Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i juli måned

Vi er nå midt inne i en rapporteringssesong som etter alle solemerker blir helt elendig. Dette vet alle på forhånd og jeg tror markedet kun fokuserer på 2021 og (forhåpentligvis) bedringen dette vil innebære. I denne rapporten kommer jeg derimot til å fokusere litt mer på hvordan du som investor faktisk kan nyte godt av å «logge mer av».

Det å jobbe i finans blir fort en livsstil. Markedet tar aldri ferie. Dette kan gjøre det utfordrende, både for meg og du som leser dette, å koble av. Selv med en enorm interesse for faget, så tror jeg alle gjør seg tjent med å koble av fra tid til annen.

Å analysere markedet og ikke minst finne nye selskaper er i stor grad en kreativ prosess. De fleste har nok et stort fokus på det kvantitative, men det er ikke her nøkkelen ligger. Det å regne nøkkeltall, kontantstrøm og lignende kan alle få til via excel og noen søk på YouTube. Det som virkelig er utfordrende i fundamental analyse er den kvalitative delen. Enkelt forklart er den kvalitative delen den delen som du ikke riktig kan sette to streker under svaret på.

Den kvalitative analysen tar for seg alt i fra forretningsmodell, ledelse, bransje og selskapets markedsposisjon. Dette i kombinasjon med å kunne se sammenhenger er noe av det mest utfordrende en som investor kan begi seg ut på. Det er dette personer som Bill Ackman, Warren Buffett, Howard Marks og Paul Tudor Jones bruker mest tid på. Kombinasjonen mellom den kvantitative og den kvalitative delen gjør at du som investor er har mye bedre odds for å finne «det neste Apple». Det er derimot den kvantitative delen som kanskje har fått mest plass i læren om investeringer. Hvorfor snakker jeg derfor om å ta fri fra markedet i denne sammenheng? Vel, da må jeg tilbake til det jeg skrev i avsnittet over. Å investere på børsen er i stor grad et samspill av å se sammenhenger krydret med en stor dose kreativitet. Det er nettopp denne kreativiteten og evnen til å se ting på en annen måte jeg tror litt pause fra markedet gir deg. Ved å ta en pause fra de vanlige rutinene, tvinger du hjernen din til å oppføre seg annerledes. Plutselig leser, eller begir du deg ut på aktiviteter du ellers ikke ville tenkt over i hverdagen. Plutselig blir du kanskje eksponert mot en trend eller et selskap du ellers ikke ville blitt i hverdagen. Jeg har selv flere eksempler på dette, en av de er gaming industrien. I juleferien var jeg i et sosialt lag der flere var relativt aktive «gamere». Jeg for min del har aldri brukt mye tid på dette, men forsto etterhvert at dette var noe en måtte se nærmere på. I januar startet jeg å lese meg sikkelig opp på denne industrien og jeg ser i dag at dette er en sektor som kommer til å ha enorme vekstimpulser frem i tid. Dette tror jeg ikke at jeg hadde «kommet» på med mindre jeg hadde kunne koblet av fra mitt normale tankesett. Derfor slår jeg personlig et slag for å prøve å koble ut i en periode, du vil etter all sannsynlighet være tjent med dette på sikt. Både med tanke på inspirasjon, men også kreativiteten. Som investeringer i stor grad er.

I tillegg til å koble litt av, vil jeg anbefale alle å holde seg fysisk aktiv. Jeg skal absolutt ikke komme med noe pekefinger her, men alle studier og undersøkelser viser at fysisk aktivitet bidrar til økt energi og en klarere tankeprosess. Her er også kosthold viktig og noe for få prioriterer. Husk at om du deltar i aksjemarkedet, med mål om å slå indeks er du å anse som en eliteutøver. Sportsutøvere er på bred front veldig bevisste på hvile, kosthold og restitusjon. Er du derimot en eliteutøver innen finans (forstå meg rett, med mål om bedre avkastning enn massene) så tror jeg en er tjent med å følge samme prinsipper. Jack Schwager snakket om investorer og forvaltere som «mental athletes» i en podcast jeg hørte for en stund tilbake. Ved å tenke på den måten tror jeg du som investor over tid vil prestere på er høyere nivå. Det skader i alle fall ikke å prøve. Man er alltid tjent med gode vaner.

