Gå til hovedinnhold

Dette er verdiinvestoren Robin_Øvrebø – et populært Shareville-medlem

Tidligere har vi blitt kjent med Shareville-medlemmene madsjohan og Sondr3 her på bloggen. Denne gangen har vi tatt en prat med en person mange vil kjenne igjen som både Shareville-medlem, blogger på Nordnetbloggen og kanskje fra Nordnet Live? Robin_Øvrebø ligger på topplisten over de mest populære medlemmene på Shareville og vi har spurt om blant annet aksjetips, hvorfor han bruker Shareville og hvem han følger på Shareville.

Vi har jo blitt kjent med deg tidligere, men kan du beskrive deg selv som investor med tre ord?

Det har tatt tid å definere seg som investor. Og det har vært en reise, men skal jeg beskrive meg med tre ord i dag:

  • Langsiktig
  • Verdibasert
  • Kvalitetsorientert

Hvordan bruker du Shareville?

Jeg bruker Shareville til å følge venner og kjente som investerer innen samme retning som meg. Jeg bruker det også til å følge andre interessante porteføljer og til å finne investeringsidéer. I tillegg hjelper følgerne meg med å grunngi hver enkelt investering. Det er jeg takknemlig for. Det gjør at jeg tar mer reflekterte og veloverveide valg.

Hvilke selskaper synes du er interessante akkurat nå og hvorfor?

Mitt siste kjøp var i Kopparbergs på 267 SEK, så jeg har fortsatt tro på den underliggende forretningsmodellen for det selskapet. De 3 selskapene jeg vurderer er nok bedre på virkelig lang sikt, det vil si lenger enn 5 år, enn de neste 3-5 år. Av nye tilskudd jeg vurderer til porteføljen, så er det følgende selskaper jeg studerer om dagen.

  • Omnicom (OMC): Det er et amerikansk PR-og reklamebyrå. De opererer innen en bransje som er tilnærmet et oligopol, har varige konkurransefortrinn rundt sine kundeforhold og en kapitallett forretningsmodell. Bransjen har et solid økosystem. De kan bruke nesten all fri kontantstrøm til å kjøpe tilbake egne aksjer. Har en fri kontantstrøm-yield på 6 % og kan vokse med 4 % i året. Omnicom er ikke et selskap for de 3-5 neste årene, men heller de neste 10-15-20 år.
  • Bahnhof (BAHN B): Svensk selskap som tilbyr bredbånd- og internettjenester samt datasentre og serverhaller. Bahnhof er dyre med en P/E på høyt 20-tall, men har vokst med omkring 20 % i året de siste årene. Ledelsen fremstår også som dyktig. Bahnhof foretrekkes av kunder som ønsker personlig sikkerhet med hensyn til datalagring. Vokser, men skal samtidig utbetale 25-50 % av inntjeningen som utbytte. Det er imponerende. Synes dette virker interessant, da vi bruker og lagrer mer og mer data. Det er også snakk om en fisjon av Elementica, noe som også kan invitere til en special situation.
  • Luxottica (LUX): Vertikalt integrert selskap, som opererer som produsent, grossist og detaljist av solbriller og andre innfatninger. Egne brands er Ray Ban, Oakley og Persol. Eier også Sunglass Hut og LensCrafters. Produserer også briller på lisens for Prada, Armani, Brooks Brothers, Bulgari, Burberry, Chanel også videre. Har en P/E på 26, som gir en earnings yield på omkring 4 %. Og salget kan vokse med 5-7 % over lang tid på grunn av interessen i fremvoksende økonomier. Økning i salget i fremvoksende økonomier var grunnen til at Buffett kjøpte Coca Cola, og kan være den samme grunnen til at Luxottica er en god kjøp- og holdinvestering som kan gi god langsiktig avkastning.

Tror du utfallet av presidentvalget i USA vil påvirke investeringene dine fremover?

Nei, det vil det nok ikke. Jeg er nettokjøper av aksjer og vil være det i hvert fall 15-20 år. Faller markedet tenker jeg i større grad at det gir muligheter.  Som Buffett har uttalt: “Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful”.

I tillegg til Shareville, hvilke andre kanaler bruker du for å finne tips og inspirasjon til investeringene dine?

Jeg bruker i stor grad Twitter til å følge interessante investorer, blogger og andre. Her kan jeg også plukke opp interessante investeringsidéer. Det beste er ofte å gå rett til primærkilden og å lese selskapenes årsrapporter. Dette er den beste måten for å bli bedre kjent med et selskap.

I tillegg kan jeg anbefale noen blogger som f. eks:

Ellers så leser jeg en del bøker for å finne tips og utvikle investeringshåndverket. Å lese er en viktig måte for å bli bedre og utvikle læringsprosessen. Her leser jeg en variasjon. Praktiske bøker som eksempelvis You Can be a Stock Market Genius”. Bøker om ledelse som eksempelvis The Outsiders: Eight Unconventional CEOs and Their Radically Rational Blueprint for Success. Også finner jeg mye inspirasjon i bøker om reisen til andre verdiinvestorer som The Education of a Value Investor.

Det viktigste er imidlertid å vurdere konkrete investeringsidéer og sammenligne disse mot hverandre. Det er gjennom praksis man lærer best.

Hvor ofte sjekker du Shareville og hvor ofte vil du anbefale andre å gjøre det samme?

Jeg sjekker Shareville i snitt én gang om dagen, tenker jeg. Jeg tror det er en akseptabel hyppighet, men andre må finne ut hva de selv kan håndtere. Selv om jeg sjekker én gang om dagen, så opplever jeg ikke at det påvirker tendensen min til å kjøpe eller selge.

Hvordan ønsker du at Shareville skal se ut om 1 år fra nå?

Jeg er fornøyd med Shareville, men skulle gjerne hatt muligheten til å tagge både brukere og temaer. I tillegg hadde det vært ønskelig med mer nøkkelinformasjon om de ulike aksjene, både nordiske og internasjonale. Som for eksempel P/S, EV/EBITDA og P/B.

Kan du anbefale noen andre medlemmer å følge på Shareville?

Jeg kan anbefale tre medlemmer som jeg diskuterer mye med og som alle opererer innen en verdibasert investeringsfilosofi. Dette er DGI Invest, Silo Invest og 8515. Førstnevnte er en utbytteinvestor som ønsker å opparbeide en passiv inntekt. Silo Invest er en konsentrert investor i kvalitetsselskaper og har en strategi ikke ulik meg selv. 8515 er en investor som kopierer Joel Greenblatts Magic Formula i de skandinaviske landene. Alle har veldefinerte strategier og interessante porteføljer.

I tillegg synes jeg svenske Värdepappret er interessant. De blogger også på den svenske nordnetbloggen og utgir et svensk tidsskrift om verdiinvesteringer. Jeg synes også Madsjohan er interessant å følge, er aktiv og har en interessant tilnærming. Han har jo også blitt medblogger på Nordnetbloggen, så det er ekstra hyggelig.

Bli med på Shareville du også – ta del i diskusjonene og se inn i over 100 000 ekte porteføljer.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer