Gå til hovedinnhold

Porteføljeoppdatering – En urolig måned

Nok en måned er gjennomført i skoleduellen og det begynner å nærme seg slutten på årets konkurranse. Den siste måneden har vært preget av den stadige usikkerheten rundt situasjonen med koronaviruset, global oljepriskrig og redningspakker til næringslivet. Aksjemarkedene har vært usedvanlig volatile, men har hentet seg litt inn etter noen relativt dystre uker i februar og mars.

Oljekutt og kraftig rekyl

En av månedens største begivenheter var den mye omtalte oljekutteavtalen. Landene i OPEC+ ble i løpet av påsken enige om en historisk kuttavtale, som innebar dype kutt i den globale produksjonen av olje. Om avtalen blir overholdt av alle parter derimot, er ikke sikkert. Fra tidligere kutt-avtaler har man sett at det ofte jukses med kuttene. Markedet har heller ikke tatt avtalen særlig godt imot, og oljeprisen har i ettertid svingt voldsomt.

Koronakrisen, som de fleste på dette tidspunktet sikkert er lei av å lese om, førte til et kraftig fall i markedene verden over. Det som gjør dette fallet ekstra spesielt, er hvor raskt det hele gikk. Selv om det på et tidspunkt så bekmørkt ut, ble det en brå oppgang i de påfølgende ukene. Store hjelpepakker fra regjeringen og finansielle lettelser, bidro til det som foreløpig ser ut som en V-formet rekyl. Det er mulig vi er vitne til en såkalt «dead cat bounce». I korte trekk vil dette si en kort oppgang i prisen til en aksje eller marked som faller på lengre sikt. Uttrykket har fått navnet sitt fra ideen om at selv en død katt vil sprette opp igjen, dersom den faller fra en stor høyde.

Selv om over halvparten av fallet er hentet inn igjen, er verdens børser på langt nær friskmeldt. Det er fortsatt stor usikkerhet om hvilken retning kursene kommer til å bevege seg i den kommende tiden.

Kommunikasjon, konsum og hamstring

Svingningene i markedet har ført til store forskjeller mellom de ulike sektorene. Posisjonene vi har innenfor kommunikasjon- og konsumsektoren, med Telenor og Orkla i spissen, har gjort det sterkt den siste tiden sammenlignet med mer sykliske industrier som olje, råvarer og materialer. Orkla har vært spesielt sterk. Som en følge av koronakrisen og den såkalte hamstringen vi så i butikkene, har det vært en kraftig salgsvekst for flere dagligvarebutikker, derav flere av produktene i Orklas sortiment. Aksjen handles nå rundt kr 93, som er i all-time-high sjiktet.

Telenor og Orkla er de to største enkeltposisjonene vi sitter med (sett bort ifra kontanter). Disse posisjonene utgjorde i starten av måneden totalt 40 prosent av porteføljen vår. Nye toppnoteringer i Orkla førte til at vi redusert posisjonen vår i selskapet, for å sikre noe gevinst. I løpet av måneden ble denne posisjonen ytterligere redusert. Posisjonen vår i Telenor ble også redusert, samtidig som vi solgte oss helt ut av Lerøy.

Månedens utvalgte handler

Den frigjorte kapitalen fra salgene ble brukt til å øke posisjonene våre i Scatec Solar, Hexagon Composites og Arcus. I tillegg ble Mowi, Gjensidige og Axactor tatt inn i porteføljen for å bidra til økt diversifisering og aksjeeksponering den neste måneden. Et annet selskap som var innom porteføljen var Asetek.

Asetek spesialiserer seg innen væskekjølingsprodukter, og opererer i segmentene gaming og datasentre. Asetek sine produkter blir brukt i datamaskiner og datasentre, for å forbedre blant annet ytelse og energieffektivitet. Etter en oppgang på 40%, valgte vi til slutt å selge Asetek tidligere denne uken.

Crayon er et nytt tilskudd til porteføljen i april. Crayon er verdensledende innen Software Asset Management (SAM) og har et bredt tilbud av konsulenttjenester innen IT og skytjenester. Dette er sentrale deler i blant annet hjemmekontorløsninger. Etter at koronakrisen inntraff, har flere og flere bedrifter benyttet seg av hjemmekontor, noe vi tror kan slå positivt ut for Crayon.

Skoleduellen går mot slutten, noe som gjør at tidshorisonten på nye investeringer må tilpasses. Der vi i starten av konkurransen så etter selskaper vi trodde kom til å prestere bra over en lengre periode, har vi i denne måneden prøvd å plukke selskaper vi tror kan gå bra på kort sikt.

Vi ønsker de andre skolene lykke til i innspurten av årets skoleduell.

(Disclaimer: Artikkelen ovenfor er ment som bakgrunn for investeringene våre og er ikke en direkte kjøpsanbefaling)

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer