Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i januar

Nytt år, nye muligheter. Sjeldent har vel dette ordtaket hatt større bismak enn i år. Fasit etter årets første måned i 2022 er at alle nasjonale og internasjonale indekser er ned. Kanskje er det sundt?

Det er selvfølgelig aldri bra og gøy om aksjemarkedet faller. Men slik er det å være i markedet over tid. I lange perioder stiger børsene og det er stort sett bare fryd og gammen, men plutselig faller det- da skjer det gjerne fort. Markedet går trapper oppover og tar heisen ned sies det, og det er mye sannhet i disse ordene. Det er bare å se på teknologitunge Nastaq indeksen i januar måned. Den er ned hele 13 prosent, noe som er mye for å være en indeks. Ikke dramatisk, men nok til at man kjenner dette på kroppen. Når en indeks faller så mye som 13 prosent, sier det seg selv at flere selskap er ned både 30 til 80 prosent. Dette er også tilfellet. Men igjen, sånn er det å være i aksjemarkedet, og så lenge det ikke er direkte selskapsspesifikt, men et ledd i en større markedskorreksjon trenger man ikke være mer nervøs enn at man kan stå gjennom det. Her er det selvsagt individuell tilpasning og har du belånt porteføljen din, eller har for høy eksponering, må man ta affære for å unngå store tap.

Jeg tror derimot at vi ikke står ovenfor noe ekstreme nedturer. Til det er økonomien for sterk. Det internasjonale pengefondet (IMF) guider en vekst i verdensøkonomien på 4,4 prosent gjennom 2022. Dette er høyt over trendveksten og støtter således opp realøkonomiske data som også er positivt for finansmarkedet. Men jeg kan selvsagt ta feil.

Januar måned har vært preget av ruglete stemning på verdens børser. Selv om Oslo Børs har holdt seg merkverdig godt gjennom nedturen, ender man altså måneden ned 2,2 prosent. Dette er derimot lite i forhold til være nordiske og internasjonale partnere. OMX Stockholm og København er ned 10 prosent, mens teknologitunge Nastaq og S&P-500 er ned henholdsvis 12 og 7 prosent. Mye av grunnlaget for fallet har vært den siste tids signaler fra verdens sentralbanker om at styringsrentene skal heves gjennom året. Både FED og flere banker har tatt til orde for flere rentehevninger gjennom året, noe som har ført til at markedet har flyktet selskaper med kontantstrøm langt frem i tid, til selskaper med kontantstrøm her og nå. På folkemunne kaller man dette et skifte fra vekstaksjer til verdiaksjer. Inflasjonstallene fortsetter også å komme inn på den høye enden og bidrar således til at sentralbankene er nødt til å sette opp renten, for å unngå at inflasjonen kommer ut av kontroll.

I tillegg til en del makronyheter har også vel 70 prosent av S&P-500 sin markedsverdi levert tall. De store amerikanske bankene skuffet analytikerne, mens selskaper som Microsoft og Apple har levert knalltall. Mest oppmerksomhet fikk derimot strømmegiganten Netflix, som varslet lavere inntjening og vekst i kvartalene fremover. Dette førte til at markedet sendte aksjen ned godt over 20 prosent etter fremleggelsen.


Min portefølje

YTD performance: -5% Oslo børs: -2.5% Dow Jones World indeks: -6.5%

Swedish Match

Kahoot

Sparebank 1 Midt Norge

Mowi

Sagax AB

Frontline

Maha Energy

Galaxy Digital Holding

Fond: Nordnet Global Indeks (spareavtale hver måned)

Kjøp:
Salg:

Markedet startet svakt i januar måned. Huff, det er tungt å sitte å se at porteføljen din faller dag for dag, men som jeg sier over- en må bare akseptere det fra tid til annen. Det er nettopp dette som er risikopremien i aksjemarkedet. Har man et solid fundament i sin portefølje, vil man klare å stå gjennom. For min del er porteføljen unisont ned, men noen selskaper har stått sterkere enn andre. Kahoot er ned over 30 prosent, mens Maha Energy er opp 15 prosent gjennom måneden. Dette faller innenfor det vi har sett i det brede markedet. Teknologi og ESG aksjer faller kraftig, mens råvareaksjer stiger. En annen sektor som også har fått seg en kilevink er eiendomssektoren, naturlig nå i et klima der rentene skal opp, som slår direkte på selskapenes bunnlinje. Det man kanskje glemmer er at de fleste selskapene har lånt penger på lang sikt til en fast lav rente, så den reelle kostnaden som vil komme er eventuelt på nye lån. Sånn sett kan faktisk resultatet til flere av disse eiendomsselskapene overraske på oppsiden. Det er ikke alltid to streker under svaret på børsen, og det er jo også det som gjør det så interessant.

Veien videre

Vi er midt inne i rapporteringen for fjerde kvartal 2021. I USA har denne vært blandet, fra veldig god til noe mindre god. I sum og justert for markedsvekting er den marginalt positiv. Dette er godt hjulpet av Apple og Microsoft som er store selskaper og står for mye av indeksvektingen. I Norge er vi ikke helt i gang før neste uke. Da kommer de store børslokmotivene som perler på en snor. Equinor, DNB og Aker Bp kommer helt sikkert til å levere gode tall, mens selskaper som driver mer innenfor teknolgi og ESG er det knyttet mer spenning til. Dette blir i alle fall en travel periode der man kan forvente store svingninger ettersom tallene er gode eller dårlige.

/Mads

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
09.02.2022 17:34

Kanskje er det sundt? Eller kanskje er det…sunt?