Min Portefølje

YTD performance: -14 % Oslo Børs -10%, Nastaq 22%, S&P-500 0,27%

Panoro Energy
Arise
Pareto Bank
Sparebank 1 Midt Norge
Hunter Group
Mowi (økt)

Fond: DNB Teknologi, DNB Global Indeks (spareavtale hver måned)

Kjøp: Mercell Holding AS
Salg:

Nok en måned under par for min portefølje. Jeg er i skrivende stund 4 prosent etter Oslo Børs, og 20-30 prosent bak de amerikanske indeksene. Slik er det i aksjemarkedet. Noen perioder har man medvind og aksjene du kjøper går voldsomt, andre perioder så går det ikke helt etter planen. Jeg har hatt mest av det siste i år, det er selvsagt leit, men jeg mister ikke motet av det. På sikt så tror jeg de selskapene jeg har i porteføljen kan være med å skape meravkastning. Kanskje ikke i år, men muligens de neste tre årene. Det vet ingen, men jeg har ser det som en god mulighet. Jeg har benyttet muligheten til å kjøpe meg opp i Mowi på fallet denne måneden. Jeg anser kurser under 180 kroner som en grei langsiktig inngang her, og dette er en posisjon jeg søker å kunne eie i flere år fremover. Forutsatt at det ikke skjer noe helt spesielt. Nå har hele verden stengt ned for en periode, og jeg tenker det er ikke så mye verre ting som kan skje. Dog skal en aldri utelukke noe, det har 2020 lært oss.

Nytt selskap inn

Jeg oppdaget Mercell Holding etter at Bjørn Erik og meg hadde en podcast med Tin Fonder. Forvalteren skrøt en del av selskapet. Dette skal man selvsagt ta med en klype salt, da det er helt naturlig at fondsforvaltere skryter av sine selskaper. Jeg synes dog at selskapets forretningsmodell hørtes spennende ut og har lest meg en del opp på selskapet. Selskapet hadde en IPO kurs på 6,5 NOK og jeg kjøpte min post på 8,15kr. Dette er kanskje for høyt, eller så viser det seg å være en bra investering, jeg vet ikke.

Det interessante med selskapet er i alle fall at flere av lederne har bakgrunn fra FINN.no. Dette er også ambisjonene til selskapet, å kunne bli et slags «Finn.no» for anbudsløsninger. Om dette vil blir tilfellet vet jeg ikke, men jeg liker uansett at man setter seg høye mål og ambisjoner.

«Målet er å oppnå årlige abonnementsinntekter (forkortet ARR) på 650 millioner kroner i løpet av 2025. EBITDA-marginen vil være på over 40 prosent, om Mercell når målene de har satt seg». Er det som er kommunisert fra ledelsen.

Selskapet er delt inn i fem deler.

  1. Anbudsvarsling (plattformmessig likt «mittanbud.no»)
  2. KGV/ Anskaffelser (innkjøpsprosess og alle stadier dette innebærer)
  3. Markedsanalyse (når rammeavtaler utløper, fremtidige prosjekter som er lagt ut på anbud etc)
  4. Anbud.no (her kan du som offentlig eller privat aktør legge ut et prosjekt/produkt på anbud – likt finn.no)
  5. Kurs (selskapet tilbyr også kurs innenfor offentlig og private anbudsprosesser)

Dette er en kort forklaring på selskapet og jeg har i løpet av juli måned tatt en liten posisjon i selskapet. Dette er som sagt en liten posisjon og jeg vil følge med selskapet fremover for om jeg eventuelt øker eller reduserer posisjonen. Et nytt teknologiselskap på børs er i alle fall spennende og jeg har valgt å være med.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
5 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Jonasen
Jonasen
01.08.2020 14:27

Hei! Hadde det kanskje bare vært bedre å investert alt i de to fondene ? Det enkle er oftest det beste?

Jonasen
Jonasen
Svar på  Mads
02.08.2020 12:31

Ok, ja det går vel opp og ned. Men er vel ikke bare usd styrkelse som gjør at du ligger noe etter?

Jonas
Jonas
30.07.2020 13:30

Du er veldig skandinavisk-orientert i din investering. Er det pga avstand til andre markeder og at det lokale kjennes tryggere kunnskapsmessig? Evt valuta? Eller bare tilfeldig?

Og tilslutt et konkret spørsmål innen olje & gass. Jeg har også litt Panoro i min portefølje, men jeg vurderer BWE i tillegg. De to har jo en felles link på Dussafu. Har du noe kikket noe på BWE?