Gå til hovedinnhold

Plages De av støy?

I sitt magnum opus, “The Intelligent Investor”, var Benjamin Graham, Warren Buffetts læremester, så genial at at han personifiserte markedet, med sin beskrivelse av Mr. Market. Han var til og med så dristig at han ga Mr. Market en psykisk lidelse. Han beskrev Mr. Market som en person som lider av en manisk-depressiv lidelse. Den ene dagen er han i dårlig humør, depressiv og tilbyr deg å kjøpe en andel av et selskap for småpenger. Den andre dagen er han i godt humør, euforisk og skal ha markant høyere prisfor samme selskap. 

Når man daglig opererer i et slikt marked, er det lett å plages av forskjellige grader av støy.

Hvordan skal du håndtere dette som investor?

Å investere penger kan være kostbart. Det kan potensielt være en veldig dyr hobby. Jeg har selv erfart hvordan det er å gå på noen blemmer i aksjemarkedet. Jeg er av den oppfatning at vi mennesker egentlig ikke er tilpasset den risikoen og kompleksiteten vi daglig utsettes for i aksjemarkedet. Vi har en stygg programmert tendens til å reagere på den informasjonsflyten som hele tiden strømmer gjennom sosiale medier, nettaviser, aksjekurser og TV. Det er en konstant nyhetsstrøm. For min del er mye av dette støy, som tar fokus bort fra min filosofi om å søke etter kvalitetsselskaper til en fornuftig pris.

James Montier har skrevet om atferdsfinans i boka “Behavioral Investing – A practioner’s guide to applying behavioral finance“. På side 181 skriver han blant annet om at en form for ADHD preger finansmarkedene på alle nivåer. Dette bekreftes også av studier gjort på aksjemarkedet, hvor den gjennomsnittlige tiden man eier et aksjefond har falt fra 10 år i  1950-årene, til 4 år nå.

For profesjonelle investorer er tallene enda verre! For disse har eierperioden falt fra 8 år til rett i underkant av 1 år.

Jeg er av den oppfatning at tålmodighet, eller langsiktighet, er den aller viktigste egenskapen du kan ha som investor. Charlie Munger har uttalt: “Investing is where you find a few great companies and then sit on your ass”. 

Det kan være vanskelig å akseptere, men inaktivitet kan ofte være det beste du kan gjøre som investor. Inaktivitet er en fordel. Når markedet faller med 20 % så kan det være vanskelig å ikke reagere. Det kan klø i hele kroppen etter å gjøre noe. Men dette er ikke nødvendigvis det riktige.

Jeg har forbedret resultatene og har en roligere tilnærming til markedet nå, enn hva jeg hadde tidligere. Mye av årsaken til dette er at antallet handler har falt dramatisk. Det betyr at færre beslutninger må tas hver eneste måned og jeg kan reflektere mer over hver enkelt beslutning.

Jeg er derfor veldig bevisst min strategi og mitt mål. Min strategi er å eie 8 kvalitetsselskaper til en fornuftig pris. Målet er 10 % i årlig avkastning. Har jeg flaks og er dyktig, kan jeg kanskje klare mer, men jeg forventer det ikke.

På tross av dette plages jeg daglig av støy.

Her er hvordan jeg har forsøkt å redusere graden av støy i min investeringshverdag:

  • Først og fremst har jeg sluttet å sjekke Oslo Børs, DJIA og andre indekser hver eneste dag. Spør du meg hva disse står i, er sannsynligheten høy for at jeg ikke kan gi deg svaret og at jeg kun kan gi et ca. estimat.
  • Jeg bryr meg veldig lite om hva andre måtte mene om de samme aksjene jeg eier, så sant jeg ikke kjenner deres bakgrunn, incentiver for å mene noe om dette selskapet og deres resonnement bak oppfatningen. Det betyr, jeg stoler i større grad på strategien jeg har valgt og prosessen bak hvert kjøp og salg. Samtidig velger jeg noen kilder som jeg stoler veldig på, som har lignende tilnærming som meg selv. Kall deg gjerne kloning av ideer og tanker.
  • Jeg bruker mye mer tid på kjøpsbeslutningen. For meg er denne den viktigste du gjør som investor. Er denne beslutningen god, så er jeg av den oppfatning at resultatet uansett blir akseptabelt.
  • Jeg følger i liten grad med på den makroøkonomiske utviklingen og oljeprisen. Dette er uansett umulig å spå og vil bare føre til mer støy i min investeringshverdag.  Da er det bedre å overse det.
  • Jeg bruker mer tid på årsrapporter, mer omfattende analyser og blogger. Jeg forsøker i større grad å reflektere og tenke over min egen prosess. Det betyr, i stedet for å fokusere på kurser og indekser, så bruker jeg mer tid på selskapsspesifikk risiko og refleksjon rundt investeringsprosessen. For meg er det viktigere å identifisere risikomomenter mot selskapets forretningsmodell enn hvilken vei oljeprisen går det neste kvartalet.
  • Bruker mer tid på å lese investeringsrelevante bøker og tenke over disse, enn å følge med på rene økonominyheter. Dette omfatter biografier, samt teoretiske og mer praktiske bøker.

Jeg tar fortsatt meg selv i å gjøre følgende:

  • Jeg bruker fortsatt alt for mye tid på å sjekke status på porteføljen. Jeg sjekker den faktisk hver eneste dag og opptil flere ganger om dagen, selv om dette er helt unødvendig. Jeg sjekker som om dette skal påvirke resultatet. Dette er en ting jeg faktisk ikke har klart å legge fra meg, selv om jeg ønsker det. Investeringstesen min i de 8 selskapene endres ikke selv om jeg sjekker porteføljeverdien. Så hvis noen lesere har noen tips for å unngå dette, er jeg takknemlig og åpen for innspill.
  • Ineffektiv ressursbruk. Med det mener jeg at lite av tiden min brukes til å virkelig fokusere på regnskapstall til ulike selskaper. Den aller beste læringsformen er å lese årsrapporter fra ulike bransjer og selskaper, for deretter å stille spørsmål og gjøre refleksjoner over disse. Dette kan prioriteres ytterligere.
  • Bli overivrig når jeg kommer over nye, potensielle investeringsideer og være for rask på labben. Særlig hvis det er selskaper jeg ikke har analysert selv. Her får jeg heldigvis litt hjelp av noen kompiser som kan komme med innvendinger på potensielle selskaper. I den sammenheng har jeg også fått et annet fornuftig tips. Tipset er at du ikke kjøper aksjen med en gang du kommer over den, men heller venter to måneder før du foretar deg noe. Enkelt, genialt og sørger for at du ikke blir grepet av eufori med en gang du kommer over en iinteressant nvesteringsidé.
  • Tar meg selv i å bruke tid på bransjer som jeg egentlig ikke forstår og som er utenfor mitt kompetansefelt. Særlig gjelder dette hvis jeg blir revet med og et selskap ser billig ut.

Vi mennesker er dessverre høyst feilbarlige og på mange måter uskikket til å investere i aksjer. Men ved å være klar over disse bristene i den menneskelige psyke tror jeg vi kan innordne vår investeringshverdag på en slik måte at vi kan ta mer fornuftige valg.

Guy Spier skriver og forteller om dette. Han forteller om at det i stor grad handler om å skape en investeringshverdag som leder deg til å gjøre bedre investeringsbeslutninger. Han tok imidlertid dette til det ekstreme. Han flyttet fra New York til Zürich for å fjerne seg fra Wall Streets kortsiktige profittjag og støyen dette medførte. Han opplevde at personen han var i et slikt miljø brøt med hans indre kompass, samtidig som han ble distrahert i sin investeringshverdag.

Trøsten og oppmuntringen er imidlertid at du ikke trenger mange gode valg for å få akseptabel avkastning i aksjemarkedet. Ingen er feilfrie og det er heller ikke nødvendig. Warren Buffett har uttalt noe sånt som at så lenge 2/3 av beslutningene hans er gode, så kan 1/3 være feil. Det er en ganske stor feilrate.

En lignende feilrate i medisin og flybransjen ville vært katastrofal. Personlig kan jeg ramse opp mange feilbeslutninger. På tross av dette har min totale avkastning i løpet av de 9 årene jeg har holdt på, vært akseptabel.

Jeg er av den oppfatningen at investeringer handler mer om inaktivitet, refleksjoner og tanker om det å investere enn faktiske kjøp og salg. For min del betyr det blant annet at jeg forsøker å innrette min investeringshverdag på en slik måte at jeg bruker mindre tid på støy, mer tid på det jeg mener gir resultater, samtidig som jeg klarer å være langsiktig og tålmodig.

Det er vanskelig og det er fortsatt store rom for forbedring, men det er jo dette som gjør aksjer så interessant.

PS!: Ønsker du å få en kortversjon av min investeringsstrategi, så snakket jeg om denne under Nordnet Live. Jeg satt i et panel sammen med Knut Kjær (tidligere sjef for Oljefondet), Olaug Svarva (adm. dir. i Folketrygdfondet), Alexandra Morris (Investeringsdirektør for DNB Asset Management) og Jan Erik Saugestad (adm. dir. i Storebrand Asset Management). Videoen finner du her.

Ønsker du å se min portefølje, mine kjøp og salg eller har spørsmål, kan du følge meg på SharevilleRobin_Øvrebø

 

Robin Øvrebø
Langsiktig, verdiorientert investor

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
16.03.2016 22:08

Kjenner meg igjen her ja Robin. Alt for lett å bli oppslukt av kortsiktige nyheter på shareville og andre steder. Sannsynligvis bør man ignorere dette og heller bare følge med på kvartals og årsrapportene, da det er de som faktisk gir oss resultatene svart på hvitt. Jeg tenker at har man først gjort et kjøp (som bør være en meget gjennomtenkt aksjon) så vil det være best om man ikke holder aksjen i minst 3 år eller til den kommer til prisen man ønsker. Studier viser også at de som følger mest med på nyheter og aksjepriser gjort det dårligere… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
17.03.2016 20:47

Hei Trond. Takk for dine synspunkter og ditt engasjement på mine artikler. Jeg er helt enig med deg. Som investor skal man vente minimum et par år før man vurderer investeringstesen på nytt. Spier skriver i boka si, at han venter 2 år hvis en aksje faller i verdi. Enkelt og genialt. Hehe, godt jeg ikke er alene om dette. Du får si fra hvis du finner et botemiddel mot dette som er litt mildere enn å flytte til en øde øy uten internett. Den viktigste kjøpsbeslutningen er absolutt den viktigste og der burde fokuset ligge. For resten løser seg… Les mer »