Gå til hovedinnhold

Rekyl på verdens børser. VIX-indeksen i fokus

Etter nedturen på tirsdag, steg aksjene på Wall Street igjen på onsdag. Russell 2000 (+2,4%) steg mest, etterfulgt av Nasdaq Composite, S&P 500 og Dow Jones Industrial Average.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – torsdag 15. februar

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,1%, eller innenfor intervallet [-0,3, 0,5]%.
  • Selskaper i fokus; GJF, SALM, TOM, TGS, PGS.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:04 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er opp 0,2 % siden Oslo Børs stengte onsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 1,3 prosent i snitt i går.
  • Uber Technologies Inc (14,7%), IQVIA Holdings Inc (13,1%), Charles River Laboratories International Inc (11,3%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Akamai Technologies Inc (-8,2%), MGM Resorts International (-6,3%), Kraft Heinz Co (-5,5%), endte på bunn.

Etter nedturen på tirsdag, steg aksjene på Wall Street igjen på onsdag. Russell 2000 (+2,4%) steg mest, etterfulgt av Nasdaq Composite (+1,3%), S&P 500 (+1%) og Dow Jones Industrial Average (+0,4%). Onsdagens opptur var dessverre ikke nok til å kompensere for alt det tapte på tirsdag, men oppgangen var i det minste bred.

Gitt usikkerheten om fremtiden, er det rimelig å forvente økt volatilitet i aksjemarkedet fremover. Volatiliteten i aksjemarkedet, ofte illustrert gjennom VIX-indeksen* kjent som “fryktindeksen”, spiller en kritisk rolle for ulike typer investorer, inkludert tradere, langsiktige investorer og sparere.

For tradere representerer høy volatilitet muligheter for rask gevinst gjennom kortsiktige prisbevegelser, mens langsiktige investorer kan se volatilitet som en sjanse til å kjøpe undervurderte aksjer eller som en risiko som krever nøye risikostyring. Sparere, som fokuserer på stabil avkastning, kan finne høy volatilitet avskrekkende og velge mer konservative investeringsalternativer.

Forståelsen av hvordan volatilitet påvirker markedet er derfor essensiell for å utforme effektive investeringsstrategier og for å navigere i markedsusikkerheten med større innsikt.

*VIX-indeksen måler forventet volatilitet i S&P 500-indeksen ved å se på priser på opsjoner knyttet til S&P 500.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,2 prosent i snitt torsdag morgen.

Svake makrotall fra Japan hindret ikke investorene i å sende hovedindeksen i landet (Nikkei 225) oppover. Det generelle børsbildet i Asia var for øvrig blandet, og dermed er det ingen stor drahjelp å få fra den regionen i dag. Ifølge offisielle tall fra japanske myndigheter falt veksten i landet marginalt i 4. kvartal.

Etter nattens oppgang er Nikkei 225 opp 13,7 prosent så langt i år og er med det i tet blant sammenlignbare indekser i andre land.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 81,2 dollar per fat, ned -2,3 prosent fra onsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -1 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,59 NOK; 10,52 SEK; 6,95 DKK og 0,93 EUR, mens 1 EUR koster: 11,4 NOK; 11,29 SEK og 7,45 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,57 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,24).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,3 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Oljeprisen falt markant i går etter at EIA meldte om en betydelig økning i oljelagrene i USA forrige uke. Ifølge dataene økte oljelagrene med over 12 millioner fat i forrige uke, vesentlig mer enn ventet. Om dette er et ‘tegn i tiden’, det vil si et tegn på svakere etterspørsel eller ikke, gjenstår å se.

EIA, eller U.S. Energy Information Administration, er en sentral organisasjon under det amerikanske energidepartementet som leverer uavhengig og objektiv informasjon om energisektoren, inkludert detaljer om produksjon, forbruk, lagring og handel av energi.

Ved å utarbeide og publisere rapporter, som den ukentlige oppdateringen om oljelagrene i USA, spiller EIA en viktig rolle i å påvirke energimarkeder og oljepriser. Disse rapportene er avgjørende for å forstå dynamikken i oljemarkedet, siden endringer i oljelagrene kan indikere svingninger i etterspørsel og tilbud, og dermed direkte påvirke oljeprisene globalt.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Einar Nørgaard
Einar Nørgaard
15.02.2024 10:07

Du bruker ordet ‘dessverre’ om at innhenting i New York. Hvorfor dessverre? Man kan leve godt av både oppgang og nedgang. Dessuten er en markedskorreksjon på sin plass. Mvh