt med i markedet. Det er ennå tidlig, og det å forsøke å plukke bunner i aksjer, sektorer eller markedet er kun for erfarne. Man må selv være bevisst risikoen, samt å kjenne teknikker for å gå inn- og ut av posisjoner.

Jeg besitter ingen fasit, men legger ikke skjul på hva jeg selv gjør eller mener i markedet. De som følger meg på Shareville vet at jeg har 3 porteføljer helt åpent der. Den ene er for månedlig sparing (for tiden i det globale tech-fondet DNB Nordic Technology), den andre og største er for langsiktige, verdibaserte investeringer. Der har jeg stort sett utenlandske fond og ETF’er med et krydder av noen få enkeltaksjer og sektorfond. I den siste, mindre og mer spekulative porteføljen kjøpte jeg betydelig gearet OBX-indeks eksponering tirsdag.

Og jeg kommer til å kjøpe noen spekulative oljeservice-poster på Oslo Børs i dag. Postene er små, og tar jeg feil bruker jeg stop-loss, i tråd med tradervettreglene. For meg er dette rutine. Er man ukomfortabel med slikt: Hold deg til brede fond.

For de som vil kjøpe hele den amerikanske Oil-Service sektoren direkte er forøvrig ETF’en OIH et alternativ. Den ligner veldig på OSX.

Toppbildet er fra Statoils fine billedbank, tatt av Harald Pettersen, Statoil.

_________________________________

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd. For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter@KarlNordnet Bør noen du kjenner også lese dette innlegget? Bruk gjerne linkene under for å dele det videre.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer